İlaç krizine 'zam' çözümü: Fiyatlarda beklenilenin de üzerinde artış

Türkiye'de ilaç fiyatlarına ilişkin her yıl Şubat ayında euro kuruna göre yapılan zam erkene çekildi. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre ilaç fiyatlarına yüzde 36,77 zam geldi. Karara ilişkin paylaşımda bulunan Sağlık Bakanı Koca zammın erkene çekilmesinin nedeninin 'ilaç bulamama' problemini çözmek için atılan bir adım olarak değerlendirdi.

İlaç sektöründe Şubat ayında yapılacak zam öncesinde yaşanan krize 'çözüm' olarak zammın erkene çekilmesi görüldü.

'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı' Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararına göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırıldı. Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 37.10 TL oldu. Diğer ürünlerde ise barem değeri 19.39 TL oldu.

Buna göre, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğin 10'uncu maddesi kapsamında yapılan gerçek kaynak fiyat veya depocuya satış fiyatı değişikliklerinin geçerlilik tarihi bu yıl için kararın yayım tarihi olarak belirlendi.

BAKAN KOCA'DAN KARARA İLİŞKİN PAYLAŞIM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na ilişkin, "İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile atıldı. Şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesi erkene çekildi. Diğer adımlar da yolda. Çözeceğiz kimse endişe etmesin" paylaşımında bulundu.

Şubat ayında yapılması planlanan ilaç zammı için eczacılar yüzde 25-30 oranında zam beklenti içerisindeydiler. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, geçtiğimiz günlerde ilaç krizine ilişkin açıklamada bulunmuş 'ilaç kıtlığı' yaşıyoruz demişti.

Sayılkan konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

Bu sene işin içine mevsimsel griple beraber çocuk ilaçları ve antibiyotikler girdi. Sonuç olarak yöntem yanlış. 'Senede bir defa şubat ayında zam yaparım. O euro kuruyla da bir yıl bunu götürürüm' mantığı çökmüştür. İlaç fiyat kararnamesi geçerliliğini kaybetmiştir. Yeni bir model bulmalıyız. Bulacağımız modelin de ülke insanının ilaca ulaşımını zorlaştırmaması lazım. Bu da sektörün bileşenleriyle yapılır.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

En büyük sıkıntı antibiyotiklerde: Kur ayarı ilaç krizini çözmedi
AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi: İlaç krizini araştırmaya izin yok
100 Lira 15 Lari oldu: Sayın Bakan Türk Lirası'nın değer kaybı sizi üzmüyor mu?

Sağlık Haberleri