Erkeklerin henüz 20 ya da 30’lu yaşlarındayken saçları beyazlıyor ya da dökülüyorsa bu kişilerin 40’larında kalp hastası olma riskinin 5 kat fazla olduğu tespit edildi. Bu durumun obeziteden daha büyük risk olduğu belirtildi. Uzmanlar, saçların erken yaşta dökülmesi veya beyazlamasını vücudun hızlı yaşlandığına dair bir kırmızı bayrak olarak nitelendiriyor. Zira bazı kişilerin ‘biyolojik yaşı’nın kronolojik yaşından daha hızlı bir şekilde arttığına inanılıyor.
Araştırma Hindistan’daki UN Mehta Institute of Cardiology and Research Centre’da gerçekleştirildi. Çalışma kapsamında 40 yaşından önce kalp rahatsızlığı geçiren 790 erkek, aynı yaştaki bin 270 sağlıklı erkekle karşılaştırıldı. Katılımcılara artan düzeyde kellik ve saç beyazlaması için puan verildi. Kalp hastalığı olan genç erkeklerin saçının sağlıklı bireylere göre erken beyazladığı ve döküldüğü görüldü. Araştırmanın başındaki isim Dr. Sachin Patil “Genç erkeklerde koroner arter hastalığının görülme oranı artıyor ancak bunun nedeni geleneksel risk faktörleri tarafından açıklanamıyor. Erken gri ve androjenik alopesi (kellik) kronolojik yaşa bakılmaksızın vasküler yaşla iyi korelasyon gösterir. Bu da koroner arter hastalığı için makul risk faktörleri arasında” dedi.
Araştırmada yer alan Dr. Kamal Sharma ise şunları söyledi: “Saçın erken dökülmesi ve beyazlaması koroner arter hastalığı için risk faktörleri olarak düşünülmeli. Bu faktörler, toplam kardiyovasküler riskin belirlenmesinde önemli olanın kronolojik değil, biyolojik yaşın olduğunu gösterebilir. Hekimler halen biyolojik yaşı tahmin etmek için sağduyularını kullanıyor ancak geçerliliği olan bir ölçek gerekli.”
Araştırmanın sonuçları Hindistan’da 69’uncusu düzenlenen Kardiyoloji Derneği Yıllık Konferansı’nda açıklandı. London College Üniversitesi’nden Prof. Alun Hughes sonuçlarla ilgili olarak “Gri saçla kalp hastalığı riski arasındaki korelasyonlar daha önce gözlemlendi ama nedensel bir bağlantı gösterilmedi. Bununla birlikte gri saçın, melanosit kök hücrelerinin yenilenmesinin bozulmasından kaynaklandığından, insanların yaşlanmayla ilişkili DNA hasarının bir göstergesi olabileceği düşünülüyor. Saç foliküllerinin androjenlerin (örneğin testosteron) hedefi olması nedeniyle saçların erken dökülmesi, androjenlere verilen ve kalp hastalığının riskini etkileyebilir” yorumunu yaptı.