Rusya: Türkiye Suriye'ye operasyon hazırlığında

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Türkiye'nin Suriye'de askeri operasyona hazırlandığını iddia etti. Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kremlin'in, Suriye'de ölen Rus askeri danışmanın ismini vermeyeceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Basın Sözcüsü Dimitri Peskov, Suriye'nin Türkmen Dağı bölgesinde muhalif güçler tarafından yapılan bir operasyonda ölen Rus askerine ilişkin açıklamada bulundu.

TASS'ın haberine göre Kremlin Sözcüsü, "İsim yok, Savunma Bakanlığının bu konuda kendi düşünceleri var. Bu nedenle, biz doğal olarak, isim veremiyoruz" dedi.

Ölen danışmana nişan verilmesine ilişkin soruya Peskov, "Belgenin açık nitelik taşıması halinde, bunu bildireceklerini" söyledi.

Askeri operasyona katılmadı

Danışmanın askeri operasyona katılmadığını, Rusya Federasyonu'nun temin ettiği teknik araçları kullanmaları için Suriyeli askerleri eğittiğini kaydeden Peskov, "Onlar (Rus askeri danışmanlar) askeri operasyonlara katılmaz, onlar öğretir." dedi ve konuyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığının daha önce açıklama yaptığını belirtti. Peskov, "Söz konusu olan danışmanlardır. Bu konu mevcut anlaşmalar çerçevesinde Suriye'ye gelen teknik araçların kullanımı konusunda Suriyeli meslektaşların eğitilmesiyle alâkalıdır." dedi.

Rus danışmanın öldürüldüğünde nerede bulunduğuna ilişkin soruya Peskov, "Eğitimlerin gerekli görülen yerlerde yapıldığı" cevabını verdi.

Rusya'nın, Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçağındaki bir pilottan sonra ilk kez Suriye'de bir askeri öldü.

Konaşenkov: Türkiye'nin Suriye'de operasyona hazırlandığına inanıyoruz

Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, Türkiye'nin Suriye'ye askerî bir saldırı düzenlemeye hazırlandığından kuşkulanmak için ciddi nedenlerin söz konusu olduğunu söyledi.

Konaşenkov yayımladığı bildiride, "Rusya Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye topraklarında aktif eylem için gizlice hazırlık yaptığına dair artan işaretler olduğunu kaydetti" ifadelerini kullandı.

Moskova'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Konaşenkov "Elimizde Türkiye'nin Suriye topraklarına yoğun bir askeri müdahale hazırlığında olduğundan şüphelenmemize neden olan ciddi dayanaklar var. Türkiye Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye topraklarında aktif eylemler gerçekleştirmek için gizli bir hazırlık içinde olduğunu gösteren işaretler giderek artıyor" dedi.

Video kayıtları sunduk

Rus sözcü, Türk topçu birliklerinin Suriye topraklarına ateş açtıklarına dair uluslararası topluma video kayıtları sunduklarını hatırlattı. Konanşenkov, Rus savaş uçağının Türk semalarında gözlem uçuşu yapmasına izin verilmenesi konusunda da, "Eğer Ankara böylece bir şeyleri gizleyeceğini düşünüyorsa bu profesyonelce değil" dedi. 

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'nin Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ettiğine dair herhangi bir kanıt sunmadığını kaydederek, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun 'Rusya'nın sınır ihlallerini görmek istemediğine dair' açıklamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. 

Rus sözcü, Türkiye'nin yaptığı provokasyonların ABD tarafından desteklenmesinin üzüntü verici olduğunu ifade etti.

Türkiye, Suriye'nin egemenliğini ihlal ediyor

Türkiye'nin Suriye'nin egemenliğini ihlal ettiğini ve NATO'nun buna göz yumduğunu belirten Zaharova, "Ankara'nın suçlamaları, Türkiye'nin Suriye sınırındaki artan askeri faaliyetlerini örtbas etme amacı taşıyor. Bir kez daha altını çizmek istiyorum. Suriye'deki Rus savaş uçakları Türkiye'nin hava sahasını ihlal etmedi" dedi. Zaharova, NATO'nun da Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ettiğiyle ilgili olarak Moskova'ya hiçbir veri sunmadığını vurguladı.

Bu arada Zaharova, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile buluşma planının olmadığını da açıkladı.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Erdoğan: Rusya'nın iddialarını gülerek karşılıyorum
Esad rejimi ve Rusya'dan Halep'i kuşatma harekatı
Fransa Dışişleri Bakanı Fabius Rusya'yı ve Esad'ı kınadı

Dünya Haberleri