[Karar]
CELAL DEMİRBİLEK
Cumhuriyet tarihimizin en başarılı kadın sporcusu, ‘Sönmeyen yıldız’ o: Yıldız Aras… Dünya karate literatüründeki lakabı ‘Güçlü kız’. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’ndan hiç boynu boş dönmedi. Altın, gümüş, bronz… Tam bir madalya avcısı.. 5 Dünya, 12 Avrupa, 3 Akdeniz Oyunları şampiyonu. Daha bitmedi. Ayrıca Dünya Şampiyonaları’nda 3 bronz, Dünya Kupası’nda 1 bronz, Üniversiteler Dünya şampiyonası’nda 1 gümüş, 1 bronz, Avrupa şampiyonalarında 2 gümüş ve 9 bronz, dört yılda bir yapılan Akdeniz Şampiyonaları’nda 1 gümüş, 1 bronz kazandı, Balkan şampiyonalarında aldığı madalyaları ise hesaba katmadı.
İLK MAÇTA DİSKALİFİYE
Yıldız’a bu röportaj öncesi “Sana soru sormayacağım” dedim. Bu röportaj 45 yıllık gazetecilik kariyerimde soru sormadan yaptığım tek röportajımdır. O anlattı, ben dinledim...
-İlk müsabakada sert vurduğum için diskalifiye olduğumu hatırlıyorum. Tabii hep erkeklerle antrenman yapınca, kızların karşısında kontrollü olmak gerektiğini o maçta anladım.
-Benim karateye başladığım dönemlerde bayanlar daha az spor yapıyordu. Antrenmanlarda genelde tek kız olurdum. Bunun için erkeklerle antrenman yapardım. Maçlara çıktığımda da kızlarla maç yapmak daha kolay olurdu. Hatta kız arkadaşlarıma “Bir kızdan yumruk yiyip nasıl yere düşüyorsunuz?” diye sorardım.
-Yeni yeni derece yapmaya başladığım zamanlarda Almanya’da sporcu bir arkadaşım bana “Herkes seni soruyor, ‘Neden bu kız hep kendi kendine konuşuyor diye’ demişti. Ben sure okuyordum sürekli tabi ki!
-Bence başarı için gereken çalışmak, çalışmak, çalışmak... Bunun dışında istemek; fedakarlık yapmak ve inanmak, inanç dünyanı sağlam tutmak.
RAKİP HOCALARI ÇILDIRTTI
-Diğer sporculardan genelde kuvvet olarak üstün olduğumu düşünüyorum. Zaten yurtdışında bana ‘Strong Girl’ (Güçlü kız) diyorlardı. Genel olarak yumrukla puan alırdım. Ve o zamanlar kızların pek kullanmadığı düşürme tekniği (ashi barai) benim özel tekniğim idi. Yıllarca bu teknikleri kullandım herkes bunu bilir ama yine de maçlarda puan verirlerdi. Karşımda diğer ülke antrenörlerinin çıldırdığını görürdüm. Büyük ihtimalle bana karşı özel çalıştırmalarına ve maç öncesi taktik vermelerine rağmen sporcularının yine aynı şekilde yenilmelerine dayanamıyorlardı.
-Her zaman ‘ikinci olduğuma sevindiğim gün bu işi bırakırım’ dedim. Ve ikinci, üçüncü olup gözümden yaş gelmediği anda bıraktım.
-Bağcılar Belediyespor’da başladığım antrenörlüğü Avrupa ve Dünya Şampiyonu sporcularla taçlandırmak istiyorum. Bunun için Belediye Başkanımız Lokman Çağrıcı’nın desteği sonsuz. Bana talimatı “Senin gibi yeni Yıldız’lar yetiştirmeni istiyorum” oldu. Ben de bunun için çalışmalarımı devam ettiriyorum.
DOPİNGLİ ÇIKSAYDIM...
Doping yapan sporcunun şampiyon olamayacağının bilincinde olduğunu söyleyen Yıldız Aras, “Tabii ki doping kullanılsa dahi bunun altında uzun zorlu bir çalışma var. Ama karakter meselesi sanırım. Ben Allah korusun böyle bir şey yapmış olsaydım ve şampiyon olup sonrasında şampiyonluğum doping dolayısıyla elimden alınmış olsa bir daha kolay kolay o camianın içine giremezdim sanırım” diye konuştu.
POLİTİKA KURBANIYIZ
Türkiye'nin, politik sebeplerden dolayı olimpiyatlarda yer almadığını düşündüğünü belirten Aras, “Karate olimpiyatlarda yer alan çoğu branştan daha fazla katılıma sahip. Olimpiyatlarda olmamamızın nedenlerinin politik olduğunu düşünüyorum. Son seçimlerde 6 oy ile kaybetmişti sanırım. O sene ümitliydik ama olmadı. Olimpiyatların 2020’de Tokyo’da yapılacak olması bizi yeniden fazlasıyla ümitlendiriyor” dedi.
YILDIZ ARAS KİMDİR?
10 Kasım 1977 İstanbul Bağcılar doğumlu. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu. Şu an Bağcılar Belediyesi Spor Kulübü Karate Antrenörü, U21 Bayan Milli Takımı Teknik Kurulu Üyesi, Bağcılar Kazım Karabekir Ortaokulu’nda Müdür Yardımcısı... Karateye ilk olarak 9 yaşında Van Damme ve Bruce Lee filmlerinin etkisiyle başladı. Kaderin cilvesi, ilk antrenörü Yüksel Baltay aile dostları ve kapı komşularıydı.