KULAK KİRİ NEDİR?
Kulak kiri olarak da bilinen akıntı, kulak kanalındaki yağ bezleri tarafından oluşturulan mumsu bir maddedir. Kulak kanalını temizleyerek, koruyarak ve yağlayarak kulak sağlığında önemli rol oynar.
İşler iyi gittiğinde, kulak kendi kendini düzenleyebilir. Kulak kiri üretilir, işini yapar ve daha sonra hareket veya konuşma ve çiğneme yoluyla kulaktan yukarı ve dışarı hareket ederek kurumuş cilt hücrelerini ve diğer kalıntıları giderir.
KULAK KİRİNİN RENKLERİ VE DOKUSU
Kulak kirinin rengi kirli beyazdan siyaha kadar değişebilir. Çoğu kişi için, gördüğünüz kulak kiri kehribar turuncu ila açık kahverengidir ve ıslak ve yapışkan bir kıvamdadır. Kulak kirinin rengi genellikle yaşınıza bağlıdır; renk ne kadar açıksa kulak kiri o kadar yeni olur. Bu aynı zamanda doku için de geçerlidir; kulak kiri ne kadar kuru olursa o kadar eskidir.
NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?
Kulakta, kulak kiri olmayan akıntı yaşıyorsanız kulak burun boğaz doktorunuza danışmalısınız. Bu, kulak enfeksiyonunun yaygın bir belirtisidir . Yeşil kulak kiri veya kötü kokulu kulak kiri de bir enfeksiyon belirtisidir.
Kulak kirinizde kan varsa, bu kulakta bir yaralanmanın veya kulak zarının yırtılmasının bir işareti olabilir.
Gri veya siyah kulak kiri genellikle kulakta toz birikmesi olduğu anlamına gelir.
İşitme kaybı yaşıyorsanız , bu kulak kirinin etkilendiğinin bir işareti olabilir. Doktorunuz blokajı güvenli bir şekilde kaldırabilir ve gelecekte bunu nasıl önleyeceğiniz konusunda size ipuçları verebilir.
Kulak kiri birikmesini önlemek için kulağınızı temizleme dürtüsüne sahip olsanız da, bunun kulak kirinizi kulak kanalına daha derine itme ve tıkanmaya neden olma riskini artırdığını unutmamak önemlidir. Kulaklarınızı temizlemenin en iyi yolu, su ile nazikçe yıkamaktır. Bu, kulak kanalını durulamaya ve dökülmeye hazır kulak kirini çıkarmaya yardımcı olacaktır.