Türkiye'de çok sık tüketilen Sokak Lezzetleri arasında yer alan midye dolma Omega 3 yağ asitleri açısından oldukça zengin bir kaynak olarak bilinmektedir. Kalp ve beyin sağlığını koruyan midye dolma içerisinde bulundurduğu A vitamini sayesinde de göz sağlığını ve sindirim sistemini çalıştırmaktadır. Doğası gereği filtreleme özelliği bulunan midyenin suyu temizleme görevi bulunuyor. Uzmanlar sakın ağzınıza sürmeyin diyerek uyarılarını peş peşe sıraladı. İşte tüm detaylar…
MİDYE DOLMA ZARARLI MI?
Sevilen Sokak Lezzetleri arasında yer alan midye dolma zaman zaman akılları da karıştırıyor. Midyenin yaşadığı ortam göz önüne alındığında ağır metaller barındırdığı söyleniyor. Bunun yanı sıra mikroplar, zehirli organizmalar ve diğer balıkların dışkısını kendine doğru çeken midye dolma vücuda zararlı madde geçişini sağlayabilir. Bu kapsamda midyenin temizliği büyük bir önem taşırken kirli sulardan toplanan midyelerinde kesinlikle tüketilmemesi gerektiği vurgulanıyor.
EN İYİ MİDYE DOLMA NASIL ANLAŞILIR?
Midyeyi taze olarak tüketmenin önemini değen uzmanlar, taze olduğunu anlamanın kolay yolunda açıkladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, midyenin taze olup olmadığını anlaşılması için nelere bakılması gerektiğini söyledi.
Midenin taze olup olmadığını gösteren en belirgin işareti dış kabukları olduğunu belirten Örkçü, canlı Duran midye kabuklarının taze olduğunu söyledi. Yediğiniz midye dolmaların rengi soluk görünüyorsa bu bayat olduğunun göstergesidir.
Midyenin taze olduğunu kabukların temiz ve canlı olmasından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Midye üzerinde fazla yosun olması ve kirli durması bayat olduğunu gösterir.
Midyenin taze olup olmadığını anlayamıyorsanız eğer tadına bakarken limon sıkmamaya çalışınız. Bu bozulan midyenin tadını bastıracaktır.
Midyenin kötü ya da bozuk olduğunu anlayan kişiler sakın ama sakın ağzına sürmesin. Midye içerisinde yer alan pirinçlerin sert ve kuru olması da bayat olduğunu bir göstergesidir.
MİDYEDEN ZEHİRLENENLER NE YAPABİLİR?
Kabuklu bir su ürünü olarak hayatımızın içerisinde yer alan midye içerisinde oluşabilecek algler, bakteriler ile birlikte kişiyi zehirlemektedir. Midye zehirlenmesinde farklı belirtiler ortaya çıkarken karın krampları, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, tat alamama ve ishal gibi belirtiler görürsünüz.
Mide zehirlenmesi yaşayan bir kişinin yetersiz hijyen nedeniyle zehirleme yaptığı belirtilmektedir. Bu kapsamda midye temizlemek oldukça detaylı ve titizlik gerektiren bir iştir. Dışarıda midye dolma yemeden önce sağlığınızı kontrol altına almayı unutmayınız.