Sabahları yürüyüşe çıkmak, asansör kullanmayı bırakmak, yemekleri sessiz ortamda yemek, bir spor seçip onu hobi haline getirmek, günde bir elma yemek, çalışma masanıza çiçek koymak... Yaşamınızda yapacağınız basit değişiklikler sağlıklı bir hayatın başlangıcı olabilir. Daily Mail gazetesi bilimsel araştırmalar ışığında o basit değişiklikleri 20 maddede sıraladı.
1-) Merdiven çıkın: Merdiven çıkmak sadece hareket etmenizi sağlamayacak aynı zamanda beyninizi geliştirir, sizi gençleştirir. Kanadalı araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmada her gün dört kez merdiven çıkmanın beyin yaşını iki yıldan fazla gençleştirdiği kaydedildi. Zira egzersiz, beyin hücrelerinin büyümesini teşvik eden BDNF (beyin türevi nevrotrofik faktör) denilen bir maddenin seviyesini artırıyor.
2-) Salı günleri uykunuza dikkat: Finlandiyalı araştırmacılar, 5 bin kişinin nabzını analiz ederek, salı gününün uykunun en onarıcı olduğu gün olduğunu buldu. Örneğin cuma ve cumartesi günkü uykunun sadece yüzde 48’i beden ve beyni canlandırıyor. Buna karşın salı günleri yüzde 55 etki ediyor. Dolayısıyla salı günleri uykunuzu dağıtacak aktivitelerden kaçının, bir an önce uyku moduna geçin.
3-) Chopstick kullanın: Porsiyon kontrolüne yardımcı oluyor. Çünkü yavaş yediğiniz için doyma hissiniz çabuk gelecek, yeterince beslendiğinize dair beyninize sinyal gönderilecek. Az yemek, kilo kaybı anlamına da geliyor.
4-) Sabahları yürüyüşe çıkın: Sabah yapılan her türlü egzersiz stres hormonunu düşürüyor, tansiyonu dengeliyor.
5-) Sebzeleri haşlamak yerine kızartın: Kızartılan sebzelerin daha az sağlıklı olduğunu düşünebilirsiniz ancak Food Chemistry dergisinin yaptığı bir araştırmada patates, kabak ve patlıcan kızartmasının aslında fenolik bileşikler olarak adlandırılan hastalıkla mücadeleye yardımcı olduğu ortaya konuldu. Yani kanser, diyabet gibi kronik hastalıkları önlemeye yardım ediyor. Ama zeytinyağı kullanmak şartıyla.
6-) Çalışma masanıza çiçek koyun: İşyerinizde mutlu olmak istiyorsanız masanıza çiçek koyun. Exeter Üniversitesi’nden bilim insanları, duvar kağıtları veya masanın üzerindeki fotoğraf gibi herhangi bir ‘insan dokunuşu’ bulunmayan büroların insanı zehirleyebileceğini söylüyor. Yaprak ve toprağın işte verimliliği artırdığı kaydediliyor.
7-) Bir spor seçin: Koşun, bisiklete binin, ağırlık kaldırın, golf oynayın. Ne yaparsanız yapın ama mutlaka bir spora gönül verin. Minnesota’daki Winona Üniversitesi’nde 124 kadın üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda bilim insanları sporla kendinize bir etiket vereceğinizi, bunu kimliğinizin bir parçası olarak görmeye başlayacağınızı ve bunun sizi bir şeyler yapmaya teşvik edeceği belirtildi.
8-) Dişlerinizi fırçalarken videonuzu çekin: Böylece diş fırçalamayı ne kadar iyi yapıp yapmadığınızı görecek, kendinize bir teknik geliştirebileceksiniz.
9-) Egzersizden önce kahve için: Spor yapmadan 20 dakika önce küçük bir fincan şekersiz sütsüz kahve içmek performansınızı yükseltecektir. Kent Üniversitesi’nden spor araştırmacısı Prof. Samuele Marcora, kafeinin beyinde bizi yorgun hissettiren bir madde olan adenozini bloke ettiğini söylüyor.
10-) Komedi filmi izleyin: JAMA-Dahili Tıp’da bir çalışmada trajik aşk hikayelerini izleyenlerin komedi filmi izleyenlere oranla yüzde 28-55 arasında daha çok patlamış mısır yediği ortaya koyuldu.
11-) Plastik su şişenizi sık sık yıkayın: İş yerinde veya spor salonunda tekrar dolum yapılabilen bir su şişesini kullanıyorsanız dikkat! Çünkü bu şişelerin tuvaletten veya bir köpek oyuncağından daha fazla mikrop barındırabildiği belirtiliyor. Spor ekipmanları web sitesi TreadmillReviews.net, bir hafta boyunca kullanılmış 12 su şişesini test etti. Sonuç olarak kan zehirlenmesi, pnömoni ve deri enfeksiyonlarına yol açabilen pek çok bakteri tespit edildi.
12-) Salsa sosu yerine humus: Salsa gibi dip soslar yerine humus gibi sebze bazlı soslar kullanmak daha sağlıklı.
13-) Koşarken duruşunuza dikkat edin: Koşarken dik durursanız yüzde 4-6 daha az enerji harcarsınız ve bu daha uzun süre egzersiz yapmanıza yardımcı olabilir. Salford Üniversitesi’nden Dr. Stephen Preece “Koşarken kalça kasları daha fazla enerji ihtiyacı duyar, dik durmazsanız bu durum uzun süre koşmayı zorlaştırabilir” dedi.
14-) Yemeğinizi bir saat önce planlayın: Pennsylvania Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, çok aç olan kişilerin yemek siparişi verirken yüksek kalorili olanları tercih ettiğini tespit etti. Dolayısıyla dışarıda yemek yiyeceğiniz ya da dışarıdan sipariş edeceğiniz zaman, yemekten bir saat önce menüye bakın ve ona göre bir karar verin.
15-) Egzersizde bileklerinize ağırlık takın: Daha çok enerji harcamanıza katkıda bulunur. Colorado Boulder Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada koşucunun ayakkabılarına küçük kurşun ağırlıkları eklendi ve her 100 gr ağırlığa ek olarak, sporcunun hızı düştü ama harcadığı enerji arttı.
16-) Yemek yerken televizyon izlemeyin: Nedeni yiyecekleri çiğnerken kendi sesimizi duymamız, çünkü Brigham Young Üniversitesi ve Colorado State Üniversitesi’nden bilim insanları, çiğneme sesini duyan kişilerin yüzde 30 daha az yediklerini belirledi.
17-) Ağırlıkları doğru zamanda kaldırın: Kadınlar için egzersizdeki zamanlama fark yaratabilir. İsveç’teki Umea Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir kas yapım hormonu olan östrojenin en yüksek olduğu zamanın regl başlangıcıyla ovülasyon arasındaki iki hafta olduğunu tespit etti. Bu dönemde ağırlık antrenmanı yapmak kas kazanımını artıracaktır.
18-) İyilik yapın: Eğer moralinizi yükseltmen istiyorsanız kibar olun. Emotion dergisinde sonuçları yayımlanan bir araştırmada başkalarına yardım eden kişilerin kendilerini daha iyi hissettiği kaydediliyor. Birine yemek yaparken yardım etmek bile mutluluk kaynağı olabilir.
19-) Çıplak ayak koşun: Kuzey Florida Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yalınayak koşmanın hafızayı yüzde 16 oranında iyileştirdiğini ortaya koydu. Psikolog Dr. Ross Alloway “Çıplak ayakla koşarken yere her basışınızda daha çok dikkat ediyorsunuz. Bu da belleği geliştirir” dedi.
GÜNDE BİR ELMA YİYİN
20-) Her gün 100 gram meyve yemek, ki bu bir elmaya eşdeğer, kadınların ölüm riskini yüzde 35 düşürüyor. Batı Avustralya Üniversitesi’nden bilim adamları, elmanın kabuğunda lif ve flavonoidlerin olduğunu söyledi. Flavonoidlerin hücre hasarını ve erken yaşlanmayı önlediği kaydedildi.