‘Tamamen bitkisel’ etiketinden zehir çıkabilir

Sivas’ta zayıflamak için aktardan aldığı bitkisel toz karışımı kullanan bir kişinin hastaneye kaldırılmasının ardından açıklama yayınlayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, “Tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel ürün başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar vererek, zehre dönüşebilir” dedi.

Sivas’ta bir kişinin zayıflamak için aktardan aldığı toz karışımı kullandıktan sonra hastaneye kaldırılmasının ardından yazılı açıklama yayınlayan Türkiye Eczacılar Sendikası Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, gıda takviyesi ürünlerinden kaynaklı ölümler yaşandığı uyarısında bulundu.

Saydan, gıda takviyesi adı altındaki ilaçların internet, aktar, market gibi yerlerde reklamlarının yapılıp kontrolsüz şekilde satılması halk sağlını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, “İsminin gıda takviyesi olması o ürünün ilaç olmadığı anlamına gelmez. İlaçlar ve bitkisel ürünler, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani bu ürünleri en iyi bilenler eczacılardır ve bunları kullanırken mutlaka eczacınıza danışmanız gerekiyor” diye konuştu.


Eczacı Nurten Saydan

Saydan, şunları kaydetti: “Ürünlerin tamamen bitkisel, doğal ürün, mucizevi çözüm şeklinde piyasada reklama açık şekilde satışının olması, halkın bilinçsiz ve tamamen yanlış ilaç, ürün veya bitki ekstresi kullanmasına neden olmaktadır. Bitkiler birçok kimyasal maddeyi bünyesinde barındırırlar ve bu maddelerin ekstre, çay ve benzeri formları da aynı oranda maddeyi içerir. Bu tip ürünlerin standart bir tanımı ve dozu olmadığından, var olan hastalığı iyileştirmediği gibi, ilerde doğabilecek tedavisi mümkün olmayan sorunlara zemin hazırlayabilir.”

“Yani tamamen bitkisel demek, ürünlerin masum olduğu anlamına gelmez. Bitkisel birçok ürün, yanlış kullanıldığı takdirde, başta karaciğer olmak üzere vücuda zarar vererek, zehre dönüşebilir” ifadelerini kullanan Saydan, “Bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı’ndan alınan ruhsatlarla eczanelerden verilmesi ve eczacı danışmanlığında kullanılmasının halk sağlığı için hayati önem taşıdığını bir kez daha kamuoyunun dikkatine ve bilgisine sunuyoruz” dedi.

Saydan, ilaçların, hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılan kimyasal maddeler olduğunun altını çizerek, şunları vurguladı: “Alım yolu ne olursa olsun, vücuda alınacak maddenin mutlaka çok sayıda kontrolden geçmesi gerekir. Hele de oral yolla alınan tablet, kapsül ve sıvı formlardaki ürünlerin kontrol aşamaları çok daha fazladır. Bunların Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmasından sonra, doğru elden halka sunumu hayati önem taşır. Tamamen bitkisel lafının arkasında, dozu, içeriği, bitkinin hangi kısmı olduğu, etki ve kullanım yeri doğru şekilde bilinmeyen ve aslında ilaç olan bu ürünler rastgele alınarak kullanılacak ürünler olmadığındı bir kez daha yineleyen Saylan, bu tür ürünleri kullanmadan önce eczacılara danışmanın hayati olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Bitki çayının günde iki fincandan fazlası zararlı

Sağlık Haberleri