Salgına yakalanan kişilerdeki bitkinliğin sebebi ortaya çıktı

Dünyaya ölüm saçan koronavirüsle ilgili yeni bir bilgi daha ortaya çıktı. Korona geçiren insanların, neden zihin bulanıklığı ve bitkinlik yaşadığı keşfedildi. Araştırmalar Kovid-19'un beyin bariyerini aştığını gösterdi.

Bilim dünyası koronavirüs salgını ile ilgili çalışmalarına devam ediyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler sonucunda virüsün beyne girebildiği saptandı.

Nature Neuroscience bülteninde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, sıklıkla virüsün kırmızı kolları şeklinde betimlenen diken proteininin, farelerdeki kan beyin bariyerini aşabildiğini buldu. Söz konusu bu bulgu ışığında bilim insanları koronavirüsün sebebi olan Sars-CoV2 virüsünün beyne girebildiği kuvvetle öne sürüldü.

ZİHİN BULANIKLIĞI VE BİTKİNLİK YAŞATIYOR

Sıklıkla S1 proteini şeklinde adlandırılan bu diken proteini, virüsün girebildiği hücrelere emir veriyor.

Çalışmanın baş yazarı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan William A. Banks, virüsün genelde bağlanma proteiniyle aynı şeyi yaptığını söyledi. Banks, S1 gibi bağlanma proteinlerinin genelde virüsten ayrıldıkları zaman kendi başlarına hasar verdiklerini ve iltihaba sebep olduklarına dikkat çekti

Koronavirüs enfeksiyonunun sebep olduğu yoğun iltihaplanma, bilim çevrelerinde sitokin fırtınası şeklinde adlandırılıyor. Bağışıklık sistemi virüsü ve proteinlerini gördüğünde, bu işgalci virüsü öldürmeye çalışıyor fakat bu esnada aşırı tepki veriyor. Virüsün bulaştığı kişi ise zihin bulanıklığı, bitkinlik ve diğer bilişsel sorunlar ile kalakalıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Uzmanlar uyardı: Koronavirüs, kalp krizini tetikliyor
Yeni keşfedilen koronavirüs mutasyonu korkutuyor

Koronavirüs Haberleri