Saddam Hüseyin, ABD liderliğindeki silahlı kuvvetlerle askerî çatışmalardan sonra 2003’te yakalandı. Saddam Hüseyin, 30 Aralık 2006’da idam edildi.
SADDAM HÜSEYİN KİMDİR?
28 Nisan 1937'de Irak'ın Tikrit kentinde doğan Saddam Hüseyin’in çoban olan babası, o doğmadan birkaç ay önce ortadan kayboldu. Birkaç ay sonra Saddam'ın ağabeyi kanserden öldü.
Saddam Hüseyin doğduğunda, en büyük oğlunun ölümü ve kocasının ortadan kaybolmasıyla ciddi şekilde depresyona giren annesi, oğluna iyi bir şekilde bakamadı ve üç yaşındayken amcası Khairallah Talfah ile birlikte yaşaması için Bağdat'a gönderildi. Yıllar sonra annesiyle birlikte yaşamak için Al-Awja'ya geri dönecek olan Saddam Hüseyin, üvey babasının şiddetine maruz kaldıktan sonra, dindar bir Sünni Müslüman olan Talfah ile tekrar yaşamak için Bağdat'a gitti.
1957'de Bağdat'taki milliyetçi El-Kerh Ortaokuluna gittikten sonra, 20 yaşındayken, nihai ideolojik amacı Arap devletlerinin Ortadoğu'daki birliği olan Baas Partisi'ne katılan Saddam Hüseyin, 7 Ekim 1959'da Ba-ath Partisi'nin diğer üyeleri, yeni ortaya çıkan Birleşik Arap Cumhuriyeti'ne katılma direnişi ve Irak'ın komünist partisiyle ittifakı ona karşı çıkan Irak'ın o zamanki cumhurbaşkanı Abd al-Kerim Qasim'e Baasçılar ile suikast girişiminde bulundu. Suikast girişimi sırasında Qasim'in şoförü öldürüldü ve Kasım birkaç kez vuruldu ancak hayatta kaldı.
Saddam Hüseyin ise bacağından vuruldu. Suikastçılardan birkaçı yakalandı, yargılandı ve idam edildi, ancak Saddam Hüseyin ve diğer birkaç arkadaşı,, Saddam'ın hukuk fakültesine gittiği Mısır'a kaçmadan önce kısa bir süre kaldığı Suriye'ye kaçmayı başardı.
İKTİDARA GELİŞİ
1963'te, Ramazan Devrimi'nde Kasım hükümeti devrildiğinde Saddam Hüseyin, Irak'a döndü, ancak ertesi yıl Baas Partisi'nde yaşanan çatışmalar sonucu tutuklandı. Cezaevindeyken siyasetle uğraşmaya devam eden Saddam Hüseyin, 1966'da Bölge Komutanlığı sekreter yardımcılığına atandı.
Kısa bir süre sonra hapisten kaçmayı başaran Saddam Hüseyin, ileriki yıllarda siyasi gücünü güçlendirmeye devam etti.1968'de, Ahmed Hassan al-Bakr'ın Irak'ın cumhurbaşkanı ve Saddam Hüseyin’in de yardımcısı olmasına neden olan kansız ama başarılı bir Baasçı darbeye katıldı.
El Bekir'in başkanlığı sırasında kesinlikle acımasız olsa da etkili ve ilerici bir politikacı olduğunu kanıtlayan Saddam Hüseyin, Irak'ın altyapısını, endüstrisini ve sağlık sistemini modernize etmek için çok şey yaptı ve sosyal hizmetler, eğitim ve tarım sübvansiyonlarını bölgedeki diğer Arap ülkelerinde görülmemiş seviyelere yükseltti.
Ayrıca 1973'teki enerji krizinden hemen önce Irak'ın petrol endüstrisini millileştiren Saddam Hüseyin, ulus için büyük gelirler elde etti. Ancak bu süre zarfında Irak'ın ilk kimyasal silah programını geliştirmeye yardımcı olan Saddam Hüseyin, darbelere karşı korunmak için Ba'yı içeren güçlü bir güvenlik iletişim ağı kurdu.
El Bakr, onu fiilen güçsüz bırakacak bir hamleyle 1979'da Irak ve Suriye'yi birleştirme girişiminde bulunduğunda, Saddam Hüseyin, el-Bakr'ı istifaya zorladı ve 16 Temmuz 1979'da Irak'ın başkanı oldu. Bir haftadan kısa bir süre sonra Baas Partisi meclisini aradı. Toplantı sırasında 68 isimden oluşan bir listeyi yüksek sesle okundu ve listedeki herkes derhal tutuklandı ve odadan çıkarıldı. Bu 68 kişiden hepsi yargılandı ve vatana ihanetten suçlu bulundu ve 22'si ölüm cezasına çarptırıldı. Saddam Hüseyin, Ağustos 1979'un başlarında yüzlerce siyasi düşmanı idam ettirdi.
ÇATIŞMALAR
Saddam Hüseyin’in cumhurbaşkanlığına yükseldiği aynı yıl Ayetullah Humeyni, Irak’ın kuzeydoğusundaki komşusu İran'da başarılı bir İslam devrimi başlattı. Siyasi gücü kısmen Irak'ın azınlık Sünni nüfusunun desteğine dayanan Saddam Hüseyin, Şii çoğunluklu İran'daki gelişmelerin Irak'ta da benzer bir ayaklanmaya yol açabileceğinden endişeliydi.
Saddam Hüseyin, cevap olarak 22 Eylül 1980’de Irak güçlerine İran'ın petrol zengini Khuzestan bölgesini işgal etme emri verirken, çatışma kısa süre sonra topyekûn bir savaşa dönüştü, ancak İslami radikalizmin yayılmasından ve bölge ve dünya için ne ifade edeceğinden korkan Batılı milletler ve Arap dünyasının çoğu, gerçeğe rağmen Saddam Hüseyin’i destekledi.
İran'ı işgalinin uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği belirtildi. Çatışma sırasında, bu aynı korkular, uluslararası toplumun Irak'ın kimyasal silah kullanımını esasen görmezden gelmesine neden oldu. Kürt nüfusu ve gelişen nükleer programıyla ilgili soykırımcı tavır izledi. 20 Ağustos 1988'de, her iki tarafta yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği yıllar süren yoğun çatışmanın ardından nihayet ateşkes anlaşmasına varıldı.
Çatışmanın ardından 1980'lerin sonunda Irak'ın savaşın harap ettiği ekonomisini ve altyapısını canlandırmanın bir yolunu arayan Saddam Hüseyin, dikkatini Irak'ın zengin komşusu Kuveyt'e çevirdi. Saddam Hüseyin, 2 Ağustos 1990'da Irak'ın tarihî bir parçası olduğu gerekçesini kullanarak Kuveyt'in işgalini emretti.
Irak'a ekonomik yaptırımlar uygulayan ve Irak güçlerinin Kuveyt'ten ayrılması için bir süre belirleyen bir BM Güvenlik Konseyi kararı kabul edildi. 15 Ocak 1991 tarihi göz ardı edildiğinde, ABD başkanlığındaki bir BM koalisyon gücü Irak güçleriyle karşı karşıya geldi ve sadece altı hafta sonra onları Kuveyt'ten kovdu.
Irak'ın kimyasal silah programlarını ortadan kaldırmasını içeren bir ateşkes anlaşması imzalandı. Irak'a önceden uygulanan ekonomik yaptırımlar yürürlükte kaldı. Buna ve ordusunun ezici bir yenilgiye uğramasına rağmen Saddam Hüseyin, çatışmada zafer kazandığını iddia etti.
Körfez Savaşı'nın ortaya çıkardığı ekonomik zorluklar, zaten parçalanmış bir Irak halkını daha da böldü. 1990'larda çeşitli Şii ve Kürt ayaklanmaları meydana geldi, ancak dünyanın geri kalanı, başka bir savaştan, Kürt bağımsızlığından veya İslami köktenciliğin yayılmasından korkarak bu isyanları desteklemek için çok az şey yaptı veya hiçbir şey yapmadı ve onlar nihayetinde Saddam'ın giderek baskıcı hale gelen güvenlik güçleri tarafından ezildi.
Aynı zamanda Irak da yoğun uluslararası inceleme altında kaldı. 1993'te Irak kuvvetleri Birleşmiş Milletler tarafından uygulanan uçuşa yasak bölgeyi ihlal ettiğinde, ABD Bağdat'a zarar verici bir füze saldırısı başlattı. 1998'de uçuşa yasak bölgelerin daha fazla ihlali ve Irak'ın silah programlarını sürdürdüğü iddiası, Irak'a daha fazla füze saldırısına yol açtı.
SADDAM HÜSEYİN NE ZAMAN ÖLDÜ?
ABD Başkanı George Bush yönetiminin üyeleri, Saddam Hüseyin hükümetinin Usame bin Ladin'in El Kaide örgütüyle bir ilişkisi olduğundan şüphelenmişti. ABD Başkanı George W. Bush, Ocak 2002'de Birliğin Durumu konuşmasında, İran ve Kuzey Kore ile birlikte Irak'ı ‘Kötülük Ekseni’nin bir parçası olarak adlandırdı ve ülkenin kitle imha silahları geliştirdiğini ve terörizmi desteklediğini ileri sürdü.
O yılın ilerleyen günlerinde, BM'nin Irak'taki şüpheli silah sahalarını denetlemeleri başladı, ancak sonuçta bu tür programların var olduğuna dair çok az kanıt bulundu veya hiç kanıt bulunamadı. Buna rağmen, 20 Mart 2003'te Irak'ın aslında gizli bir silah programı olduğu ve saldırı planladığı iddiasıyla ABD liderliğindeki bir koalisyon Irak'ı işgal etti. Birkaç hafta içinde hükümet ve ordu devrildi ve 9 Nisan 2003'te Bağdat düştü. Saddam Hüseyin ardından yakalandı.
Sonraki aylarda Saddam Hüseyin için yoğun bir arayış başladı. Saddam Hüseyin, saklanırken Irak işgalcilerini kınadığı ve direniş çağrısı yaptığı birkaç ses kaydı yayınladı.
Sonunda 13 Aralık 2003'te Tikrit yakınlarındaki ad-Dawr'da bir çiftlik evinin yakınındaki küçük bir yer altı sığınağında saklanırken bulunan Saddam Hüseyin, oradan Bağdat'taki bir ABD üssüne taşındı ve burada insanlığa karşı suçlardan yargılanması için resmî olarak geçici Irak hükümetine teslim edildi. Burada 30 Haziran 2004 tarihine kadar kalacaktı.
Saddam Hüseyin, sonraki duruşmada genellikle mahkemenin otoritesine şiddetli bir şekilde meydan okuyarak ve tuhaf açıklamalar yapan, kavgacı bir tutum sergiledi. 5 Kasım 2006'da Saddam Hüseyin, suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldı.
Ceza temyiz edildi, ancak nihayetinde bir temyiz mahkemesi tarafından onaylandı. 30 Aralık 2006'da Bağdat'taki bir Irak üssü olan Camp Justice'de vurulma talebine rağmen asılan Saddam Hüseyin, 31 Aralık 2006'da doğduğu yer olan Al-Awja'ya defnedildi