Son zamanlarda sağlığa olan faydalarıyla popülerliği artan brokoli içerdiği fitokimyasal ve biyoaktif bileşikler sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak hücre hasarını önlemekte ve hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirmekte.
KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR
Sülforafan adlı kükürt ve şeker bileşiği, brokolide bulunan glukosinolatın parçalanması ile oluşur ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir. Özellikle kanser riskinin azaltılmasında etkili olduğu bilinmektedir. Brokoli ayrıca kalp ve damar hastalıkları ile meme ve prostat kanseri gibi kronik hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.
Brokoli, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir sebzedir. İçerdiği vitaminler arasında E, A, C, folik asit, K, tiamin, riboflavin, niasin yer alırken, az miktarda D, B5 ve B12 vitamini de bulunur. C vitamini açısından diğer lahana grubu sebzelerine göre daha zengindir. Ayrıca A ve E vitamini bakımından da öne çıkar. Folik asit, hamilelik döneminde annenin ek takviye kullanması için önemlidir.
BİRÇOK HASTALIKTAN KORUYOR
Demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, manganez, çinko ve selenyum gibi mineraller de brokoli içinde bulunan besin öğelerindendir. Bu zengin içerik sayesinde brokoli, diyabetten kansere, osteoartrite kadar birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİ?
Brokoli suyu da bu sağlıklı besini farklı bir formda tüketme seçeneği sunar. Vücutta alyuvar üretimine yardımcı olan demir mineralini içerir. Aynı zamanda kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar bakımından zengindir. Ayrıca K vitamini içeriği ile kan pıhtılaşmasına yardımcı olabilir.
Brokoli, faydalı bileşiklerini korumak adına doğru pişirme yöntemleriyle hazırlanmalıdır. Buharda pişirme, besin öğelerinin kaybını minimuma indirerek brokolinin maksimum faydalarını sağlar.
Ancak, her şeyde olduğu gibi brokoli tüketiminde de aşırıya kaçmamak önemlidir. Özellikle bazı sağlık problemleri veya ilaç kullanımları söz konusu ise, mutlaka doktora danışılmalıdır.