Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık çalışanlarının merakla beklediği yıpranma paylarına ilişkin hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “Ekonomi yönetimini razı edeceğim ve bunu yapacağız inşallah” dedi.
Akdağ, sağlık çalışanlarının da yıpranma payından yararlanması için kanun maddesinin hazır olduğunu bildirdi. Akdağ, “Maliye Bakanımız ve ekonomi yönetimimizin kabulünü bekliyoruz. Bu hususta Sayın Cumhurbaşkanımızın da daha önce sağlık çalışanlarına, ‘bunu yapacağız’ şeklinde bir vaadi olmuştu. Ekonomi yönetimini razı edeceğim ve bunu yapacağız inşallah. Mesele o noktaya gelmiş durumda” ifadesini kullandı.
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın ikinci fazında, yapılacak değişiklikler hakkında da bilgi veren Akdağ, kamudan ayrılıp özel sektöre gitmek isteyen hekimler için bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Kamudan ayrılıp özele geçmek isteyen hekimlerin yerine yeni atama yapılması gerektiğini vurgulayan Akdağ, “Ben falanca özel hastaneye geçeceğim diyen hekim üç ay önceden haber vermeli ve bizde çalışmaya devam etmeli. Biz de o arada eksikliği tamamlamalıyız. Aksi takdirde onun ayrıldığı yerde ciddi boşluk doğuyor” diye konuştu.
Akdağ, sağlıkta dönüşümün ikinci fazının en önemli çalışmalarından birinin de aile hekimlerine yönelik çalışmaları kapsayacağını bildirdi. Akdağ, bu kapsamda aile hekimlerinin sayısını artırarak, aile hekimi başına düşen vatandaş sayısını 3 binin altına çekmeyi hedeflediklerini belirterek, aile hekimlerinin takip ettiği ve performanslarını gösteren işler arasına bu yıl tansiyon, şeker takibi gibi, şişmanlık gibi bazı özel durumları da ekleyeceklerini dile getirdi.
ÇOK CİDDİ HEKİM AÇIĞIMIZ VAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa’da katıldığı bir etkinlikte iş yeri hekimliğine yönelik açıklamalarda bulundu: “İnşallah bu yıl İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nda yeni düzenlemeler yapacağız. Bir hastanenin hekimlerinin çok olması, iş yeri hekimliğinin karşılığı anlamına gelmez. O hastanede 200’ün üzerinde hekim vardır, ama hastanenin ayrıca iş yeri hekimi vardır. Çünkü orası bir işletmedir. Oranın hemşiresi, temizlik personeli gibi çalışanlarının iş yeri hekimi ayrıca olmak zorundadır. Sağlık Bakanlığı ile birlikte çok ciddi bir hekim açığımız var. Aile hekimliğini iş yeri hekimliğiyle entegre edebileceğimiz bir sistemi çalışmamız gerekiyor.”