Çinli doktorlar, hasar görmüş ve çürümüş dişleri normale döndüren bir madde icat etti. Bu durum, dişlerin delinmesi veya çekilmesine gerek olmadığı, haliyle diş hekimine de ihtiyaç kalmadığı anlamına geliyor.
Yeni jel, insan vücudundaki en sert dokuyu onarmayı başardı. Bilim adamları, diş minesini yeniden büyütmenin bir yolunu keşfettiler. Bu, boşlukları onarmak için bir yöntem olarak dolguların sonunu getirebilecek bir gelişme.
DİŞ ÇÜRÜMESİ, TARİHE KARIŞACAK
Science Advances bilim dergisinde, Çin'in Zhejiang Üniversitesi'nden bir araştırma ekibinin diş minesini kendi kendine tamir eden bir jel yaratmayı başardıklarını yazdılar. Mine, dişlerin yüzeyini kaplayan mineralize maddedir. Balık pulu deseninde çubuklarla iç içe geçmiş emaye çubuklarla oldukça karmaşık yapısı, onu insan vücudundaki en sert doku yapar.
Emaye biyolojik olarak oluşur, ancak olgunlaştıktan sonra hücresiz hale gelir ve bu nedenle kendi kendini onarma yeteneğinden yoksundur. Sonuç olarak, Zhaoming Liu, Ruikang Tang ve diğer 10 Çinli bilim adamı makalelerinde çürüğün veya diş çürümesinin insanlarda en yaygın kronik hastalıklardan biri olmaktan çıkacağını yazdı.
48 SAATTE ÇÜRÜK DİŞİ ONARIYOR
Reçineler, seramikler ve amalgam dolgular mineyi eski haline getirmek için kullanılabilir ancak kalıcı onarım sağlamazlar ve yabancı maddelerden yapıldıkları için gevşeyebilirler.
Bilim adamları ürünü hastalardan çıkarılan ve ağız ortamını yeniden yaratan bir solüsyonda tutulan hasarlı insan dişleri üzerinde test ettiler. Bilim adamları, jelin sadece 48 saat içinde diş minesini onarmayı başardığını yazdı.
Jelin en büyük eksikliğinin, hasar görmemiş mineden yaklaşık 400 kat daha ince olan yaklaşık 3 mikrometrelik bir tabaka oluşturmayı başarmış olması olduğunu söylediler.