Amerikan Kimya Derneği'nin Chicago'da gerçekleştirdiği toplantıda araştırmacılar inek sütünün düşünüldüğü kadar faydalı olmadığının ortaya çıkarıldığı bilgisini paylaştı.
Bitkisel bazlı beslenmeyi inceleyen bilim insanları yapılan araştırmalar sonucunda badem, kaju, hindistancevizi, kenevir, yulaf, bezelye, pirinç ve soya sütlerinin besin profillerinin hayvansal sütlerden çok daha yüksek olduğu anlaşıldı. Bilim insanları bitkisel ürünlerdeki magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum seviyelerini ölçtüler. Uzmanlar mineral içeriğinin markadan markaya değişebileceği konusunda da uyardılar. Özellikle ABD merkezli Gıda Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırmada ise bezelye sütünün mineral açısından en zengin süt olduğu ortaya çıktı.
Süt ve diğer süt ürünleri, Amerikan diyetindeki en önemli doymuş yağ kaynağıdır ve kalp hastalığına, tip 2 diyabete ve Alzheimer hastalığına katkıda bulunur. Çalışmalar ayrıca süt ürünlerini meme, yumurtalık ve prostat kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirmiştir.
DOYMUŞ YAĞ VE KALP HASTALIKLARI
Süt ve diğer süt ürünleri, damarları tıkayan doymuş yağların en önemli kaynaklarıdır. Süt ürünleri ayrıca kolesterol içerir. Yağ, doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek beslenme alışkanlıkları kalp hastalığı riskini artırır. Peynir özellikle tehlikelidir. Klasik peynirler yüzde 70 yağdır.
LAKTOZ İNTOLERANSI
Bebekler ve çocuklar, anne sütünde ve inek sütünde bulunan şeker olan laktozu parçalayan enzimler üretirler, ancak büyüdükçe çoğumuz bu yeteneği kaybederiz. Laktoz intoleransı yaygındır. Laktoz intoleransı semptomlar isw mide rahatsızlığı, ishal ve gazdır.
SÜT VE KEMİK SAĞLIĞI
Araştırmalar, süt ürünlerinin kemik sağlığına çok az faydası olduğunu veya hiç faydası olmadığını gösteriyor. British Medical Journal'da yayınlanan bir analize göre , çoğu çalışma süt ürünleri alımı ile kırık kemikler veya kırıklar arasında herhangi bir bağlantı göstermiyor. Bir çalışmada araştırmacılar, ergen kızların diyetlerini, egzersizlerini ve stres kırılma oranlarını izlediler ve süt ürünleri ve kalsiyumun stres kırıklarını önlemediği sonucuna vardılar. 96.000'den fazla insan üzerinde yapılan bir başka araştırma , erkeklerin gençken ne kadar çok süt tüketirse, yetişkin olarak o kadar fazla kemik kırığı yaşadıklarını buldu.
KANSER VE SÜT İLİŞKİSİ
Araştırmalar, süt, peynir ve diğer süt ürünlerindeki yüksek yağ içeriği ve hormonları meme kanserine bağladı.
Yaklaşık 10.000 kadın üzerinde yapılan bir araştırma , az yağlı diyetler tüketenlerin meme kanseri nüksü için yüzde 23 daha düşük riske sahip olduğunu buldu. Ayrıca hastalıktan ölme riskleri yüzde 17 daha düşüktür.
American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırma, vegan diyet uygulayan erkeklerin prostat kanseri riskinin vejetaryen olmayan, erkeklere göre yüzde 35 daha düşük olduğunu buldu.