Sağlıklı bağırsağın reçetesi

Hem ruhsal hem fiziksel durumunuzu etkileyen bağırsak sağlığını korumak için hayatınızda bazı küçük değişiklikler yapmanız yeterli. Sabah uyanınca bir bardak su içmek, biraz egzersiz yapmak, abur cubur yerine kefir ve yoğurt yemek, iyi uyumak, bol bol yeşil yapraklı sebze tüketmek gibi... Önerileri İngiliz beslenme uzmanı Julie Haigh verdi.

Bağırsaklar vücudun ‘geçidi’ olarak adlandırılır. Dolayısıyla bu geçide ne kadar iyi bakarsanız sağlınızı o kadar korumuş olursunuz. Zira bağırsak florasının dengesiz olması şişkinlik, enerjide düşüklük ve hatta depresyona neden olabilir. Çünkü bağırsaklar sadece fiziksel sağlığı değil, zihinsel sağlığı da önemli derecede etkiliyor. Günümüzde bu kadar çok işlenmiş gıda, fazla şekerli yiyeceklerin olduğunu düşünürsek optimum bağırsak sağlığını korumak hayati önem taşıyor. Beslenme uzmanı Julie Haigh, bağırsak sağlığıyla ilgili şu önerilerde bulundu.

1-) Su için: Her sabah bir şey yemeden önce mutlaka büyük bir bardak su için. Bunu yapmak gece boyunca kaybedilen sıvıların geri kazanılmasına yardımcı olabilir. Daha sonrasında ise ya bir fincan bitki çayı ya da içine bir damla elma sirkesi ilave edilmiş sıcak limonlu su içebilirsiniz. Gün boyunca su içmek bağırsak sağlığı açısından son derece önemli ama yemek yerken içmeyin. Sindirim düzenini bozmamak için yemekten en az yarım saat önce içmelisiniz.

2-) Doğru beslenin: Bağırsak denince beslenmenin önemi çok fazla. Kahvaltıda şekerli tahıl gevreklerinden kaçının, güne başlarken yumurta yemek, yeşil bir meyve suyu içmek iyi olabilir. Öğle yemeğinde salata veya haşlanmış sebze yanında bir parça balık ya da kırmızı et tüketebilirsiniz. Bu arada sağlıklı bakterileri teşvik etmek için lahana turşusu da yiyebilirsiniz.

3-) Karnınıza masaj yapın: Karnın masajı, bağırsak hareketlerini düzenlemek için gerekli kasları ve organları uyararak sindirime destek olur. Masaj ayrıca kabızlığı önler, sindirim hızınızı artırır, şişkinliği ve karın ağrısını hafifletir. Yatmadan önce 20 dakikalık bir abdominal masaj uygulayabilirsiniz.

4-)  İyi uyuyun: İyi bir uyku da bağırsak sağlığı için önemli. Uykunuzu iyi alamadığınızda yüksek enerji ve şekerli gıdalar seçme olasılığınız daha yüksek.

5-)  Hareket edin: Egzersiz bağırsaktaki bakterileri düzenliyor ayrıca bağırsak bakterilerinin çeşitliliğini artırmaya yardımcı oluyor. Sporcular ve egzersiz tutkunları bağışıklık artırıcı etkilere sahip olan bağırsak mikroorganizmalarının çeşitliliğine sahip. Egzersiz, sindirim problemlerinin ve kabızlıkla ilişkili ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir. Uzmanlar, alışkanlık oluşturması açısından egzersiz yapmak için en iyi zamanın sabah saatleri olabileceğini söylüyor.

MUTFAĞINIZDAN EKSİK ETMEYİN

İçecekler: Su, bitki çayları (nane, zencefil, rezene gibi), limonlu su, elma sirkesi, yeşil sebze ve kırmızı pancar suyu.

Yiyecekler: Az miktarda meyve, özellikle yeşil yapraklı taze sebze, küçük porsiyon olacak şekilde et ve balık, yumurta, kinoa, fasulye, esmer pirinç.

Atıştırmalık: Kuruyemiş, yoğurt, kefir, lahana turşusu

Mutfağınızda mutlaka olması gerekenler: Zerdeçal, sarımsak, zencefil, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, omega 3 balık yağı, keten tohumu yağı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kıyafetleri iki yıl küçülmezse dikkat!
Avrupa’nın tek kanser teşhis üssü
Uykusuzluk bağırsaklarda kötü bakterilere yol açıyor

Hayat Haberleri