Dünyanın çeşitli bölgelerinde çıkan vakaların yanı sıra, ölümlü vakalar da kaydedildi. Strep A olarak adlandırılan bu bakteri, çoğu kişide herhangi bir belirtiye neden olmuyor. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerde çeşitli hastalıklara neden olabilir.
Ciddi bir hastalığa dönüşebilecek olan bu bakteri, erken teşhisle antibiyotikle tedavi edilirse daha az tehdit oluşturur. En az 24 saatlik antibiyotik kullanımından sonra bulaşıcılığı kalmadığı düşünülmektedir.
BAKTERİ DEYİP GEÇMEYİN
Öksürme, hapşırma ve cilt teması yoluyla bulaşabilen bu bakteriye sahip bazı kişiler semptom göstermese bile başkalarına bulaştırabilir. Strep A semptomları arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun lenf bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü yer alır. Bakteri ayrıca, bademcik iltihabı, farenjit, kızıl, cilt enfeksiyonları ve zatürre gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
VAKA SAYILARI KORKUTUYOR
Birleşik Krallık’ın sağlık otoritelerinden alınan veriler, eylülden bu yana ülkede 15 yaşın altındaki 15 çocuğun bu bakteriden öldüğünü gösteriyor. Son beş yılda beş kat artan bu hastalık yetkilileri endişelendirirken, bilim insanları, bu bakteriye dair araştırmalarını derinleştiriyor.
Fransız basınında çıkan haberlere göre, ülke genelinde Strep A vakaları arttı. Son 15 günde bu enfeksiyona bağlı olarak hastaneye kaldırılan 8 çocuktan 2'si yaşamını yitirirken, enfeksiyonun görüldüğü 3 yetişkin vakadan 1'i de hayatını kaybetti.