Ekonominin gündemi işgal ettiği süreçte gözden kaçmaması gereken vahim tablo... Pandemide insanüstü çabayla görev yapan sağlıkçıların talepleri yeterli karşılığı bulmadı. ‘Şiddet, kısa muayene, uzun nöbet’ rahatsızlığı büyüttü. Çıkışı dışarıda gören beyaz önlüklülerin girişimleri ise katlanarak arttı. Türk Tabipleri Birliği’ne yurt dışında görev yapmak için ‘İyi Hâl’ belgesini alanların sayısı altı ayda rekor kırarak bin 165’e çıktı.
‘GİDERLERSE GİTSİNLER’DEN SONRA TALEPLERİN SAYISI ARTTI
Haziran ayında 125’i uzman olmak üzere toplam 229 doktor başvuruda bulundu. Cumhurbaşkanı’nın “Giderlerse gitsinler” çıkışından sonra hızlanan süreçte bazı devlet hastanelerinde birimlerin hizmet veremez hale geldiği iddiaları kamuoyuna yansıdı. Hem Türkiye’nin yetişmiş insan gücü kaybına yol açan hem de toplumsal boyutları olan sıkıntılı gidişatı durdurmak için devletin harekete geçmesi gerektiği belirtildi.
HEKİMLERİN BEYİN GÖÇÜ DURDURULAMIYOR
Türkiye’nin önündeki büyük tehlike... Hastanede şiddet, 5 dakikada muayene, uzun nöbetler yüzünden geleceğini yurt dışında gören doktorların gidişi hızlandı. Son altı ayda bin 165 doktor Türk Tabipleri Birliği’nden yurt dışına gitmek için ‘iyi hal’ belgesi aldı. Devletin beyin göçünü durduracak önlemleri alması gerektiği belirtildi.
Pandemide insanüstü çabayla görev yapan sağlıkçıların talepleri yeterli karşılığı bulmadı. ‘Şiddet, kısa muayene, uzun nöbet’ rahatsızlığı büyüttü. Çıkışı dışarıda gören beyaz önlüklülerin girişimleri ise katlanarak arttı. Ekonominin gündemi işgal ettiği süreçte gözden kaçmaması gereken vahim tablo Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) verilerine göre göç yolundaki hekim sayısının 2022’de katlandığını gösteriyor. Independent Türkçe’nin haberine göre sadece haziran ayında 125’i uzman, 104’ü pratisyen toplam 229 kişi yurt dışına gitme isteğiyle TTB’den “İyi hal” belgesi başvurusunda bulundu.
Yurtdışına gitme talebiyle haziranda belgesini alan 229 hekim arasında anesteziyoloji ve reanimasyon branşındakiler 13 kişiyle başı çekti. İç hastalıklarından 11, genel cerrahi ile kadın hastalıkları ve doğum branşlarından ise 10’ar kişi belgesini aldı. Radyoloji ise dokuz kişiyle beşinci sırada yer buldu.
Söz konusu verilere göre yılın ilk altı ayında 616’sı uzman, 549’u pratisyen olmak üzere toplam bin 165 hekim yurt dışına gitmek için gerekli belgenin sahibi oldu. Sayının yıl sonuna kadar 2 bini aşabileceği dile getiriliyor. Verilere göre ocak ayında 197, Şubat’ta 157, Mart’ta 213, Nisan’da 214, Mayıs’ta 161 ve Haziran’da ise 229 doktor yurt dışına gitmek için “İyi hal” belgesi aldı.
Cumhurbaşkanı’nın “Giderlerse gitsinler” çıkışından sonra hızlanan süreçte bazı kamu hastanelerinde birimlerin hizmet veremez hale geldiği iddiaları kamuoyuna yansıdı. Hem Türkiye’nin yetişmiş insan gücü kaybına yol açan hem de toplumsal boyutları olan sıkıntılı gidişatı durdurmak için devletin harekete geçmesi gerektiği belirtildi.