Bilim insanlarının uzun yıllardır üzerinde çalıştığı mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşılar, koronavirüs salgını nedeniyle insanların hayatına girerken, bu teknolojinin her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açan kanser gibi hastalıklara karşı kullanılabileceği savunuluyor.
‘KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ KANSER AŞILARI’
Bazı araştırmacılar, mRNA teknolojisiyle geliştirilmiş koronavirüs aşısının başarısı sayesinde 15 yıllık ilerlemenin neredeyse bir yılda kaydedildiğini savunurken, ilaç şirketi Moderna'dan Dr. Paul Burton, firmanın beş yıl kadar kısa bir süre içinde "her türlü hastalık" için bu tür tedavileri sunabileceğine inandığını belirtti.
Dünya genelinde tercih edilen bir koronavirüs aşısı geliştiren firma, farklı tümör tiplerini hedef alan kanser aşıları üzerinde çalışıyor. Burton, "O aşıya sahip olacağız ve oldukça etkili olacak ve milyonlarca olmasa da yüzbinlerce hayatı kurtaracak. Sanırım dünyanın dört bir yanındaki insanlara çok sayıda farklı tümör türüne karşı kişiselleştirilmiş kanser aşıları sunabileceğiz" ifadelerini kullandı.
‘ÇARESİZ HASTALARA ŞİFA OLACAK’
The Guardian'ın haberine göre, ayrıca, birden fazla solunum yolu enfeksiyonunun tek bir aşıyla giderilebileceğini, ilacı olmayan nadir hastalıklar için mRNA teknolojisinin kullanılabileceğini de ekledi. Burton, "Daha önce tedavisi mümkün olmayan nadir hastalıklar için mRNA'ya dayalı tedavilere sahip olacağımızı düşünüyorum ve bundan 10 yıl sonra, bir hastalığın genetik nedenini gerçekten tanımlayabileceğiniz bir dünyaya yaklaşacağımızı düşünüyorum” şeklinde kaydetti.
FDA’DAN ONAY ÜZERİNE ONAY
Ocak ayında Moderna, RSV için deneysel mRNA aşısının son aşama denemesinin sonuçlarını açıkladı ve bu aşının 60 yaş ve üstü yetişkinlerde öksürük ve ateş gibi en az iki semptomu önlemede yüzde 83,7 etkili olduğunu öne sürdü. Bu verilerin ardından ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), aşıyı incelemeye aldı.
Şubat ayında FDA, cilt kanseri melanomlu hastalardaki son sonuçlara dayanarak Moderna'nın kişiselleştirilmiş kanser aşısı konusunda aynı yönde karar verdi. Burton, "Sanırım pandemi bu teknolojiyi hızlandıran büyüklük bir faktördü. Ayrıca üretimi büyütmemize olanak sağladı, bu nedenle çok hızlı bir şekilde büyük miktarlarda aşı yapma konusunda son derece başarılıyız" dedi.