S-400'lerin test atışı yapıldı

Geçtiğimiz hafta Sinop'a sevk edilen S-400 hava savunma sistemlerinin test edildiği iddia edildi. Türkiye bugün ve yarın için Sinop hava sahasını kapatmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Sinop'a gönderilen S-400 hava savunma sistemlerinin bugün test edileceği öne sürülmüştü. Sinop'tan gelen ilk görüntülerde test atışının yapıldığı iddia edildi.

S-400 hava savunma sistemi geçtiğimiz günlerde konvoy halinde Sinop'a sevk edilmişti.

SİNOP HAVA SAHASI KAPATILDI

Türkiye, yayımladığı NOTAM (Havacılara Bilgi Notu) ile Sinop hava sahasının atış eğitimi gerekçesiyle 16-17 Ekim arası trafiğe kapalı olacağı hususunda bilgilendirmede bulunmuştu.

Reuters'ın haberine gçre NOTAM'da, Sinop hava sahası için irtifa sınırlaması 200 bin feet olarak verilirken, "Füze atışı yapılacaktır" ifadesi de bulunuyor.

Yetkililer, geçtiğimiz günlerde Karadeniz'in Sinop bölgesi için biri atış eğitimi, diğer ikisi ise askeri eğitim olmak üzere üç tane NAVTEX de ilan etmişti.

Türkiye ile ABD arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemleri 10 gün önce test için Sinop'a getirilmişti.

2.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA İMZALANDI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15 Ocak tarihindeki TSK'nın Rus yapımı S-400 sistemlerini vazifeye hazır duruma getirmek için çalışmaların devam ettiğini söylemişti. Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla yapılmıştı.

Geçen sene başta ABD ve AB ülkelerinin tepkisini çeken Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin alınmasının ardından Ankara-Washington hattında gerilim artmış ve ABD, Türkiye'yi F-35 savaş jeti programından çıkarmıştı. Ancak ABD, Türkiye'nin 2020'ye dek F-35 parçası üretmeye devam edeceğini de açıklamıştı. ABD o dönemde Türkiye'nin Rus yapımı S-400'leri kurması halinde yaptırım uygulanabileceğini de belirtmişti.

DÜNYADAKİ EN İYİ SİSTEMLERDEN

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak bilinen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek için tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri imha edebiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Son dakika! Pentagon'dan S-400'lerin test edilmesine tepki: En güçlü şekilde kınıyoruz
Son dakika!.. Erdoğan'dan kritik açıklama: Bilim Kurulu tedbirleri bize bildirecek
ABD’den gerilimi artıracak açıklama: Türkiye S-400'ler için çok şey feda etti

Güncel Haberleri