Sağlıkta şiddetin ekim ayı raporu açıklandı: 36 sağlık çalışanı mağdur oldu

Sağlık-Sen, sağlıkta şiddet raporunun ekim ayı verilerini yayınladı. Yayınlanan verilere göre, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında 36 sağlık çalışanı mağdur oldu. Ekim ayı süresince yaşanan 19 şiddet olayının 13'üne ise hasta ve hasta yakınları sebep oldu.

Sağlık-Sen, ekim ayına ilişkin sağlıkta şiddet raporunu bugün yayınladı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, alınan tüm önlemlere rağmen sağlıkta şiddetin sona ermediğini söyleyerek sağlık alanında meydana gelen şiddet olaylarının diğer iş kollarına oranla daha fazla olduğunu dile getirdi. Durmuş konuya ilişkin, "Üstüne üstelik hiçbir kamu kurum ve kuruluşuna silah vb. öldürücü, yaralayıcı aletle girilemezken sağlık merkezlerine dileyen dilediği gibi girilebilmektedir." ifadelerini kullandı.

“Ekim ayında yaşanan şiddet vakalarının 18’i hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü vuku buldu” diyen Durmuş, şu ifadelere yer verdi:

32 SALDIRGANIN 7'Sİ HAKKINDA İŞLEM YAPILMADI

Tüm bu değerlendirmeler ışığında, ekim ayında yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda, 32 saldırganın neden olduğu 19 şiddet vakasında 36 sağlık çalışanının mağdur olduğunu görüyoruz. Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayının 13’üne hasta ve hasta yakınları neden olurken 6’sına kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi.

Ekim ayında yaşanan şiddet vakalarının 18’i hem sözlü hem fiili, 1’i sözlü vuku buldu. Şiddet olaylarının 14’ü hastanelerde, 5’i ise sahada gerçekleşti. Ay boyunca yaşanan 19 şiddet olayında, 13 acil tıp teknisyeni, 8 güvenlik görevlisi, 5 doktor, 4 hemşire, 1 eczacı ve 5 diğer sağlık çalışanı mağdur oldu.

Şiddet vakalarına sebebiyet veren 32 saldırganın 7’si hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 20 saldırgan serbest bırakıldı. 5 saldırgan ise tutuklandı. Daha da üzücü olan ise yasalara rağmen saldırganların çoğunun vicdanları rahatlatıcı cezalar almamasıdır. Mahkemeler, ekim ayında bu tespiti yine teyit eder kararlara imza atmışlardır.

SALDIRGANLARA İYİ HAL İNDİRİMİ UYGULANDI

Şanlıurfa’da görevi başındaki doktora saldıranlara 8 yıl 10’ar ay hapis istemiyle açılan davada iyi hal indirimi uygulandı. Böylece, sanıklara basit yaralama suçlamasından 11 ay 7 gün hapis, hakaret suçlamasından ise 10 bin 600 lira adli para cezası verildi. Ayrıca saldırganlar, tehdit suçlamasındansa 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

'BİN LİRA BAĞIŞ' ŞİDDETİ SAVUNAN KADINLA UZLAŞI SAĞLADI

Afyonkarahisar'da riskli gebelik nedeniyle doktora gelen kadının ‘Doktorları boşuna dövmüyorlar’ sözleri üzerine açılan soruşturmada, kadının bin lira bağış yapması üzerine uzlaşma sağlandı.

Sağlıkta şiddet, toplumsal bir sorun olarak hem sağlık sistemini hem de geleceğimizi tehdit eden bir unsur olmaya devam ediyor. Yarına güçlü bir sağlık sistemi ve huzurlu çalışanlar bırakmak istiyorsak toplamsal mücadeleyi bugünden başlatmamız gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

27 bin sözleşmeli sağlık çalışanı alınacak
Sağlık personeline 38 liralık giyim yardımı! 'Bizimle alay ediyorlar'
Hasta yakınının saldırısına uğrayan doktor: Yakınını iyileştirmek için 10 saat emek verdim, yazıklar olsun

Sağlık Haberleri