Tırnağında beyaz leke olanlar dikkat! Hastalık habercisi olabilir, hemen bunları yapın

Tırnak yüzeyinde pek çok neden dolayısıyla beyaz lekeler oluşabiliyor. Beyaz lekeler esasında bir takım vitamin eksikliğinin en büyük göstergelerinden biri olurken, eksik olan vitaminlerin tamamlanması için kan tahlilinin yapılması son derece önemli. Peki, tırnaktaki beyaz lekeler neden olur? Tırnakta beyazlık nasıl geçer? Tırnaktaki beyaz lekeler hangi hastalığın habercisidir? İşte, tırnaktaki beyaz lekelerden kurtulmanın yolları...

Tırnaklar zaman zaman beslenme bozukluğu, stres ve birçok hastalığa bağlı nedenlerden yıpranabilir ve bozulabilirler. Tırnaklarda beyaz lekeler herkeste görülebilir. Bu beyaz renk değişikliğinin yoğunluğu, şekli ve büyüklüğü önemli olup oluş sebebi hakkında bize ipucu verir.

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELER NE ANLAMA GELİYOR?

Tırnaktaki yatay şeritler halinde meydana gelen beyaz lekeler protein eksikliğinin göstergesi. Bu noktada yeterli seviyede protein almanız durumunda tırnak yüzeyindeki beyaz lekelerin kısa süre içerisinde kaybolduğunu göreceksiniz.

ALERJİ VE MİNERAL EKSİKLİĞİ OLABİLİR

Tırnak üzerine kullandığınız çeşitli ürünler dolayısıyla oluşan lekeler alerjik tepkiler dolayısıyla meydana gelebilir. Alerjinin yanı sıra mineral eksikliği gibi durumlar da tırnak yüzeyinde leke durumunun oluşmasına neden olabilir.

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELER NASIL GEÇER?

Tırnak yüzeyinde oluşan beyaz lekeleri geçirmek için ilk olarak bir kan tahlilinin yapılması ve eksik olan vitaminlerin giderilmesi gerekiyor. Bunların yanı sıra kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık gibi besinlerin tüketilmesi vitamin açısından güçlenmenize yardımcı olacak.

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELERİN NEDENLERİ

Alerjik tepki

Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.

Protein eksikliği

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliği söz konusu demektir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Protein alınca hemen geçer.

Mineral eksikliği

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler oluştuğu söylense bile, bu durum bilimsel olarak ispatlanmamıştır.

Tırnak yaralanmaları

Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da başlıca nedenlerden biridir.

Tırnak mantarı

Tırnak mantarı sarı beyaz lekeler ile başlar. Bu lekeler zamanla tırnağa yayılır ve tırnak kalınlaşır.

Başka rahatsızlıklar

Karaciğer hastalıkları, siroz ve hepatit tırnaklarda beyaz lekelere neden olur. Böbrek hastalıkları, tırnaklarda beyaz ve pembe lekelere neden olur. Böbrek yetmezliğinde tırnaklar komple beyaz olabilir. Anemi kaynaklı tırnaklarda lekelenmeler oluşabilir.

TIRNAKTAKİ BEYAZ LEKELERDEN KURTULMANIN YOLLARI

Lökonikinin henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Tırnaklarınızdaki lekelerden kurtulmanın sadece bir yolu var, o da kesmek ya da törpülemek için tırnağınızın uzamasını beklemek.

Bu süreç içinde tırnaklarınızdaki beyaz çizgilerden rahatsızsanız oje sürebilir ya da eldiven takabilirsiniz.

Beyaz lekeler tırnağınızı kapladığında ve opak bir ton oluştuğu zaman bir dermatoloğa görünmenizde fayda var; çünkü bu tırnak matriksinizde kalıcı bir problemin habercisi olabilir.

Eğer tırnağınızdaki bu beyaz lekelerden rahatsız oluyorsanız:

* Tırnaklarınızı temiz tutun ve nemlendirin.

* Oje yaptıktan sonra bakım yaparken daha yumuşak yapın.

* Tırnaklarınıza tekrar oje sürmeden önce en az bir gün bekleyin.

* Temizlik yaparken (bulaşık, banyo, mutfak temizliği gibi) mutlaka eldiven kullanın.

* Kütikül ve dipleri dahil, tırnaklarınıza iyi bakın.

* Buğday tohumu, badem, fıstık, nohut fasulye ve kuru meyveler gibi çinko bakımından zengin yiyecekler tüketin.

* Havuç, balkabağı ve şeftali gibi besinlerden günlük A vitamini ihtiyacınızı karşılayın.

* Demir içeriği bol olan tavuk ciğeri, et, kuruyemiş, yulaf gibi gıdalar tüketin.

* C vitamini içeren portakal, greyfurt gibi meyveler tüketin. Taze sıkılmış portakal suyu için.

İlgili Haberler

Öğrencilere tatil yolu göründü! MEB açıkladı: Okullar tatile giriyor
Akşener 'Hiç merak etmeyin, sadece 39 gün kaldı' diyerek paylaştı: Uzman çavuşlarımızın hakkını da teslim edeceğiz
Emeklilik bekleyenlere müjde! Resmi Gazete'de yayımlandı: 4A, 4B, 4C fark etmiyor

Sağlık Haberleri