Herhangi bir hastalık ne kadar erken teşhis edilirse o kadar iyidir. Basit 'elmas boşluk' parmak testi akciğer kanserinin erken teşhisi için çok önemlidir. Bu test aynı zamanda Schamroth pencere testi olarak da bilinir ve akciğer kanserini erken tespit etmenize yardımcı olabilir.
Bu test parmak uçlarınız ile tırnaklarınızın arasında elmas şeklinde bir boşluk olup olmadığını görmek için tırnaklarınızı bir araya getirmeyi içerir.
Eğer yoksa, parmak uçları ile tırnak arasında boşluk yoksa bu parmak çomaklaşmasını gösterir.
Parmak çomaklaşması , parmak uçlarının büyüdüğü ve tırnakların kıvrılmasına neden olduğu zamandır. Bu tür bir tırnak büyümesi bu hastalığa sahip kişilerin yüzde 35'inden fazlasında görülen akciğer kanserinin yaygın bir belirtisidir.
Parmak çomaklaşmasının mutlaka akciğer kanseri olduğunuz anlamına gelmediğini ve parmaklarınızın bu şekilde görünmesinin birçok nedeni olduğunu belirtmekte fayda var.
TIRNAKLARINIZIN BOMBELİ OLMASININ BİR ÇOK NEDENİ VARDIR
Tırnak veya parmak çomaklaşması, kistik fibroz, kalp hastalığı, Crohn's, diğer kanserler gibi birçok durumun sonucu olabilir veya kalıtsaldır.
Ancak akciğer kanseri, parmak çomaklaşması vakalarının yaklaşık yüzde 80 ila 90'ından sorumludur.
Parmak çomaklaşması varsa, kanseri ekarte etmek önemlidir, bu nedenle nedeni belirlemek için mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.
TEST NASIL YAPILIR?
İşaret parmaklarınızın tırnaklarını arka arkaya birleştirin. Işığın geldiği, tırnaklar arasında elmas şeklindeki küçük bir boşluk arayın. Boşluk yoksa ve tırnak yatakları birbirine değiyorsa, bu parmak çomaklaşmasının işaretidir.
Parmakların uçları normalden daha büyük olabilir ve tırnaklar kavisli olabilir.
Parmak çomaklaşmasının, parmak bölgesine artan kan akışından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Parmakların uçlarındaki yumuşak dokularda sıvı birikmesine yol açar . Tırnaktaki değişiklikler aşamalar halinde tırnakların kıvrılmasına neden olur.
Tırnaklar normalden fazla kıvrılmaya başlamadan önce tırnağın tabanı yumuşar ve tırnak yatağının yanındaki cilt parlaklaşır.
AKCİĞER KANSERİ GENELLİKLE BELİRTİ VERMEDEN İLERLER
Ne yazık ki, akciğer kanseri genellikle geç teşhis edilir çünkü akciğerlere veya vücudun diğer bölgelerine yayılana kadar genellikle belirgin semptomlara neden olmaz.
Bu, birçok insan için kanserin teşhis edildiğinde çoktan yayılmış olduğu anlamına gelir.
Genel olarak, hastalığı olan yaklaşık her üç kişiden biri teşhis konulduktan sonra en az bir yıl yaşar ve yaklaşık 20 kişiden biri en az on yıl yaşar.
Bununla birlikte, teşhis anında kanserin ne kadar yayıldığına bağlı olarak hayatta kalma oranlarının büyük ölçüde değişebileceğini belirtmekte fayda var - erken teşhis büyük bir fark yaratabilir.