Zonklayıcı Baş Ağrısına Dikkat... Neden Bazı İnsanlar Başının Sadece Bir Tarafı Ağrır?

Biri baş ağrısı deyince aklınıza ne geliyor? Çoğu insan için baş ağrısı, kafada keskin ve yoğun ağrı anlamına gelir, bu da rahatsız edici ve işe odaklanmayı zorlaştırır. Baş ağrısı, tüm yaş gruplarında oldukça yaygındır ve herhangi bir olay tarafından tetiklenebilir. Zonklayıcı ve tek taraflı baş ağrılarının nedenleri ve ne zaman risk içerdiklerine dair tüm bilgiler...

Ancak bazı insanlar, şakaklarda, başın arkasında veya her iki tarafında olduğu gibi başlarının belirli bir bölgesinde baş ağrısı yaşarlar. Aynı yerde farklı baş ağrısı türleri ortaya çıkar. Baş ağrınızın yeri, sorunun temel nedeni ve onu yönetmenin yolları hakkında çok şey ortaya çıkarabilir. İşte bu yazıda size neden sürekli başınızın bir tarafında ağrı hissettiğinizi anlatacağız:

BAŞ AĞRISI TÜRLERİ

Nörolojik sorunlar: Çeşitli nörolojik sorunlar tek taraflı ağrıya neden olabilir. Başın her iki tarafında ağrıya neden olabilen en yaygın beyin sorunları şunlardır:

Oksipital nevralji: Başın bir tarafında delici, zonklayıcı veya elektrik çarpması benzeri kronik ağrı ile tanımlanan farklı bir baş ağrısı türüdür. Bu, omuriliğin üst kısmı ile kafa derisi arasındaki bazı sinirler hasar gördüğünde veya iltihaplandığında meydana gelir.

Temporal arterit: Temporal arterit, beyindeki kanın kolay akışını zorlaştıran baş ve boyundaki arterlerin iltihaplanmasıdır. Bir kişi, kas ağrısı, yorgunluk ve çene ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte başın her iki tarafında baş ağrısı hissedebilir.

Trigeminal nevralji: Bu, kafa derisinde bulunan trigeminal siniri etkileyen kronik bir ağrı durumudur. Trigeminal sinir, yüzünüzden beyninize duyum taşır ve bu, yüzde ve beynin herhangi bir tarafında ağrıya yol açabilecek engeldir.

MASUM BİLİNEN İLAÇLAR

Düzenli olarak kullandığınız ilaçlar zaman zaman yan etkilere neden olabilir ve baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu ilaçları aşırı kullanmak bile sağlığınız için kötüdür. Baş ağrılarından sorumlu olan yaygın reçetesiz ilaçlar şunlardır:

-Parasetamol : asetaminofen

-Aspirin

-İbuprofen

TEK TARAFLI BAŞ AĞRISININ DİĞER NEDENLERİ

Başın sadece bir tarafında baş ağrısına neden olabilecek diğer şeyler ise şu şekildedir:

-Alerjiler

-Tükenmişlik

-Kafa travması

-Enfeksiyonlar

-Tümörler

NE ZAMAN DOKTORA GİDİLMELİ?

Baş ağrısı, bir süre sonra kendi kendine düzelen geçici bir sağlık durumudur. Ağrının dayanılmaz olması durumunda, reçetesiz satılan ağrı kesiciler alabilir veya bazı ev ilaçları deneyebilirsiniz. Günde ikiden fazla hap almayın. Ayrıca, görme değişiklikleri, kafa karışıklığı, ateş, boyun sertliği, uyuşukluk veya güçsüzlük gibi semptomların eşlik ettiği baş ağrılarınız oldukça sık ise hemen bir doktora gidin.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Sağlık Haberleri