Hamile kadınlar, bu hastalığın kıskacında! Belirtiler varsa acilen hastaneye gidin

Gribe yakalanan hamile kadınların evde hangi tedbirleri alabileceğini paylaşan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Azer Aras Uluğ, gripken bazı belirtiler yaşayan hamilelerin gecikmeden doktora başvurmaları uyarısında bulundu. İşte detaylar...

Gribal hastalıklar, sonbahar mevsiminin gelmesiyle sıkça görülmeye başladı. Uzmanlar; kronik hastalığı bulunanları, çocukları ve hamile kadınlara uyarıda bulunuyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Azer Aras Uluğ, hamilelerin gribe karşı nasıl korunması gerektiği ve hangi durumların acil hekime başvurma sinyalleri verdiği konusunda önemli bilgiler aktardı.

Gribe yakalanan gebelerin mutlaka hekim kontrolünde olması gereken durumları paylaşan Dr. Azer Aras Uluğ, şunları söyledi:

"Gebelerin grip olmaları durumunda şu belirtilere mutlaka dikkat etmeleri gerekir. Ateşin 38 derecenin üstüne çıkması, nefes alıp vermekte güçlük yaşanması, nefes darlığı, geceleri kızarıklık olmaya başladıysa, vücutta kaşıntı meydana gelmeye başladıysa, döküntüler olmaya başladıysa mutlaka bir hekime başvurulması gerekir."

HAMİLELİKTE GRİP ENFEKSİYONU RİSKİ ARTIYOR

Hamilelikte bağışıklığın düşmesine bağlı olarak grip vakalarının daha sık görüldüğünü ifade eden Dr. Azer Aras Uluğ, bağışıklık sistemini korumanın önemine değindi. Dr. Azer Aras Uluğ, şöyle konuştu:

"Her hamile, hamileliğin bir döneminde mutlaka ki grip enfeksiyonuyla karşılaşıyor. Sebebine gelince, hamilelikte immün sistem yani bağışıklık sisteminde eskiye nazaran düşme oluyor.

Bundan ötürü de diğer insanlara göre hamilelikte grip enfeksiyonuna yakalanma ihtimali artıyor. Bu durumda da bağışıklık sistemimizi korumak için neler yapabiliriz konusu gündeme geliyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme çok önemli bir faktör. Bol, sebze, meyve ve kuru yemişleri tüketmeliler.

Bunun gibi gıdalar bizim bağışıklık sistemimizi yükseltirler. Düzenli, yeterli ve kaliteli uyku ile yeterli su tüketimi yine çok önemli faktörlerden. Ayrıca hekiminizin önerisi ile bağışıklık yükseltici takviyeler kullanılabilir."

DOKTORA BAŞVURMADAN ÖNCE NELER YAPILMALI?

Hamilelikte gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Azer Aras Uluğ, şu bilgileri paylaştı:

"Gribe yakalanan gebelerin hekime sormadan kendi kafasına göre ilaç kullanması son derece yanlıştır. Gebeler soğuk algınlığı ve gripte normal insanlara reçete edilen ilaçları kullanamazlar.

Bunların bebeğe geçip anomali ve zarar verme riskleri vardır. Onun için de asla rastgele kulaktan dolma ilaç alınmamalıdır. Mutlaka hekime başvurarak muayene olunmalı buna göre sadece hekimin reçete edebileceği ilaçlar kullanılmalıdır."

GRİP EVDE NASIL GEÇER?

Grip dönemlerinde gebelerin ev istirahatinin önem taşıdığına değinen Dr. Azer Aras Uluğ, şöyle konuştu:

"İstirahat daha hızlı toparlanmayı sağlarken, iyileşme sürecini de hızlandırıyor. Ayrıca bol sıvı tüketmek vücudumuzdaki asit dengeyi alkali dengeye çevireceği için bağışıklık sistemimizi güçlendirip, griple mücadelede, virüslerle mücadelede bize yardımcı olacaktır.

Bunun haricinde ıhlamur, kuşburnu, nane limon, portakal, ballı süt, tarçın gibi gıdalar ve çaylar da bağışıklık sistemimize destek olarak gribi daha kolay yenmemize yardımcı olur. Ayrıca evde yattığımız odayı iki saatte bir, üç saatte bir on dakika açıp havalandırmamız gerekiyor. Diyelim ki çalışıyorsunuz ve gripsiniz.

O zaman da çalıştığınız ortamdaki iklimlendirme yeterli değilse iki saatte bir, üç saatte bir açık havaya çıkmalı, on dakika temiz hava almalısınız. Beraberinde yapacağımız yürüyüşler de kan dolaşımını hızlandırıp, bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır."

GRİPTEN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Gripten korunmanın yollarını da anlatan Dr. Azer Aras Uluğ, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında gripten korunmanın yollarını da bilmek gerekiyor. Grip her ne kadar solunan havayla bulaşıyor olsa da bazen de temas edilen yüzeylerden, elimizden de kendi kendimize bulaş olabilir.

O nedenle de sık sık ellerimizi yıkamalıyız. Özellikle tırabzanlara, asansörlere temas ediyorsak el hijyenimize dikkat etmeliyiz. Çalıştığımız ortamları havalandırmalıyız. Beraberinde C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tüketmeliyiz.

HAMİLELİKTE GRİP AŞISI OLUNMALI MI?

Biz hamilelikte grip aşısı yaptırmayı öneriyoruz. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olanlar, sık sık enfeksiyon geçirenler, ileri yaşta hamile kalanlar, diyabet gibi sistemik bir hastalığa sahip olanların gribe yakalanma olasılığı diğer hamilelerden daha yüksektir. İşte bu tür durumlarda grip aşısı yaptırmak gerekir.

GRİP AŞISI HAMİLELİĞİNM HANGİ AYLARINDA YAPILMALI?

Aşıyı hamileliğin ilk üç ayında yaptırmayı önermiyoruz. Ama üçüncü aydan sonra aşı yaptırılabilir. Zorunlu olmadıkça hamileliğin ilk üç ayında ilaç tedavisi de önermiyoruz. Bitkisel destekler, istirahat ve bol sıvı alımı gibi destekler öneriyoruz."

Sağlık Haberleri