Omicron hafif geçse de ciğerde izi kalıyor

Omicron geçirenlerde de ‘Post Kovid’ sendromu görülebildiğini söyleyen söyleyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Nefes darlığı gibi solunum sıkıntıları kendini gösteriyor. ‘İyi atlattım’ diyen hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor. Hastalığı ağır geçirmese bile hastaneye yatmasa, ayakta geçirse de kalıcı sorunlar olabiliyor” dedi.

EDA SANĞU

Kovid salgınının hastalık tablosunun Omicron varyantıyla birlikte değiştiğini söyleyen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Tablo baya değişti. Genel itibarıyla baktığımızda artık nezle, soğuk algınlığı gibi çok hafif burun akıntısı, hapşırma, boğazda hafif bir kaşıntı yanma, bazen hafif bir ateş olabiliyor; 1-2 gün o da çok fazla değil. Ağrılar olabiliyor, çok önemli bir sorun yok. Ama böyle yatak döşek ağır hastalık, nefes darlığı çok yok. Unutmamak lazım; genelde hasta 4’üncü, 5’inci günü itibarıyla ya iyileşiyor ya da ağırlaşacaksa hemen sinyaller ortaya çıkıyor” dedi. Özlü, beşinci günden sonra nefes darlığı gibi solunum sıkıntılarının kendini gösterdiğini kaydederek “Genelde ilk 3-4 güne aldanmamak lazım. ‘Hafif geçiyor, sorun yok iyiyim, atlatacağım’ gibi düşünüyorsunuz ama belli olmayabiliyor. 5’inci, 6’ncı gün işler, kontrolden çıkabiliyor. Dikkatli olmak lazım” diye konuştu.

Prof. Dr. Özlü, Kovid-19’un atlatanlarda bazı kalıcı hastalıkların ortaya çıktığını fakat Omicron sonrası için henüz net bir şey söylemenin erken olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Çünkü ‘Post Kovid’ dediğimiz, Kovid sonrası dediğimiz dönem, genelde 3 aydan sonra başlayan durumu temsil ediyor. Omicron geçirenler için henüz daha böyle bir döneme yeni yeni giriyoruz. Dolayısıyla Omicron ile ilgili net bir şey söyleyemem. Kovid durumu, bundan sonrasının en büyük sorunudur. Bunu unutmamak lazım. Akut dönemini bir şekilde atlatıyoruz, geçiyor. Ama bunun uzun vadeli sağlık sistemi üzerindeki yükü çok büyük olacak. Hâlâ 2 yıl, 6 ay önce Kovid geçirmiş ve Kovid’den dolayı hasarlanmış akciğer, kalp ve böbrekle uğraşıyoruz. Kovid sonrası şeker hastası olanlar var. Kovid sonrası böbrek yetmezliği var, en sık gördüğümüz akciğer yetersizliği olanlar var. Bunların bazıları hala oksijen ile bağımlı olarak tekerlekli sandalye ile yaşamak zorunda olanlar, bu şekilde hayata devam etmek zorunda kalanlar var. Gerçekten bu da çok büyük bir sorun oluşturuyor.” Omicron geçirenlerde nefes darlığı gibi solunum sıkıntılarının da kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “İnsanlar akut dönemi atlatıp iyiye geçtikleri için mutlu oluyorlar, ‘İyi oldum’ diye şükrediyorlar. Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor. Hastalığı ağır geçirmese bile hastaneye yatmasa, ayakta geçirse de kalıcı sorunlar olabiliyor. Onun için en güzeli; hiç hasta olmamak, dikkatli olmak” ifadelerini kullandı.

‘KOVİD’İ ATLATANLARIN YÜZDE 80’İNDE KOKU ALMA BOZUKLUĞU VAR’

Koronavirüs geçirenlerin yüzde 75-80’inde koku alma bozukluğu olduğunu belirten Özel İmperial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mahmut Haydar Ustaoğlu, “İki yıl içerisinde izlediğim vakaların yüzde 75-80’inde koku alma bozuklukları, tat alma bozuklukları ancak daha sonra geri dönüyor. Çok az bir kısmında kalıcı hale geliyor. Yani genellikle düzelebiliyor diyebiliriz. Yaş grupları arasında pek fark görmedik ancak genellikle 40 yaş sonrasında daha çok oluyor ve belirtiler daha ağır geçiyor” diye konuştu. Ustaoğlu,şu bilgileri verdi: “Koronavirüsün ilk bulaşma yeri üst solunum yolu yani burun ağız bölgesidir. Genizde çoğalıp aşağıya doğru inerek hastalık yapar. Dolayısıyla bulgular iki türlüdür. Bir grubu KBB’ı direkt etkiler. Bunlar koku alma, tat alma bozuklukları, öksürükler, boğazda yangı, ağrı, kulakta çınlama, dolgunluk hissi zaman zaman işitme kayıpları. En sık rastladığımız semptomlar bunlar. Kovid’in KBB belirtileri oldukça fazla.”

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Doç. Dr. Demir'den kurdeşen uyarısı

Sağlık Haberleri