Havaların günden güne soğumaya başlamasıyla cilt üzerinde karşılaşılan sorunlar artmaya başladı. Bu problemlerin başında kuruluk geliyor. Soğuklardan etkilenen deri üzerindeki birçok bölge, pul pul dökülme, kaşıntı, kızarıklık gibi göstergeler sunuyor. Saç derisi, el gibi bölgelerde görülen kuruluk, dudaklarda da yaşanıyor. Düzenli aralıklarla dudakları nemlendirmek, çatlama probleminin önüne geçecek yöntemlerden bir tanesi.
DUDAKLAR NEDEN KURUR?
Kuru cilt yapısı dudaklardaki kuruluğu artırır. Dudakta ter ve yağ bezleri bulunmadığı için kuruluğa karşı vücudun diğer bölgelerine oranla daha hızlı tepki verir.
Dudak kuruluğu nedenleri arasında en yaygın olanlar şunlar:
Dudakları yalamak, emmek ya da ısırmak: Dudak derisi hassas bir yapıya sahip olduğu için kolayca tahriş olabilir. Dudaklarını sık sık yalayan, emen, ısıran ya da kurumuş derileri koparan kişilerde dudak çatlaması daha sık görülür.
Ağızdan nefes alma alışkanlığı: Ağızdan nefes almak, dudakların havayla daha fazla temasına ve dolayısıyla kuruyup çatlamasına zemin hazırlar. Burun septum eğriliği, saman nezlesi, soğuk algınlığı gibi etkenler ağızdan nefes almanın nedenleri arasında sayılabilir.
Yetersiz sıvı tüketimi ve dehidrasyon: Vücut cildi nemli tutmak için su kullanır. Vücutta ihtiyaçları karşılamak için yeterli sıvı bulunmaması dehidrasyon olarak adlandırılır. Kişinin vücudunda yeteri kadar sıvı yoksa, cildinde kuruluk veya çatlama gibi değişiklikler görülmeye başlar.
Soğuk, rüzgarlı ve kuru hava koşulları: Dudaklarda çatlama; soğuk, kuru hava veya şiddetli rüzgar gibi tahriş edici hava koşulları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hava koşullarındaki değişiklikler dudakların köşelerinde çatlak oluşumuna neden olabilir. Dudak köşelerinde oluşan çatlama gülümseme ve çiğneme sırasında gerilme nedeniyle yanma ve ağrı oluşumu ile kendini belli eder.
Doğrudan güneşe maruz kalma: Güneş ışınları dudaktaki hassas cilde zarar vererek çatlak ve yaralara neden olabilir. Bu durum genellikle uzun süreli maruz kalma sonrası ortaya çıkar.
Alerjiler: Dudak derisi, bazı ürünlerdeki bileşenlere tepki verebilir. Diş macunu, diş ipi, dudak kremi, ruj ve diğer makyaj malzemeleri, nemlendiriciler ve diş telleri alerjiyi tetikleyici unsurlar arasında sayılabilir. Yeni bir dudak ürününü ya da sayılan diğer ürünlerden birini kullandıktan sonra dudaklarda iltihaplanma, kuruluk veya kızarıklık gibi semptomlar fark ettiğinizde ilgili ürünü kullanmayı bırakmanız gerekir.
Birtakım ilaçların yan etkisi: Depresyon, akne, yüksek kolesterol, saman nezlesi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan pek çok ilaç yan etki olarak dudak çatlaması yapabilir.
Vitamin ya da mineral eksikliği: Diğer nedenler kadar yaygın olmasa da dudak çatlaması vücutta bir vitamin veya mineralin eksikliğinden kaynaklanabilir. Vücutta A vitamini, B2, B3, B6 gibi bazı B grubu vitaminler, demir veya çinkonun eksik olması dudakta çatlama ve iltihaplanma gibi semptomlara neden olabilir.
Dudak yaralanması: Yaralanmalar çatlamanın başka bir yaygın nedenidir. Futbol veya hokey gibi temaslı spor yapan kişilerde daha fazla rastlanır. Ağza darbe almak ve dudak ısırmak dudakta yaralanmanın diğer önemli nedenlerindendir. Yaralanma durumunda çatlamış dudağa ek olarak kanama ve şişlik de görülür.
KURUYUP ÇATLAYAN DUDAKLAR NASIL İYİLEŞİR?
Dudaklarınızı yalamaktan, emmekten ve ısırmaktan kaçınmalısınız. Yalama alışkanlığını kırmak için nemlendirici bir dudak balsamı kullanmak fayda sağlayabilir. Kullanılan nemlendiricinin renklendirici, koku verici gibi kimyasallar içermeyen kaliteli ve doğal bir ürün olduğundan emin olmalısınız.
Soğuk, kuru havaya, rüzgara ve güneşe maruz kalmak dudakları kurutarak çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle dışarıya çıkmadan önce dudaklarınıza dudak kremi sürmelisiniz. Dudaklarınızı nemli tutmak için koruyucu bir bariyer sağlar. Güneş yanıklarını önlemek için güneş koruyucu özellikte dudak balsamı kullanmak faydalı olacaktır. Bunların yanı sıra zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Hint yağı gibi doğal nemlendirici yağlar da kullanabilirsiniz.
Sigara içmek dudak kuruluğuna yol açan nedenler arasında sayılabilir. Sigara kullanıyorsanız cilt ve beden sağlığınız için bu alışkanlığınızı en kısa sürede bırakmalısınız.
Su tüketiminizi artırmalısınız. Yeterli miktarda sıvı tüketmeyen bireylerde, sıvı kaybına bağlı olarak dudaklarda kuruma ve çatlama daha sık görülür. Bu nedenle gün içerisinde bol bol sıvı almak cilt kuruluğunun önüne geçmeye destek olur.
B vitamini içeren besinler tüketmek dudak kuruluğunu önleyebilir. Ceviz, dereotu, bulgur, süt, et, yumurta sarısı, patates ve meyveler B vitamini açısından zengin besinlerdir.
Kanayan bölgeye soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Eğer çatlamaya bağlı kanama ortaya çıkarsa soğuk kompres uygulayarak kanamanın hızlı bir şekilde durması sağlanabilir.
Yaşadığınız ortamda mutlaka iyi bir hava nemlendiricisi bulundurun. Radyatör üzerine su dolu bir kap koymak bile işe yarayacaktır.
KURUYAN DUDAKLARA EV YAPIMI BAKIM ÖNERİLERİ
Kahve Telvesi
Cildi gençleştirici etkisi ile bilinen kahve ve cildin pürüzsüzleştirilmesi için kullanın kahve telvesi, dudak kuruluğu için de oldukça faydalı.
* Bir kaseye 1 çay kaşığı kadar kahve telvesi koyun.
* Üzerine 1 çay kaşığı bal ve 1-2 damla kadar zeytinyağı damlatın.
* Bu karışımı dudaklarınıza sürün. Son olarak ılık suyla yıkayın.
* Kahve telvesi dudaklarınızın üzerindeki ölü deriyi temizlemeye yardımcı olacaktır.
Bal
Bal, dudak kuruluğuna ve çatlamalara iyi gelen, antibakteriyel özelliklere sahip bir besindir.
* Bir miktar hakiki balı, krem sürer gibi dudaklarınıza uygulayın.
* 15 dakika kadar bekleyip ılık su ile durulayın.
* Bal maskesi, dudaklarınızı besleyerek iyileşme sürecini hızlandırır.
Aloe Vera Jeli
Hem koruyucu hem de dudaklardaki çatlakları tedavi edici özelliği ile dudak çatlaması tedavisinde sıklıkla tercih edilen bitkisel bir yöntemdir.
* Az miktarda aloe vera jelini birkaç gün düzenli olarak dudaklarınıza sürerek çatlama sorunundan kurtulabilirsiniz.
* Durulama gerektirmez.
Şeker Peelingi
Şeker, taneli yapısı ile peeling etkisi oluşturur. Bal ise dudaklarınızın ihtiyacı olan nemi karşılar.
* 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı şekeri karıştırın
* Karışımı dudaklarınıza sürün.
* 10 dakika kadar bu karışımı dudaklarınızda bekletin.
* Parmak uçlarınızla dudaklarınızı temizleyin.
Salatalık
Sulu yapısıyla dudaklara nem kazandıracak bir sebze olan salatalığı hem tüketin hem de nemlendirici olarak kullanın.
* Bir adet salatalığı parmak kalınlığında olacak şekilde halka bir dilim kesin.
* Eğer dudaklarınızda ruj varsa bakıma temizleyerek başlayın.
* Kestiğiniz halka dilimi dudaklarınızda bir süre bekletin.