'Bugün koronavirüsten kaç kişi öldü?', '15 Ekim kaç vaka var, kaç test yapıldı, kaç kişi iyileşti?' sorularının yanıtlarına sayfamızda yer verdik. Bilim Kurulu ile yaptığı toplantı sonrası açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugünden (15 Ekim 2020 Perşembe) itibaren tüm verileri açıklayacaklarını söyledi. Daha önce Bakan Koca'nın, "Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz" sözleriyle 'hasta' ile 'vaka' tartışmasını beraberinde getirmişti. Konuya ilişkin Twitter'dan yayımladığı mesajda ise, "Salgınla mücadele sürecinde devletimiz, halkının sağlığı kadar ulusal çıkarlarını da korumaktadır" ifadelerini kullanmıştı.
CORONA VİRÜSÜ SON DURUM
15 EKİM 2020 / TÜRKİYE GENELİ
* Günlük ölüm sayısı: 66
* Günlük hasta sayısı: 1693
* Günlük iyileşen hasta sayısı: 1311
* Günlük test sayısı: 116 bin 103
* Toplam ölüm sayısı: 9 bin 80
* Toplam hasta sayısı: 342 bin 143
* Toplam iyileşen hasta sayısı: 299 bin 679
* Ağır hasta sayısı: 1408
Türkiye'de 15 Ekim 2020 Perşembe günü, 1693 vatandaşımız kovid-19 hastası olarak tedavi altına alındı. Corona virüsüne yakalanan hastaların 1311'i virüsü yenerek sağlığına kavuştu. Bugün maalesef 66 vatandaşımız daha koronavirüse bağlı olarak yaşamını yitirirken, toplamda 9 bin 80 kişi vefat etti. Öte yandan bugün, 116 bin 103 kişiye covid-19 testi gerçekleştirildi.
KORONAVİRÜS GERÇEK VAKA SAYISI KAÇ?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilkent Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak.
Hürriyet'ten Ertuğrul Özkök'e röportaj veren Bakan Koca, "Kesitsel taramalarda semptom yok. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları da toplumla paylaşacağız. Semptomu olmasa da paylaşacağız. Bu ayın 15'inde başlıyoruz. Ortalama 1.5-2 ayı geçmeyecek şekilde bütün toplumu kapsayacak şekilde saha taramaları yapmaya devam ediyor olacağız. Bundan sonra yapılan kesitsel taramaları semptomu olmasa da paylaşacağız. Bunu da Dünya Sağlık Örgütü'ne bildireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
"RAKAMLARIN DOĞRULUĞUNDAN VATANDAŞIMIZ EMİN OLSUN"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce yaptığı açıklamada da, "Bunu gizleyebilir durumda olursanız, pandemiyle mücadele edemezsiniz, bu salgınla mücadele edemezsiniz. Sahada sonuç olarak, sizin yaptığınız bu anlamda pandemiyle mücadelenin ötesine geçmiş oluyorsunuz. Vatandaşımız bu noktada müsterih olsun yani gizleyerek sadece testi pozitif olup, bulaştırmaz diye o kişiyi izole etmeden pandemide başarıyı sağlayabilir misiniz?
Bütün bu sahadaki çalışmalarla, filyasyon ekibiyle yoğun bir izolasyon ve takiple, biz ayrıca o kişileri oluşturduğumuz çağrı sistemiyle yani semptomu olmayan taşıyıcı kişilerle temaslılarını her gün çağrı sistemiyle ayrıca semptom takibi yaparak arıyoruz. Yani pandemide sahada asla taviz vermiyoruz. O nedenle zaten sonuç alıyoruz. Değilse sonuç alma şansımız olmaz. Vatandaşımıza ilk günden beri verdiğimiz bütün rakamların tamamının doğru olduğundan vatandaşımız emin olsun" demişti.
"15 EKİM'DE SAHA TARAMASINI TEKRARLIYORUZ"
Daha önce 153 bin kişiyi kapsayan bir saha taraması yapıldığını hatırlatan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Ekim 2020'de saha taramasına tekrar başlayacaklarını söyledi. Koca'nın konuyla ilgili sözleri şöyle:
"Temmuz ayından itibaren normalleşme dönemine geçtik, sınırlamalar kalktı, ülkeler arasında gidiş ve gelişler ülkelerin koyduğu günlük vaka sayılarının belli düzeyin altında olması şartıyla başladı. Bu yeni dönemin gereklerine uygun olarak kesitsel taramalar adını verdiğimiz virüs taramalarına başladık. Bu taramaları havaalanlarında yurt dışına gidenlere, cezaevlerinde bulunanlara, organize sanayi bölgesi çalışanlarına, asker, sporcu ve benzer diğer gruplara yapıyoruz. Bir örnek vermek isterim; bugüne kadar hava yoluyla yurt dışına gidenlere yaptığımız test sayısı 490 bin 480'dir. Bu taramalarda 1226 kişide test pozitif çıkmıştır.
Bir diğer konumuz ise saha taramasıdır. Daha önce enfeksiyonun yaygınlığı ve bağışıklık durumunu ölçmek için 153 bin kişiyi kapsayan bir saha taraması yapmış, sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmıştık. 15 Ekim'de bu saha taramasını tekrarlıyoruz. Toplumun tamamını yansıtacak büyüklükte bir örneklem üzerinde çalışma yapıyoruz. Hem semptomsuz yani belirtisiz olduğu halde testi pozitif çıkan taşıyıcı vakaları hem de antikor testleriyle daha önce virüs kendisine bulaştığı halde bunu fark etmemiş fakat sonuçta bağışıklık geliştirmiş kişileri tespit etmiş olacağız. Bu çalışma bize toplumun tamamı hakkında fikir verecektir."
SEMPTOM GÖSTERMEYENLERİN SAYILARI VATANDAŞLARLA PAYLAŞILMAYACAK
Geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, semptomu olmayan pozitif vakaların açıklanmadığını ve bunun da 15 Ekim’den sonra açıklanacağını söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayısının gizlendiği konusunda ciddi tartışmalar yaşandığı bir atmosferde bu açıklaması, “Bütün rakamlar bundan sonra toplumla paylaşılacak” şeklinde algılanmıştı.
Fakat Koca'nın söylediği 15 Ekim'de açıklanan tabloda hiçbir değişiklik yaşanmadı. Sözcü'de yer alan habere göre, rakamlar yine toplumla paylaşılmayacak.
Bakan Koca, geçtiğimiz hafta açıklamasında ‘kesitsel tarama’dan söz etmişti. Söylediği, yurt dışı çıkışlarda yapılan testler, askerlere, sporculara vb. yapılan testlerdir. Kesitsel taramalarda elde edilen sayıları da, bugüne dek Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yapılan rutin bilgi akışındaki rakamların arasına dahil ediliyordu.
Bundan sonraki dönemde, normal hasta sayıları DSÖ’ye nasıl bildiriliyorsa, bunların da bildirileceğini söylemiş, ancak bunların tabloya dahil edilmeyeceğini ifade etmişti. Bakan Koca, bunların DSÖ ile paylaşılacağını kaydederek, DSÖ’nün Türkiye’den böyle bir talebinin olmadığını, şeffaflığın gün yüzünde tutmak açısında bunun paylaşılacağını belirtti.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 81 İL İÇİN MASKE YASAĞI KARARI!
MASKESİZ SOKAĞA ÇIKMANIN CEZASI NEDİR?
DOĞRU MASKE KULLANIMI NASIL OLMALI?
EVDE CORONA VİRÜSÜ MASKESİ NASIL YAPILIR?
MASKE ALIRKEN/YAPARKEN HANGİ KUMAŞLAR TERCİH EDİLMELİ?
KORONAVİRÜS İHBARINDA BULUNMAK İÇİN TIKLAYIN
YURT İÇİ VE YURT DIŞI SEYAHATLERDE ZORUNLU OLAN HES KODU NASIL ALINIR?