Hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle bağışıklık sisteminin çökmesi ile ortaya çıkacak sağlık problemlerinde artış görülüyor. Ekseriyetle kış mevsiminde rastlanan el, ayak, diz gibi bölgelerde görülen üşüme hissine dikkat edilmediği takdirde, mide ve bağırsak sağlında aksaklıklar görülebiliyor. Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken durumlara dair uyarılarda bulundu. Vedat Göral, "C vitamini içeren besinler tüketilmeli, el ve ayaklar sıcak tutulmalı" tavsiyelerini verdi.
SOĞUK HAVA SİNDİRİM SİSTEMİNİ ZEDELİYOR
Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, kış aylarında mide ve bağırsak problemlerinin arttığına dikkat çekerek, özellikle diyet biçimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Soğuk hava nedeniyle ortaya çıkabilen mide ve bağırsak problemlerinin son günlerde arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Göral, 'Soğuk hava nedeniyle mide bulantısı beklenir. Hatta kişi; geğirme, karında gaz sıkışması, sık gaz çıkarma, karın ağrısı ve şişkinlik ile karşılaşabilir. Bu nedenle beslenmeye dikkat edilmelidir. C vitamininden zengin sebzeler, bağışıklık sisteminin hayatta kalabilmesi için bolca tüketilmelidir' ifadelerini kullandı.
AYAKLARI ÜŞÜTMEK REFLÜYÜ ARTIRABİLİR
Vedat Göral, kışın hava sıcaklığının düşmesinin doğada olduğu gibi insan vücudunda da birtakım olumsuzluklara neden olabildiğini belirterek, şunları aktardı:
"Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir. Vücudunuzun her yerinde sıcaklığı algılayan 'termoreseptörler' vardır. Bunlar, sıcaklıktaki değişiklikleri algılayabilen sinir hücreleridir. Sıcaklık sinyalleri, vücudunuzun güvenli bir çekirdek sıcaklığını korumasına yardımcı olmak için sinir sistemine iletilir. Eğer soğuk ortam varsa, reseptörler bunu algılar ve organizmada bazı belirtilerin oluşmasına neden olur. Kış aylarında soğuk hava nedeniyle mide bulantısı beklenir."
Prof. Dr. Vedat Göral
SOĞUK GÜNLERDE BAĞIRSAK SAĞLIĞINA DİKKAT
Kışın değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflayabileceğini ifade eden Prof. Dr. Göral, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu durumda vücut küçük hastalıklara karşı savunmasız kalır ve sindirim sistemi de rahatsız olmaya başlar. Tüm bunlar midede şiddetli ağrıya yol açar. Aniden ortaya çıkan bu ağrıyı tedavi etmek için bir gastroenteroloji doktoruna görünmekte fayda vardır. Kış aylarında sadece solunum problemleri, ağrılı eklemler ve kaslar veya cilt enfeksiyonları değil, mide ve bağırsak problemleri bile yaygındır. Bu soğuk aylarda kişinin bağırsak sağlığının bozulabileceği bilinen bir gerçektir.
Kişi, karın ağrısı ve şişkinlik ile karşılaşabilir. Ayrıca bulantı, kusma ve rahatsızlığa neden olabilecek huzursuzluk da olacaktır. Bu nedenle her şey bağırsak sağlığına bağlıdır. Bağırsaklara özen gösterilmemesi yakın gelecekte ciddi sorunlara yol açacaktır. Böylece; ülser, gastro özofajial reflü ve hatta safra kesesi hastalığı gibi sorunlarla karşılaşılacaktır. Sürekli geğirme hissedebilir, şişkinlik ve şişkinlikten muzdarip olabilirsiniz. Rahatsızlığın durumu, mide ağrısına ve rahatsızlığa neden olabilir."
"C VİTAMİNİNDEN ZENGİN SEBZELER TÜKETİLMELİ"
Vedat Göral, soğuk havalarda dengeli ve sağlıklı beslenmenin önemini hatırlatarak şunları vurguladı:
"C vitamini bakımından zengin; tatlı patates, balkabağı, havuç, pancar, şalgam, çemen otu ve yaban havucu gibi sebzeler bağışıklık sistemimizin hayatta kalması için kışın özellikle tüketilmelidir. Bu besinler, bağırsak hareketlerini ve sindirimi düzenleyen liflerle doludur. Özellikle kahvaltıda mide sıvılarının uyarılmasını azaltmak için soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Soğuk gıdalar tüketmek, sindirim sisteminde kasılmaya ve zayıf kan dolaşımına neden olarak hazımsızlığa neden olabilir. Bununla birlikte ılık veya nispeten sıcak gıdalar kan dolaşımını uyarmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle kışın zencefil, limon, nane çayları sık sık tüketilmelidir."
MİDE VE BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN 6 MADDE
Prof. Dr. Vedat Göral, kış mevsiminde mide ve bağırsak sağlığını korumak için dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin 6 madde sıraladı:
1- Beslenme Günlüğüne Probiyotik Eklenmeli
"İlk olarak diyete probiyotik eklemek, iyi bağırsak bakterilerini dengede tutabilir. Hatta fermente gıdalar eklemek de yardımcı olacaktır."
2- Abur Cubur ve Fast Food Ürünlerden Kaçının
"Abur cubur ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Sindirim sağlığınızı kontrol altında tutmak istiyorsanız şeker ve işlenmiş yiyecekleri azaltın. Bunlar bağırsaktaki iyi bakteri dengesini bozabilir, mide sorunlarına yol açabilir ve iç huzurunuzu bozabilir."
3- Su Tüketimine Özen Gösterin
"Susuz kalmayın. Sıcaklıkta ani bir düşüş olduğunda sıvı alımı azalma eğilimindedir. Yeterince su içmek, vücuttaki tüm toksinleri atmanıza yardımcı olacak ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyecektir.
4- Gece Uykusu Önemli
"İyi bir gece uykusu alın. Yeterince uyumamak, kendinizi halsiz ve bitkin hissetmenize neden olabilir."
5- Stresi Azaltın
Hayatınızda stresi azaltın, çünkü stres, sindirim sistemine zarar verebilir. Bu nedenle yoga, meditasyon veya yürüyüş gibi diğer egzersizleri yaparak stresinizi atmaya çalışın.
6- Kalın Giysiler Giyin
Soğuk havalarda, mutlaka kalın çorap, gerekirse 2 adet iç çamaşır, kazak, atkı ve bere giyerek vücudunuzu soğuktan koruyun. Özellikle soğuk havalarda, midede ülser, gastrit, ishal, huzursuz bağırsak hastalığı olanların çok dikkatli olması gerekir.'