Yeni nesil tencerede alerji ‘pişirmeyin’

Besin alerjisi bulunanları son dönemde popüler olan yeni nesil pişirme cihazlarındaki riske karşı uyaran Uzm. Dr. Velat Çelik, “Balık alerjiniz varsa ve birisi daha önce sıcak hava fritözünün içinde balık kızartmışsa balık alerjenleri fritözün temizlenmesi zor bölgelerine yayılmış olabilir ve sonraki pişirmede bu alerjenlerin yemeğe bulaşması alerjik reaksiyona yol açabilir. Besin alerjisi olanlar ortak cihaz kullanmamalı” dedi.

EDA SANĞU

Besin alerjisi olanları son dönemde popüler hale gelen sıcak hava fritözleri gibi yeni nesil pişirme cihazları hakkında uyaran Türkiye Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Uzm. Dr. Velat Çelik, daha önce cihazda alerjen bir besin pişirilmiş ise alerjisi olan bireyde alerjik reaksiyona yol açabileceğine dikkat çekti. Çelik, bu fritözlerin sıcak hava akımının içine konulan besini pişirirken, besindeki alerjenleri cihazın temizlenmesi zor yerlerine kadar yayabileceğini vurguladı. Sonraki pişirmede alerjen içermeyen besin kullanılsa bile, önceki besinden kalan alerjenin yeni besine bulaşabileceğini ve alerjik reaksiyona neden olabileceğini söyleyen Çelik, şu örneği verdi: “Balık alerjiniz olduğunu ve birisinin daha önce sıcak hava fritözünün içinde balık kızarttığını düşünün. Balık alerjenleri fritözün temizlenmesi zor bölgelerine yayılmış olabilir ve sonraki pişirmede bu alerjenlerin yemeğe bulaşması, alerjik reaksiyona yol açabilir. Evde besin alerjisi olan biri varsa, bu cihaz dikkatli kullanılmalıdır.”


Uzm. Dr. Velat Çelik

Balık, bazı besinlerin ısındıkça alerjenik özelliği azalırken bazılarının alerjiye yol açma potansiyeli olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Örneğin süt alerjisi olan bir çocuk bazen geleneksel fırınlarda pişirilmiş sütlü keki sorunsuz tüketebilir. Ya da oral alerji sendromu teşhisi olan bir erişkin çiğ elma ile reaksiyon yaşarken mikrodalgada işlem görmüş elmayı sorunsuz tüketebilir. Bu işlemler için standardize edilmiş tarifler, sıcaklık ve işlem süreleri belirlenmiştir ve alerji hekimi uygun görürse uygulanır. Ancak sıcak hava fritözleri ile bir besinin alerjiye yol açma potansiyelini azaltmak için hangi ısıda ve ne kadar süre işlem görmesi gerektiği net olarak belli değil. Bu konuda çalışmalar yapılana kadar fırınlanmış/ısıtılmış besinleri tolere eden bireylerin bu cihazlarla besinleri hazırlaması önerilmemekte.” Yeni nesil pişirme cihazlarının yeterince temizlenmediğinde dumana ve kokuya sebep olabileceğini belirten Çelik, şu uyarılarda bulundu: “Bu koku ve duman, astımlı hastalarda nefes darlığına ve diğer solunum şikayetlerine yol açabilir. Sonuç olarak, sıcak hava fritözlerinin alerjik hastalıklarda kullanımı hakkında yeterli bilgi yok. Besin alerjisi olan bireyler bu cihazı kullanırken dikkatli olmalı ve şiddetli besin alerjisi olanların ortak cihaz kullanmaktan kaçınmalı. Ya da kendilerine özel bir fritöz kullanmaları daha güvenli olacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bilinçaltı kişilik testi: Psikolojik sorunlarını ortaya çıkarıyor...
Türk bilim dünyası için büyük onur: Prof. Dr. Hotamışlıgil dünyanın en iyileri listesinde
Gıda fiyatlarındaki artışın korkutucu etkisi: Çocuklarımız tehlikede

Sağlık Haberleri