Uzun süreli koronavirüs geçirenler aman dikkat: Durum hiç iç açıcı değil! Doktora gidip organlarınızı kontrol ettirin

Yeni bir araştırma, hastaneye kaldırıldıktan sonra uzun süreli Kovid-19 geçiren kişilerin ana organlarında hasar görülme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. İşte detaylar...

İngiltere'de yapılan araştırma, uzun süreli koronavirüs geçiren hastaların ana organlarının ne ölçüde etkilendiğine odaklandı. Araştırma kapsamında virüs nedeniyle hastaneye kaldırılan 259 kişi incelendi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, taburcu edildikten beş ay sonra, bu kişilerin ana organları manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemiyle incelendi. Tarama sonuçları, hiç Kovid-19 geçirmemiş 52 kişilik grupla karşılaştırıldığında önemli farklılıklar gösterdi.

AKCİĞER 14 KAT DAHA FAZLA ETKİLENİYOR

Taramalarda, uzun süre koronavirüs geçiren hastaların akciğer, beyin ve böbrek gibi organlarında anormalliklere sahip olma olasılığının üç kat daha fazla olduğu tespit edildi.

Araştırmada, uzun Kovid-19 geçirenlerde en fazla etkilenen organın akciğer olabileceği, söz konusu organın 14 kat daha fazla etkilenebileceği belirlendi.

Ayrıca, şiddetli koronavirüs geçirenler arasında MRI yöntemiyle yapılan taramalarda beyinde bazı anormallikler gösterme olasılığı üç kat, böbreklerde ise iki kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

ORGANLARDA HASAR MEYDANA GELİYOR

Kalp veya karaciğer sağlığında ise önemli bir değişiklik tespit edilmedi. Uzun görülen semptomlarda organlarda hasar görülme ihtimali daha yüksek

Oxford Üniversitesi'nden ve araştırmanın baş yazarlarından Dr. Betty Raman, araştırmanın, uzun süreli Kovid-19 semptomlarıyla yaşayanların organlarında bir miktar hasar görülme ihtimalinin daha yüksek olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Araştırmanın uzun süreli koronavirüs için etkili tedavilerin geliştirilmesine yardımcı olacağı düşünülüyor. Araştırma 'Lancet Respiratory Medicine' dergisinde yayımlandı.

Sağlık Haberleri