Hamilelerde erken doğum riski: Kovid-19

Konya'da bir bebeğin beklenen doğum tarihinden 3 hafta erken doğması üzerine, bilinen erken doğum nedenlerine koronavirüs de eklendi. Prof. Dr. Hanifi Soylu, "Virüs nedeniyle kaybettiğimiz çok sayıda anne adayı var" diyerek aşının önemine dikkat çekti.

Dünyanın yaklaşık 2 yıldır mücadele ettiği koronavirüs (Kovid-19) salgını, çeşitli nedenlerle aşı yaptırmayan anne adaylarını ve bebeklerini de tehdit ediyor. Hamile iken Kovid-19'a yakalanan anne adayları, hastalığı daha ağır geçiriyor. İlaç tedavisine başlanması için vaktinden erken sezaryen yöntemiyle alınan bebekler de anne iyileşinceye kadar annesinden ve anne sütü alamıyor.

Konya'da bir bebeğin beklenen doğum tarihinden 3 hafta erken doğması üzerine bilinen prematüre doğum nedenlerine koronavirüs de eklendi.

'KOVİD-19'DAN DOLAYI KAYBETTİĞİMİZ BİRÇOK ANNE ADAYI VAR'

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Yenidoğan Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hanifi Soylu, annelerin genel hastalıklarından dolayı erken doğum yapmak zorunda kalabildiklerine değindi. Bazı kronik hastalıklarla birlikte artık Kovid-19'un da erken doğuma neden olabileceğini vurguladı.


Prof. Dr. Hanifi Soylu

Anne adaylarının hamilelik döneminde Kovid-19 aşısı yaptırmalarının kendileri ve bebekleri açısından herhangi bir olumsuzluk oluşturmayacağının altını çizen Soylu şu sözleri kaydetti:

"Servisimizde bu şekilde yatan bebekler var. Anne adaylarında bebeğini koruma içgüdüsüyle aşılanmama eğilimi var. Aslında olaya tam tersinden bakmak lazım. Bu bebekler bu kadar küçük doğdukları zaman asıl zararı o zaman görüyorlar. Anne yoğun bakıma girme durumunda olduğu için bebeği doğurtmak zorunda kalıyorlar. Anneye zararı oluyor ki; maalesef kaybettiğimiz birçok anne var. Bir de annenin bu kadar ağır şartlarda doğum yapma mecburiyetinden dolayı hem prematüre hem de olumsuz şartlarda doğduğu için buraya yatmak zorunda olan bebekler var. Bu bebekler diğerlerine göre biraz daha şanssız.

AŞILANMAMAK ZARAR VERİYOR

Bebeği korumak için yaptığınız şey aslında bebeğinizin, korunmasına değil, bebeğinizin dış ortama karşı hassas hale gelmesine zemin hazırlıyor. Lütfen buna kulak versinler. Bunun acısını hep beraber yaşıyoruz, bebeklerle beraber yaşıyoruz, bütün ekip olarak yaşıyoruz. Anne, yoğun bakıma girecek kadar oksijensiz kalıyor. Bebeğin anne karnında herhangi bir şekilde oksijensiz kalmaması gerekiyor. Normalde bu bebekler, doğdukları zaman annenin yaşadığı bu olumsuzluktan etkilenmiş de oluyor. Biz bunun faturasını bu bebeklerde görüyoruz."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Dünyada hamilelerin Kovid-19 ölüm oranı yüzde 22 kat arttı
Bilim Kurulu üyelerinden hamilelere aşı uyarısı: Vakit kaybetmeyin
Sadece 1 haftada 7 kişi hastaneye başvurdu: Bilim Kurulu Üyesi'nden hamilelere çağrı

Sağlık Haberleri