Diş eti kanamasında büyük tehlike: Kanser belirtisi olabilir

Diş etlerinde, herhangi bir yiyecek ısırıldığında veya hiçbir ısırma eylemi yapılmadan kanamalar görülebilir. Böyle bir durumda, hiç vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmak gerekir. Peki, diş eti kanaması neden olur, sebepleri neler? Diş eti kanserinin belirtileri neler? Diş eti kanaması kanser işareti mi? İşte, diş eti kanaması belirtileri, tedavisi ve doğal çözüm yöntemleri...

Ağız ve diş sağlığı, sosyal yaşantıyı büyük ölçüde etkilemektedir. Diş eti problemleri, fark edildiği anda, uzman bir hekime danışılıp muayene ve tetkiklerin ardından ilgili tedavi uygulanmadığı takdirde ciddi sorunlara yol açabilir. Elma yemek bile kimi zaman bir işkenceye dönüşebilir. Hassas diş etlerinde oluşan kanama problemi, yaşamın olağan seyrini değiştirebilir. Diş eti sağlığı hakkındaki bilgileri haberimizde derledik.

DİŞ ETİ KANAMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Diş eti kanaması, diş etlerinde meydana gelebilecek hastalıkların bir belirtisi olsa da diğer sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Diş eti kanamaları; dişlerin çok sert fırçalanması, diş ipinin çok sert kullanılması veya protezlerin yanlış kullanımı nedenleriyle meydana gelebilir. Bu ve bunun gibi günlük sorunların yanı sıra diş eti kanaması periodontitis, lösemi, vitamin eksikliği ve trombosit eksikliği gibi hastalıkları da işaret edebilir. Bu tür hastalıklar diş etinin daha kolay kanayıp iltihaplanmasına sebep olur. Bu nedenle diş eti kanaması sorunu yaşayanlar, mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurarak bu sorunun nedenini öğrenmeli ve tedavi sürecine başlamalıdır.

Diş eti kanamalarında kanamaya sebep olan faktör kısa sürede teşhis edilmektedir. Diş hekimlerinin yorumları doğrultusunda izlenen tedavi süreci ile kanamalar ciddi oranda iyileşmektedir.

DİŞ ETİ KANAMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yalnızca diş etine bağlı hastalıklar değil birçok hastalık diş eti kanamasına neden olabilir. En yaygın görünen diş eti kanaması nedenleri şunlardır:

Diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarının ilk aşamasıdır. Yaygın belirtileri arasında diş etinin hassaslaşması ve kızarması vardır. Zamanla diş etinde meydana gelen plakların temizlenmemesi nedeniyle oluşur ve bu oluşan plaklar bakterilerin üremesine yol açar.

Bu nedenle diş etlerinde hassasiyet ve kızarıklık meydana geldiğinde bir uzmana danışılarak hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir.

Bazı ilaçlar, yan etki olarak diş etlerinin kanamasına sebebiyet verebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kanın pıhtılaşmasını güçleştireceğinden diş etinde kanamayı kolaylaştıracaktır. Bu sorunun meydana gelmemesi için kullanılacak ilaçların uzman kontrolünde alınması, bu kişilerde daha hassas ağız bakım ürünlerinin tercih edilmesi gerekir.

Kullanılan ağız bakım ürünlerinin değiştirilmesi de diş eti kanamasına yol açabilir. Ağız temizliğinde günlük rutinin dışına çıkılması bazen diş etinin kanamasına neden olur, bu gibi durumlarda bir uzmana gözükmek ve eski rutine dönmek gerekebilir.

Gebelik durumları sırasında değişen hormonal aktiviteler diş eti hassasiyetine yol açabilir. Diş etlerinde kan akışının artmasına bağlı olarak diş bakımı sırasında kanamalar meydana gelebilir.

Ağız bakımına yeterince özen göstermemek diş eti hastalıklarının ve dolayısıyla diş eti kanamalarının başlıca nedenidir. Ağız sağlığı ancak düzenli günlük ağız bakımı ile sağlanabilir. Bu nedenle günlük olarak en az 2 kez dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve dil temizlenmelidir.

Sağlıksız beslenme, diş eti kanamalarına yol açabilen bir diğer unsurdur. İşlenmiş gıdalarda bulunan bazı bileşenler diş etlerini tahriş edebilir ve hassasiyetlere neden olur.

Ayrıca vitamin ve mineral eksiklikleri de ağız ve diş sağlığının bozulması üzerinde oldukça etkilidir. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenmeye gereken özen gösterilmelidir.

Modern yaşamın beraberinde getirdiği stres birçok hastalığa yol açtığı gibi ağız hastalıklarına da zemin hazırlayabilir. Stres, damar sağlığının bozulmasına ve bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasına neden olur. Bunun sonucu olarak da ağız sağlığı bozulabilir ve diş eti kanamaları meydana gelebilir.

Besinler diş yapısına uygun olarak çiğnenmezse yanlış yerlere basınç uygulanacağından diş etinde kanamalar meydana gelebilir. Hatta bu durum ilerleyen süreçte ısırık hastalığına da neden olabilir.

Sigara içmek birçok şeye zarar verdiği gibi diş etlerini de oldukça kötü bir şekilde etkiler. Sigara dumanında bulunan zararlı maddeler diş etlerinde birikerek enfeksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle diş eti kanamalarını önlemek için sigara kullanımından kaçınılmalıdır.

DİŞ ETİ KANAMASINA NE İYİ GELİR, NASIL GEÇER?

Diş eti kanamalarını hafifletmek amacı ile klinik önlemler dışında bazı doğal yöntemlere de başvurulabilmektedir. Bu yöntemlerin en başında yeterli vitamin alımı gelmektedir.

C ve K sınıfı vitamin eksiklikleri diş eti kanamalarını tetiklediği için, bu problemi yaşayanların vitamin alımına dikkat etmesi gerekmektedir. Düzenli beslenmenin yanı sıra günlük ve düzenli yapılan ağız bakım rutinleri de kanama miktarını oldukça hafifletmektedir.

Diş eti kanamasına alternatif çözümler arayanlar için; tuzlu su, bal, hardal yağı ve zencefil karışımları önerilmektedir. Tuzlu suyun antiseptik özelliği sayesinde kanamaya neden olan iltihaplar ortadan kaldırılabilmektedir.

Bunun için;

* 1 bardak sıcak su ile 1 çay kaşığı tuzun karıştırılarak günde 3 defa gargara yapılması gerekmektedir.

* Süzme balın diş etlerine sürülmesi de enfeksiyonlar üzerinde iyileştirici bir etkiye sahiptir.

Hardal yağı ve zencefil suyu ise diş eti enfeksiyonlarını içeriğindeki bileşimler sayesinde giderebilmektedir.

Bunun için;

* Hardal yağı ve zencefil suyunun günde 2 kez, sorunlu bölgeye uygulanması gerekmektedir.

DİŞ ETİ KANSERİ NEDİR, BELİRTİLERİ NELER?

Diş eti kanseri; genellikle dudaklarda, ağız ve bademciklerin etrafında bazen de tükürük bezlerinin arka kısmında oluşan kansere denir.Bu kanser türü 40 yaşın üstünde erkeklerde kadınlardan ziyade daha fazla görülür.Alkol ve sigara kullanımı en büyük nedenleri arasındadır.

Erken teşhis edilmez ise kemoterapi, radyoterapi gerektiren bir kanser türüdür.Erken teşhis edilmeme durumlarında 5 yıl içine yaşama oranı yüzde 50'ye varmaktadır. Bu kanser türünün, diğerlerinde olduğu gibi erken teşhisi, tedavinin başarılı olması açısından oldukça önemlidir.

Bazı durumlarda hasta tarafından gark edilmediğinden düzenli olarak diş hekimi kontrolü yaptırmanız oldukça önemlidir. Diş hekimleri bu kanser türünü fark edebilecek bir eğitimden geçtiği için kontrollerin düzenli olması oldukça önemlidir. Diş muayenesi dışında bazı durumlar fark edilebilir bu belirtiler erken dönem olabildiği içi oldukça önemlidir.

Diş eti kanseri belirtileri genellikle hastalar tarafından fark edilebilir özelliğe sahiptir. Bu durumlar fark edildiğinde, zaman kaybetmeden bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekir.

Diş eti kanseri belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

Dudak, diş eti ya da ağız içi kanamalar ile iyileşmeyen yaralar.

Dilde ya da yanakta hissedilen şişkinlik.

Ağız içi uyuşması ve his kaybı.

Ağız içi, diş etleri ya da dilde kırmızı lekelerin görünmesi.

Çiğneme ve yutkunmada oluşan güçlük.

Tarifsiz ve sebepsiz acılar.

Ses değişiklikleri.

Boğaza bir şeylerin takılma hissi.

Yukarıdaki durumların bir ya da birden fazlası görülüyor ise diş hekimi kontrollerinizi geç kalmadan yaptırmalısınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Pürüzsüz bir bedenin ilk adımı vücut peelingi
Akciğer kanserine karşı bedeni zırh gibi koruyan kür
Bağırsaktan cilde ciddi tehdit: Candida Mantarı

Sağlık Haberleri