Kinoanın faydaları nelerdir? Kinoa nasıl tüketilmeli? Kinoanın sağlığa faydaları ve zararları

Diğer ülkelerde sıklıkla tüketilmekte olan Kinoa tohumu son dönemlerde ülkemiz içinde popüler hale geldi. Tek tüketildiği gibi yiyecek ve içecekler ile de tüketilen Kinoa tohumunun faydaları ise oldukça fazla.

Kinoa tohumu birçok ülkede yüksek miktarda tüketilmekteydi. İçerisinde bulunan mineral vitamin ve lif onun tüketim miktarını arttıran özelliklerindendir. A b c d ve k vitaminleri bulunur. Böyle olduğu için de fazlası oldukça çoktur. Bu içeriklerin yanı sıra belirtmek gerekir ki içerisinde kolesterol yoktur. Belirtilen vitaminlerin haricinde içerisinde magnezyum fosfor Demir çinko ve kalsiyum oranı da oldukça fazladır.

KİNOANIN FAYDALARI

Ülkemiz içerisinde son zamanlarda popüleritesi artan kinoa tohumu birçok fayda sahiptir. Kinoa tohumunu yemekler içerisinde kullanılmasına uygundur. Birçok besin kaynağını içerisinde bulunduran kinoa tohumunun faydaları ise;

-Tam proteinli bir besin olması

-İçerisindeki lif miktarından dolayı kilonun korunmasına ve zayıflamaya da yardımcıdır

-İçerisindeki lif oranından dolayı sindirimi kolaylaştırma özelliğine sahiptir

-İçerisindeki Demir miktarının yüksek olmasından dolayı anemisi olan kişiler için oldukça faydalı bir besindir

-Antioksidan özelliği taşır

-Glutensiz bir besindir

-Manganez minerali sayesinde kemir ve sinir fonksiyonlarının gelişiminde önemli bir görev alır

-Aynı zamanda kas hücrelerini destekler. Halsizliğe iyi gelmesinden dolayı da enerji üretir

-Diyabet hastası kişilerin kullanması tavsiye edilir çünkü kan şekerini düşürücü bir etkiye sahiptir


KİNOANIN ZARARLARI VAR MIDIR?

Kinoa tohumu birçok faydasının olmasından dolayı bolca tüketilebilmektedir. Yemeklerin içerisinde katılarak tüketilme şekli de değişmektedir. Ancak yine de zararları var mıdır sorusu insanların aklını kurcalamaktadır. Elbette ki her şeyin fazlası zarardır sözünden yola çıkarsak fazla kinoa tohumu tüketimi de zararlıdır. Zararlarından biri ise kinoa tohumunun kan sulandırıcı özelliğinin olmasıdır. Bu durumda fazla tüketim çeşitli kanamalara sebep olabilir. Diğer bir olumsuz özelliği ise içerisinde bulunan saponin ve fitik asit yüzünden bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini azaltma ihtimalidir.

KİNOA TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Kinoa tohumunun birçok faydasının olmasından dolayı nasıl tüketileceği de oldukça merak edilen konular arasındadır. Genel itibarıyla tohum pişirilerek tüketilmektedir pişirme işleminden önce ise yarım saat suda bekletmek önemlidir. Kinoanın tadı biraz acıdır ve bunun giderilmesi için de bol suda ovularak yıkanması gerekmektedir. Bu işlemler ardından kinoa tohumu pişmeye hazırdır. Pişirmek için kinoanın iki katı kadar su hazırlanır. Et suyu veya tavuk suyu içerisinde kaynamaya bırakılır. İçerisindeki su kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır. Kısık Ateş üzerinde 15 dakika pişirildikten sonra ocağın altı kapatılarak 5 dakika dinlenmeye bırakılır.

KİNOANIN KALORİ VE BESİN DEĞERİ 

Pişmiş kinoanın kalorisi 100 gramda 120 kcaldir. Besin değerleri ise şu şekildedir:

-Karbonhidrat 21.3

-Lif 2.8

-Protein 4.4

-Yağ 1.9

-A vitamini

-Potasyum

-Kalsiyum

-Demir

KİNOANIN ZAYIFLATMA ÖZELLİĞİ

Kiona'nın içerisindeki yüksek lif miktarı insanı uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Çok kalan kişi ise daha az yemek yer ve bu da onun zayıflaması yönünde yardımcı bir adımdır.

KİNOAYI KİMLERİN KULLANMASI SAKINCALIDIR?

Kinoanın birçok özelliği olumludur olumsuz özellikleri oldukça azdır. Fakat kan cıvıltıcı özelliğe sahip olmasından dolayı kan ile ilgili herhangi bir rahatsızlığı olan kişinin bu besini tüketmeden önce doktoruna danışması önemlidir.

KİNOANIN YAN ETKİSİ VAR MIDIR?

Kino tohumunu alternatif Bir bulgur çeşidi olarak düşünebiliriz. Birçok besin ile beraber tüketilme şansına sahip olan kinoa tohumunun yan etkisi mutlaka vardır. Ancak yan etkisinin çok tüketildiğinde ortaya çıkabileceğini söylememiz gerekir. Ortaya çıkabilecek yan etkiler ise;

-Kanı cıvıtır

-Bazı mineral ve vitaminlerin emilimini engelleyebilir

KİNOA PİŞMEDEN YENİR Mİ?

Kinoa tohumunun çiğ tüketilmesi zordur. Bu yüzden genel olarak haşlanarak tüketilmektedir. Fakat ezildiğinde kekeler içerisine katılarak kullanılma ihtimali vardır. Aksi takdirde kinoa tohumu çiğ tüketilmemektedir.

Haberleri