İdrarınızın rengi size sağlığınız hakkında birçok bilgi verebilir. Ortalama olarak, günde bir ila iki litre idrara çıkıyoruz, bu da üç ila sekiz tuvalet ziyaretine bölünüyor. Tabii bu gün içinde ne kadar içtiğinize de bağlı. Arada sırada idrarınıza iyi bakmak ve hangi renge sahip olduğunu görmek çok iyidir. Böbrekleriniz ve idrar yolunuz kanınızdaki tüm toksinleri süzer ve bu toksinler idrar yoluyla vücudunuzu terk eder. Bu nedenle renk, miktar ve kompozisyon size fiziksel sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir. Yeterince su içiyor musunuz, yeterince vitamin alıyor musunuz?
İDRAR RENGİ
Sağlıklı idrar genellikle berrak ve açık sarı ila parlak sarı renktedir. Buna, sürekli olarak üretilen ürokrom adı verilen bir kimyasal neden olur. İdrarınızın rengi farklı mı? Aşağıda ne anlama gelebileceğini öğrenin:
AÇIK SARI:
İdrarınızın rengi çok açık sarıysa, çok fazla su içtiğiniz anlamına gelebilir. Bu durumda, idrarınız neredeyse renksizdir. Bu endişelenecek bir şey değil, ancak bu renk şeker hastalarında veya böbrek hastalarında da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, özellikle su alımınızı azalttıysanız ve rengi açık kalıyorsa, kesinlikle buna dikkat edin. Bu durumda doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
KOYU SARI:
Bu genellikle çok az içtiğinizde veya çok terlediğinizde ortaya çıkar. Sabah idrarı genellikle koyu sarı renktedir çünkü bu noktada birkaç saattir hiçbir şey içmemişsinizdir. Gün boyunca yeterince su içtiğinizden emin olun!
BULANIK:
Bazen idrar bulanık olabilir. Bunun birçok farklı nedeni olabilir: bir mesane enfeksiyonu olabilir veya glomerülonefrit adı verilen nadir bir durum olabilir. İdrarınız bulanıksa, doktorunuza başvurmanız akıllıca olacaktır.
KAHVERENGİ-YEŞİL:
Bu, renkli gıda ürünlerinin bir sonucu olabilir, ancak ilaçlar da bu garip renge neden olabilir. Herhangi bir ilaç almıyor musunuz veya buna neyin sebep olabileceği konusunda şüpheniz mi var? Doktorunuza başvurun.
KIRMIZI:
Kırmızı idrar, pancar yemekten veya belirli bir ilaç kullanmaktan kaynaklanabilir, ancak idrarınızda kan da olabilir. Bu, bir İYE veya mesane enfeksiyonunuz olduğunda olabilir, ancak iç yaralanma, böbrek sorunları veya kanser gibi çok daha kötü bir şeyden de kaynaklanabilir. Kırmızı idrarınız varsa doktorunuzla iletişime geçin.
KAHVERENGİ:
Kahverengi idrar, karaciğer iltihabı gibi karaciğer veya safra kesesi ile ilgili sorunları gösterebilir. Ayrıca safra kanalının tıkanmasını, fistülü veya mesane enfeksiyonunu da gösterebilir. Bu oluyorsa daima doktorunuzla iletişime geçin.