Hızlı ve pratik bir alternatif olması sebebiyle kahvaltılık gevrekler sıkça tercih ediliyor. Bazen kilo verme sürecine dahil ediliyor, bazen vakit olmadığı için karın doyurmak amacıyla tüketiliyor.
Fakat bu ürünleri tüketilmesi sağlığı büyük ölçüde tehlikeye atıyor. Genelde kahvaltılık olarak tercih edilen bu gevrekler, bazıları tarafından günün her saatinde tüketiliyor.
Zaman kazanayım derken sağlığınızı kaybetmenize sebep olan bu ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Bitkisel olduğu, vitamin ve mineral açısından zengin olduğu reklamlarına kanmayın.
Uzmanlar kahvaltılık gevrekler konusunda insanları uyarıyor. Sütle karıştırıp hızlıca yemek, pratik olsa da ne yazık ki pek çok sağlık sorununun altında kahvaltılık gevrekler yatıyor.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Pek çok farklı çeşide sahip olan mısır gevrekleri yağ açısından fakirdir. Bu sebeple özellikle kilo verme ve kilo koruma sürecinde tercih edilir.
Ancak bu yanlış bir bilgidir. Mısır gevrekleri oldukça yüksek kalorili gıdalardır. İçerinde katkı maddeleri, şeker ve ilave tuzlar barındırır. Aynı zamanda içeriğindeki fruktoz, metabolik düzensizliğini tetikler.
KALP SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Beslenme Uzmanı Kavita Devgan'ın açıklamalarına göre, mısır gevrekleri insanları tok tutmuyor. Çünkü besin değerleri çok düşük ve lif miktarı çok az.
Mısır gevreği sizi tok tutmadığı için tekrar acıkacak ve tekrar yemek yeme ihtiyacı hissedeceksiniz. Bununla beraber başta kalp olmak üzere insan sağlığını büyük ölçüde olumsuz etkiliyor.
İngiliz Kalp Vakfı, tam tahıllı bir tahıl olarak mısır gevreğinin tek başına yenildiğinde kahvaltı için iyi bir seçim olmadığını belirtiyor.
GEVREKLERİN ZARARLARI NELER?
Şeker miktarının fazlalığı: Birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen bu kahvaltılık gevreklerin yapısında bulunan yüksek miktarda şeker, düzenli olarak her gün mısır gevreğiyle kahvaltı yapan kişilerin obezite riski altında bulunduklarını belirtmişlerdir.
Yabancı maddeler içermesi: Tahıl ve mısır gevreklerindeki en tehlikeli özellik GDO’lu yani genetiği değiştirilmiş organizmaların katıksıyla elde edilmeleridir. GDO’lu mısırlardan yapılan kahvaltılık gevrekler, diğer tüm sağlık risklerine aynı zamanda kanser ve iç organların yıpranması sorunlarını de ekleyebilecek niteliktedir.
Tuz oranının fazlalığı: Şeker miktarını tepki çekmemek adına daha düşük miktarlarda belirten üreticiler, şeker oranının azalmasıyla doğru orantılı olarak tuz oranını artırıyor ve böylece fazla tuz miktarı, sürekli bu ürünlerden tüketen kişiler için kalp krizi geçirme riskini artıyor. Kalp krizi olmasa bile yüksek tansiyona yol açabiliyor.