Uzman isim uyardı: Dünyada bir numaralı ölüm sebebi 'Hasta sayısı 4 kat artacak'

Kanser hastalığında erken teşhis, tarama ve tedavi yöntemlerinde gelişme olmazsa hasta sayısının önümüzdeki yıllarda artış göstereceğini belirten Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca, "Atlattığımız Kovid-19 pandemisi gibi kanser pandemisinden bahsetmek mümkün hale gelebilir." dedi. Karaca, istatistiklere göre 2030 yılında kanserli hasta sayısının günümüzdekinden 4 kat daha fazla artacağına dikkat çekti.

Türkiye'de kadınlarda meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri en çok görülen kanser türlerinin arasında. Türk Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serdar Karaca, son yıllarda kanser hastalarının arttığına dikkat çekti ve "Kanser hastalığında yükseliş trendi bu şekilde ilerlerse, atlattığımız Kovid-19 pandemisi gibi kanser pandemisinden bahsetmek mümkün hale gelebilir." diyerek uyarıda bulundu.

Karaca, "İstatistiklere baktığımızda görüyoruz ki 2030 yılında geldiğimizde kanserli hasta sayısı maalesef günümüzdekinden 4 kat daha fazla olacak. Dolayısıyla bizim kanser hastalıklarıyla ilgili gereken önlemleri bugünden almamız lazım" dedi.

Karaca'ya göre kanser hastalığında erken teşhis, tarama ve tedavi yöntemlerinde gelişme olmazsa hasta sayısının gelecek yıllarda artacağını belirtiyor. Karaca, onkolojik hastalıkların tüm dünyada artış gösterdiğini belirterek, şu uyarıları yaptı:

"2007 ile 2010'lu yıllara baktığımızda, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre kalp ve damar hastalıkları ölümlerde birinci sıradaydı.

KANSER DÜNYADA BİR NUMARALI ÖLÜM SEBEBİ

2017 yılına geldiğimizde artık onkolojik hastalıklar yani kanser, maalesef dünyada bir numaralı ölüm sebebi oldu. Hatta trend bu şekilde ilerlerse biz Kovid-19 pandemisinden çıktık ama kanser pandemisinden bahsetmek mümkün hale gelebilir.

İstatistiklere baktığımızda görüyoruz ki, 2030 yılına geldiğimizde kanser maalesef 4 kat artacak. Dolayısıyla kanser hastalığıyla ilgili önlemleri bugünden almamız lazım. Erken tanı, tarama ve tedavi yöntemlerinde iyileşme gerekiyor. Dolayısıyla kanser önümüzdeki 10 yılda hayatımızda çok büyük rol oynayacak."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kovid kanser hücrelerinin yayılımını hızlandırıyor
Pekin ‘sıfır Kovid’de pes etti

Sağlık Haberleri