DİYETİSYEN NUR MERMER ŞAHİN
Spora başladığımızda amacımız öncelikle daha dinamik fiziksel görünüm elde etmek oluyor. Kimimiz kilo almak, kimimiz kilo vermek kimimiz ise mevcut fiziksel görünümü korumak amacıyla spora başlıyoruz. Hafif tempolu yürüyüşten, ağır siklete her türde sporun mental sağlık açısından faydaları saymakla bitmez elbette.
Ancak bazen spor yaparken kilo da alınabiliyor, bunun sebebi ise genelde kas artışı olabiliyor. Tartıda artan rakam bizi mutsuz edebilir ancak incelmeyi de çok net hissederiz. Biz diyetisyenlerin en sevdiği durumlardan biri de budur. Tabii sporda kas artışı için diyetimiz; spor öncesi, sırasında ve sonrasında olarak çeşitlenir. Spor yaparken tartılmak için de doğru zamanı beklemeliyiz. Spordan hemen sonra tartılmak kilo vermek isteyen bireyleri olumsuz etkiler. Bunun nedeni sporda kasların su ile dolması ve oluşan lenf ödemden dolayı kilo artışının gözlenmesidir. Yani spor sonrası görülen kilo artışının nedeni yağ kaybı ve kas artışıdır.
Spor yapıldığında kalori kısmanın, olması gerekenden az beslenmenin hızlı sonuç vereceğine dair yanlış bir inanç var. Ancak sporun temposunu arttırıp kaloriyi kıstığımızda vücut kendine yetebilmek için metabolizma hızını yavaşlatır. Bu sporun ana amacına oldukça terstir. Sporda asıl olan harcanan kiloya hemen hemen denk şekilde, protein oranı biraz yüksek şekilde beslenmektir. Spor yapılan zamanlarda hazır gıdalar yerine; evde yapılan sağlıklı, lif içeriği yüksek yemekler tercih edilmeli ve beslenme düzeni spor hocası ve diyetisyen iş birliğinde planlanarak dikkatle uygulanmalıdır.
SONUÇ ALINAMIYORSA DOKTORA GÖRÜNMELİ
Eğer spor esnasında yeterli besin tüketimi sağlanmazsa metabolizma kasları yakar ve tamamen yanlış sonuçlarla -bozulmuş metabolik faaliyetlerle- karşılaşır. Sindirim sistemi sekteye uğrar. Çünkü metabolizmamız, her bir adımı bir diğerini etkileyecek şekilde sarmal bir yapıdadır. ‘Nasılsa spor yapıyorum" diyerek; spor yaptığı süreçte çok fazla besin almak da bir hata. Bu tarz durumlarda kas artışının yanında yağ artışı da olur ve bu oransal olarak obeziteye olan yatkınlığımızı arttırır. Spor yaparken beslenme, uyku, su tüketimi istediği sonucu almak isteyen, spor yapan kişiler tarafından dikkat edilmesi gereken konulardır. Bir spor hocasının ve diyetisyenin gözleminde ve takibinde; istenilen optimum düzeyde gidiyor fakat yine de sonuç alınamıyor ise; mutlaka bir doktorun kapısı çalınmalı. Böyle bir durumda kan tahlilleri ve hormon testi yapılmalıdır. Çünkü zaman zaman var olan intolerans ve alerjik besin durumları spordaki verimi düşürebilir. Mevcut fizyolojik rahatsızlıklar spor yaparken düzenli check-up’lar ile gözlenmelidir.