Lazer göz ameliyatı, hastanın gözüne dokunmadan gözün korneasına bir lazer ışını gönderilerek gerçekleştirilir. 50 dakika ile 1 dakika arasında değişen lazer çekimleri uygulanmaktadır. Literatürde miyop ve uzağı görememe problemlerini düzeltmek ve astigmat problemlerini tedavi etmek için çeşitli lazer göz cerrahisi türleri tanımlanmıştır. Lazer göz ameliyatının işlem adımlarını bu yazının ilerleyen bölümlerinde detaylı olarak takip edebilirsiniz.
LAZER GÖZ AMELİYATI NEDİR?
Lazer göz ameliyatı halk arasında "göz çizimi" olarak bilinir. Ancak bilmelisiniz ki göz çizimi tabiri bu yöntemi tarif etmeye uygun değildir. Lazer göz ameliyatında, korneayı yeniden şekillendirmek için gözün ışığı filtreleyen saydam tabakası olarak adlandırılan korneaya bir lazer ışını yönlendirilir. Bu şekil sayesinde miyop, astigmat ve hipermetroğ görüşlülük tedavi edilir. Hastalar daha net bir görüşe ve bakarken daha iyi odaklanma yeteneğine sahip olurlar.
Lazer göz ameliyatı, hastalara çeşitli muayene aşamalarından sonra uzman kararıyla yapılır. Özellikle hastanın gözünün korneasının şekli ve kalınlığı lazer ameliyatına uygun ise lazer ameliyatı yapılabilir.
LAZER GÖZ AMELİYATI PROSEDÜRLERİ
Lazer göz cerrahisi işlem ve işlemlerinin başlangıcında hasta muayeneleri yapılır. Muayeneden sonra uzman lazer tedavisine uygunluk konusunda bilgi verecektir. Sonraki prosedürler şunlardır:
* Ameliyat için yeterli hijyen alanlarının sağlanması,
* Hastanın operasyon sırasında ağrı hissetmemesi için gerekli anesteziyi enjekte edilmesi,
* Gerekirse kişiyi sakinleştirmek için özel sakinleştiricilerin verilmesi,
* Uyuşmuş göz bölgesinin damlalarla temizlenmesi,
* Ameliyat sırasında göz kapaklarının açık tutulması, ekartör yerleştirilmesi nedeniyle göz kapağının kapanma riskinin önlenmesi,
* No Touch Laser, Lasik veya İlasik yöntemlerinden biri seçildiyse seçilen işlemin yöntemine uygun adımların izlenmesi..
Tüm bu işlemlerin ardından doktor lazer göz ameliyatı sonrasında hastaya dikkat etmesi gereken tüm noktalar anlatacaktır.
LAZER GÖZ AMELİYATINI KİMLER OLABİLİR?
Göz lazer ameliyatı olabilecek hasta grupları:
- Gözlük numaralarının artış olma olasılığı daha düşük olan kişiler, yani 18 yaş üstü kişiler,
- Ameliyata uygun kornea kalınlığı,
- Kornea yapısı ince ise No Touch Laser yöntemi için korneaya sahip olanlar,
- Daha önce katarakt ameliyatı olunduysa, ameliyat izni almak için bir uzman onayı alanlar,
Astigmat, miyop ve hipermetrop sorunu olanlar,
Ayrıca kornea tabakasında çeşitli tiplerde iz ve lekeler bulunan bir grup hasta da doktor onayı ile lazer göz ameliyatı olabilir.
LAZER GÖZ AMELİYATI ÇEŞİTLERİ
Lazer göz ameliyatı türleri denilince akla No Touch Laser, Lasik, İlasik yöntemleri gelmektedir. İşte üç tür göz lazer tekniği hakkında bilgiler;
No Touch Lazer Yöntemi: Göze temas etmeyen bir yöntem. Göze anestezi uygulandıktan sonra kornea lazerle yeniden şekillendirilir. Göz başına ortalama 1 dakika süren bu işlem teknik olarak ameliyatsız bir işlemdir. Dokunmadan lazer tedavisi korneası ince olanlar, keskin açıları olanlar ve katarakt ameliyatı sonrası retina yırtıkları olan kişilerde tercih edilir.
Lasik Yöntem: Bu işlemde göz dokusu anestezik damlayla uyuşturulur. Mikrokeratom adı verilen aletle kornea’da bir kapakçık kaldırılır. Korneal flep denilen bu kapakçık geriye katlanır ve lazerin uygulama alanında daha uzağına konumlandırılır. Çıkarılan alanın altına ulaşan dokuya bir excimer lazer ışını iletilir. Bu yöntem sayesinde hipermetrop ve miyopluk ile ilgili sorunlar ortadan kalkar. Görme 3-5 günde düzelir ve hasta ameliyat sırasında ağrı veya acı hissetmez.
İlasik Yöntem: Bıçaksız yöntemlerden biri olan İlasik lazer yöntemi, Bu yöntemde kontrollü bir femtosaniye ışını bir bilgisayar sistemine gönderilir ve kesilir. İlasik yönteminde, bireysel cerrahi adımları izlemek için kişinin kornea haritası Wavefront teknolojisi ile çıkarılır ve onun ardından kişiye özel operasyon adımları izlenir. Uzman, hastayı muayene ettikten sonra görme sorununu çözmek için en uygun yöntemi belirleyecektir.
KURU GÖZ İÇİN LAZER AMELİYATI YAPILIR MI?
Kuru göz problemlerinin tedavisinde IRPL lazer uygulaması tercih edilmektedir. Lasik veya İlasik yöntemleri kuru gözler için uygun değildir. Ortalama 2 dakika süren IRPL lazer göz tedavisi sayesinde gözde tıkalı olan bezler açılır. 15 gün aralıklarla 3-4 seansta uygulanan IRPL lazer yöntemi, gözün yüzeysel yağ tabakasını da eski haline getirebilmektedir.
GÖZ TANSİYONU İÇİN LAZER AMELİYATI YAPILIR MI?
SLT lazer işlemi göz içi basıncı sorunu olan kişiler için uygundur. Açık açılı glokom tedavisi adı verilen bu işlemin amacı göz tansiyonunu düşürmektir. SLT sayesinde göz içi basıncı %30 oranında azaltılır ve göz içi basıncı sorunu tedavi edilir. Doktor önerisine göre belirli bir süre sonra 2. kez uygulanabilen bir işlemdir.
GÖZ MATLAŞMASINA LAZER AMELİYATI YAPILIR MI?
Mat göz sorununu ortadan kaldırmak için YAG lazer ameliyatı uygulanmaktadır. Zamanla, özellikle katarakt ameliyatı geçirmiş kişilerde gözdeki merceğin arkasındaki zar daha mat görünebilir. Bu paspas YAG lazer işleme ile kaldırılır.
ARGON LAZER GÖZ AMELİYATI NEDİR?
Argon lazer göz cerrahisi, ilerideki ciddi körlüğü önlemek için retina yırtıklarını ve kanamalarını erken teşhis etmek için kullanılır. Argon lazer uygulanmadan önce ve muayene sonrasında gözler anestezi ile uyuşturulur. Hasta ağrı hissetmez.
LAZER GÖZ AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Lazer göz ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken ilk şey doktorunuzun önerdiği ilaçları ve göz damlalarını düzenli kullanmanızdır. Dikkat edilmesi gereken diğer noktalar şunlardır:
Gözler bir hafta boyunca darbelerden korunmalıdır. Bir hafta boyunca gözlerinizi kuvvetlice ovalamayın. İşlemden sonra bir ay boyunca koruyucu gözlük takılması ve egzersiz yapılması önerilir. Ameliyattan hemen sonra araç kullanılması önerilmez. Güneş gözlüğü kuvvetli güneş ışığında takılmalıdır. Doktorun talimatı doğrultusunda kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Tüm bu detayların dikkate alınması ameliyat sonrası iyileşme sürecini daha konforlu hale getirecektir.