Bir genetik aktarımı olan bipolar bozukluk, beyin fonksiyonlarının farklı çalışması ile ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Beynin farklı çalışması ile ortaya çıkan bu sorun kişinin ruhsal durumunu etkiler ve psikolojisi üzerinde ciddi etkilere yol açabilir. Teşhis edilmesi oldukça zor olan bu rahatsızlık kişinin hayatını zaman zaman zorlaştırabilmektedir. Hastalık içerisinde olan kişi sık sık duygudurum bozuklukları yaşayarak çevresini de olumsuz etkilemektedir. İşte bipolar bozukluk hakkında merak edilen tüm detaylar…
BİPOLAR BOZUKLUK NEDENLERİ / SEBEPLERİ NELERDİR?
Bipolar bozukluk birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak temelde üç başlık altında incelenmektedir. Bunlar şu şekildedir:
Genetik aktarım: Bu hastalığın aileden birinde olması durumunda genlerle birlikte size aktarılabilir. Genlerle taşınan bipolar bozukluk kişilerin hastalığa yatkınlaşma sürecini arttırmaktadır. Birinci dereceden yakın olan kişilerde ise bu ihtimal 7 kat daha fazladır. Tek yumurta ikizlerinden Birinin bipolar olması durumunda diğerinin de bipolar olma riski Yüzde 60 ile yüzde 80 arasında değişmektedir.
Sinir hücrelerinde yaşanan değişiklik: Kişilere sinir hücrelerindeki değişiklik Vücudun bir çok fonksiyonlu etkilemektedir. Belirli bir sırada olmayan ya da fazla işlevsel hale gelen sinir hücreleri bipolar bozuklukla zemin hazırlar. Kişilerde manik ve hipomi dönemleri görülebilir.
Stres – özel yaşantı: Vardiya sistemi, maddi sorunlar, ailesel sorunlar ile birlikte gelen stresler kişilerin bipolar bozukluk yaşamasına neden olabilmektedir. Aynı anda birden fazla stres ortamının görülmesi ise bipolar bozukluğun görülme riskini artırır.
BİPOLAR BOZUKLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Teşhis edilmesi oldukça zor olan rahatsızlıklardan biri olarak karşımıza çıkan bipolar bozukluğun belirtileri şekildedir:
Kişilerde ani duygu ve durum bozuklukları yaşanması durumunda doktora başvurmak gerekir. Kişilerin bir gün mutlu diğer gün depresyonda davranması bunun bir işaretidir.
Kişi kendini ümitsiz hissediyorsa bununla birlikte üzgünlüğü de artıyorsa dikkat etmek gerekir.
Ellerde görülen huzursuzluk hali en dikkat çeken özelliklerden bir tanesidir.
Hayattan zevk almayan ve sürekli şikayetçi bulunan kişilerde bipolar bozukluk görülebilir.
Bir anda enerji kaybı yaşayarak durgunlaşan kişilerde de görülme riski yüksektir.
Fiziksel olarak kendini yetersiz hisseder ve mental olarak yorgunluk oluşur.
Odaklanma sorunu yaşar.
İştahsızlık ve kilo kaybı gözlemlenir.
Düzensiz bir uyku dönemi yaşanır.
Fiziksel sorunlar baş gösterir.
Ansızın kendini suçlu ve yetersiz hisseder.
Kendini değersiz görür.
Sık sık ölümü ve intiharı düşünürler.
Saydığımız bu belirtilerin birçoğu normal bir bireyde de görülebilmektedir. Günlük hayat içerisinde yaşadığımız ortamlar ya da duygu değişiklikleri hayatımızda etkilemektedir. Ancak durumların ileri safhada olması ve sürekli tekrarlaması durumunda bir doktora başvurulması gerekir. Zaman zaman kötü hissetmek ya da depresyonda olmak normal bir durum bu durumun sürekli olarak tekrarlanması bipolar bozukluk belirtisi olabilir.
BİPOLAR BOZUKLUK NASIL ANLAŞILIR?
Bipolar bozukluk duygu ve durum karışıklığı olarak tanımlanan bir hastalıktır. Çok mutlu olan bir kişinin bir anda kendini kötü hissetmesi ya da intihara gidecek kadar sıkıntı içerisine soktuğu bir durum halidir. Kişiler kendilerini anlam veremedikleri bir şekilde suçlu hissederek depresyon durumu yaşayabilir. Hayatı boyunca insanlarda farklı durum ve duygu değişiklikleri görülmektedir. Ancak bunların sık sık tekrarlaması ve uzun süreli olması bipolar bozukluk işaretçisi olabilir. Bu nedenle kişilerin bir sağlık kuruluşunda destek alması gerekmektedir. Kişiler depresyon süreci yaşayabilirken fazla mutlu olduğu bir süreç içerisine de girebilmektedir. Bu süreçte az uyursanız da kendinizi iyi hissedebilmeniz bir gün boyu rahat bir şekilde hayatınızı devam ettirebilirsiniz.
Bipolar bozukluğun erken teşhisi ve tedavi edilmesi mümkündür.Bu nedenle bir sağlık kuruluşundan destek alarak kişiler bu sorundan kurtulabilir.
BİPOLAR BOZUKLUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Bipoların farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak hastalığın tedavi sürecinde ilaçlar ve psikolojik destek önemli bir yere sahiptir. Kişinin bipolar bozukluk durumuna göre seans ve ilaç dozları değişebilir. Tedavi sürecinin düzenli olması da ise hastalığın ilerlemesine önlemektedir.