Ölüyü bile mezarından kaldırır! Süper meyveyi yiyenin sırtı yere gelmiyor: Sadece o illerimizde yetişiyor

Can boğazdan geçer atasözünü haklı çıkaran bir meyve ile karşınızdayız. Türkiye'de üretimine yeni yeni başlanan ve 'süper meyve' olarak nitelendirilen aronya mevyesi insan sağlığı için eşsiz faydalar sağlıyor. Uzmanlar her gün en az bir avuç tüketilmesinin insan sağlığı için çok önemli olduğunu vurguluyor. İşte aronyanın faydaları...

Sağlıklı yaşam için bir çoğumuz tavsiye edilen yiyecek ve bitkilere yöneliyoruz. Ancak ne kadar doğru olduğunu biliyor muyuz? Size tavsiye edeceğimiz bu besin aklınıza gelebilecek tüm hastalıklara şifa oluyor. Süper meyve olarak adlanıdırılan bu yiyecek tüm vücudu baştan aşağı onarıyor. Bu meyveyi üretip satan paraya para demiyor. Sadece belli illerimizde yetişiyor. Uzmanlar bile her gün mutlaka bir avuç tüketmemizi öneriyor. İşte faydaları saymakla bitmeyen süper meyve...

Hastalıklardan korunmak için en etkili doğal yöntem sağlıklı beslenmektir. Bunun için tükettiğiniz yiyecekleri özenle seçmeniz gerekmektedir. Sizlere tavsiye edeceğimiz bu 'Süper Meyve' ise tam aradığınız besin. Tüm hastalıklara karşı şifa oluyor aynı zamanda bağışıklık sistemini tavan yaptırıyor. Ülkemizde de yetişen bu meyveyi üretip satan paraya para demiyor. Bir avucu bir ömre bedel. İşte Süper Meyvenin mucizevi faydaları...

TÜM HASTALIKLARA KARŞI KALKAN OLUYOR

Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan fakat ülkemizde yeni yeni üretilen aronya meyvesi yani bir diğer adıyla süper meyve tam bir hastalık savar. Birçok önemli hastalığa iyi gelen bu meyve düzenli olarak tüketildiğinde vücudu baştan aşağı yeniliyor. Aynı zamanda derinin yenilenmesine katkı veriyor. Günde bir avuç almanız bile yeterli.

ÜLKEMİZDE DE YETİŞTİRİLİYOR

Süper meyvenin ülkemizde üretimi konusunda katkılarda bulunan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, meyve hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ülkemizde 10 yıldır aronya yetiştirilmesine yönelik yapılan çalışmaları Denizli’de kendi koordinesinde yürüten Prof. Dr. Turan Karadeniz, meyvenin üretiminde büyük kazançlar elde edildiğini vurguladı

ÜRETİP SATANLAR PARAYA PARA DEMİYOR

Süper meyveyi üretip satanların büyük paralar kazandığını belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Aronya, ülkemize 2012 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü müdürü Dr. Yılmaz Boz tarafından kazandırılan önemli bir yeni meyve türü. Daha çok orijini Kuzey Amerika ile Kuzey Avrupa ülkeleridir. Bu meyve türü üzerinde yurtdışında oldukça fazla sayıda çalışma bulunuyor. Bu meyvenin antioksidan içeriği, antioksidan bakımından en zengin olan 100 meyve arasında ilk başı çekiyor”

"İLK OLUMLU SONUÇLAR ALINDI"

Ülkemizde bu meyvenin üretiminin yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Bağışıklık sistemini çok güçlü şekilde destekleyen ve içerisinde biyoaktif maddeler bulunmakta. Aronya Yalova, Bursa, Zonguldak başta olmak üzere Trabzon, Rize, Giresun ve Ordu gibi yörelerde ilk adaptasyon çalışmalarında önemli olumlu sonuçlar alınan bir meyve türü. Tabi bu peyderpey diğer bölgelerimize de yayıldı. Bugün Antalya, Manisa, Denizli ve Ankara'da da önemli ticari bahçeler kuruldu. Biz de bu meyve türünün Denizli'de yetiştirile bilirliği konusunda çalışmalarımıza 4 yıl önce başladık. Bugün ise olumlu sonuçlar aldık. Denizli'de adaptasyon çalışmaları olumlu sonuçlandı” dedi.

ANTİTOKSİN İÇERİĞİ EN YÜKSEK MEYVE

İnsan vücudunun günlük olarak en az 50 mililitre aronya alması gerektiğini söyleyen Dr. Turan Karadeniz, “Aronya bitkisi, eksi 25 dereceye kadar dayanıklı bir meyve türüdür. Soğuklama ihtiyacı 400-500 saat civarlarında. Bu durum ise Anadolu’nun eksi 25 dereceye kadar olan yerlerde yetişebilir bir meyve olduğunu gösteriyor. Adaptasyon kabiliyeti çok yüksek. Güneşlenmeyi seviyor ve yarı gölgeli alanlarda da olumlu sonuçlar veriyor. Hastalıkları ya da zararları çok yaygın değil. Dekara bir buçuk, iki ton ürün alına biliniyor. Antitoksin içeriği en yüksek meyve türü. Dolaysıyla vücudumuzdaki serbest radikalleri bloke edici özelliği yüksek. Günlük 50 mililitre alınması gereken bir meyve türü. Kullanım alanları da yaygın bir meyve. Aronya hem yaş olarak tüketildiği gibi kurutularak meyveleri tüketilmekte. Aronya meyve suyuna işlenmekte, dondurma endüstrisinde kullanılmakta, meyvelerinden reçel, marmelat yapılmakta, yaprağı, çiçeği ve meyvesinden çay elde edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Üretimi ekonomi bakımından karlı olduğunu ve birçok alanda kullanımı yaygınlaştığını açıklayan Dr. Karadeniz, şu sözlerle üreticilere seslendi:

“Şu anda ülkemizde aronya yetiştiriciliğine çok ilgi duyulmaya başlandı. Bu meyve türünün ülkemizde hızlı bir şekilde yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını, üretimin ise 50-100 bin tonlara kadar çıkmasını bekliyoruz. Şu anda karlı bir meyve türü. Sanayisi geliştikçe işin karı da artacaktır. Yaş olarak bu meyvenin satılması yerine biz çiftçilerimizin örgütlenerek ve üretici birlikleri kurarak bu aronyayı meyve suyuna, süt ürünlerine, derin dondurarak kurutmaya, reçele, marmelata, çaya işleyerek katma değeri yüksek şekilde değerlendirilmesini istiyoruz”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Haftanın panoraması: Geri dönüşlerin haftası

Sağlık Haberleri