Emekli doktorlar göreve çağrıldı

Sağlık Bakanlığı 65-72 yaş aralığındaki hekimleri yeniden göreve atamak için ilan verdi. Bakanlığın, emekli hekimleri istihdam edeceğini duyurması kamuoyunda merak konusu oldu. Gözler, pandemi sürecinde yoğun mesai harcayan hekimlere çevrildi. Ocak ayında, son iki yılda 8 bin hekimin istifa ettiğini açıklayan Türk Tabipleri Birliği, Bakanlığa istifaları önleyecek adımlar atması çağrısında bulunmuştu.

EDA SANĞU

Sağlık Bakanlığı emekli doktorlar için yeniden atama ilanı verdi. Bakanlık, 65-72 yaş arasında olup daha önce bakanlık veya bağlı kuruluşlarında çalışmış olan tabip ve uzman tabiplerin yeniden istihdamına yönelik yapılacak yerleştirme işlemleri için başvuru ilanı yayımladı. Resmi Gazete’de yer alan ilana göre, bugün başlayan başvurular, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Personel Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleşecek. Bakanlığın emekli doktorları yeniden istihdam etmeye yönelmesi akıllara ‘Türkiye’de hekim yetersizliği mi var?” sorusunu getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre salgınının etkin olduğu 2021’de Türkiye’de 1229 hekim emekli olurken, 4 bin 459 hekim de görevinden istifa etti.

Ocak ayında konuya dikkat çeken TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, yaklaşık iki yılda 8 binin üzerinde doktorun kamudan istifa ettiğini veya emekliğini istediğini belirterek “Her geçen gün istifa edenlerin sayısı artıyor. Kamudan bu denli yoğun istifa hiç olmamıştı” dedi. Ökten, şu bilgileri verdi: “Tek bir genel cerrahı kalmayan hastaneler var. Hekim eksikleri, diğer hastanelerden geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılıyor. Bazı kliniklerde muayene, ameliyat gibi sağlık hizmetlerinin yanı sıra eğitim de aksıyor. Sağlık Bakanlığı’nın istifaları önlemek için şimdiye kadar attığı tek adım, ayrılanları arayarak anket yapmak, neden gittiklerini sormak oldu.”

TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı da şubat ayında 2022 yılının ilk bir ayında yurt dışına gitmek için 197 hekimin ‘iyi hal belgesi’ aldığını açıklamıştı. Fincancı, açıklamasında “2012 yılında 59 olan iyi hal belgesi başvurusu 2021’de 1405’e çıkmışken ne yazık ki 2022’nin daha ilk ayında 197’ye ulaştı. Her gün şiddetle yaşamak zorunda kalan, emeklerinin karşılığını bulamayan hekimlerimizi yitiriyoruz, farkında mısınız?” diye sormuştu. 122 tıp fakültesinin bulunduğu Türkiye’de her yıl bu fakültelerden yaklaşık 15 bin öğrenci mezun oluyor. Ancak özellikle pandemi süreciyle birlikte yurtdışına giden ve meslekten istifa eden hekimlerin sayısının arttığı belirtiliyor.

SONUÇLAR 31 MART’TA AÇIKLANACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, 8 Mart’ta başlayacak başvurular, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet adresindeki Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden alınacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. maddesinde belirtilen genel şartları taşıması gereken adaylar, PBS’de açılacak münhal yerleri göz önünde bulundurarak en fazla 10 tercih yapabilecek. Genel kura ile yerleşmek isteyenler, yerleşememe halinde boş kalan münhallere yerleştirilecek. Kura başvurusunu iptal ettirmek isteyenler, 15-28 Mart tarihleri arasında iptal edebilecek ve yeniden kuraya başvuramayacak. Reddedilen başvurular ise, gerekçeleri ile birlikte PBS üzerinden ilan edilecek, bu ilanlar tebligat sayılacak. Genel kura başvuru sonuçları, 31 Mart’ta noter tarafından bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek kuranın ardından ‘yhgm.saglik.gov.tr’ internet adresinden ilan edilecek.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (12)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sağlık Haberleri