Rusya: Suriye'ye gönüllü savaşçılarımız gidebilir

Rusya, Suriye'ye kara operasyonu düzenlemeyeceğini, ancak "gönüllü" askerlerinin bu ülkeye gidebileceğini açıkladı. Rusya'nın bu tavrı, Ukrayna'daki savaşta kendisi askerlerini "gönüllü savaşçılar" olarak adlandırmasını hatırlattı.

Suriye'de düzenlediği operasyonda IŞİD ve diğer silahlı örgütleri bombalayan Rusya, bu ülkeye kara birlikleri göndereceğinin ilk sinyallerini verdi. Üst düzey Rus yetkililer, bir yandan kara operasyonu planlamadıklarını söylerken, diğer yandan "gönüllü" askerlerinin Suriye'ye gidebileceğini, bunun engellenemeyeceğini öne sürdüler.

Kara harekatı düzenlenmeyecek, ama gönülü askerler gidebilir

Öte yandan Rusya Federasyon Konseyi Sözcüsü Valentina Matviyenko Rus ordusunun Suriye'de herhangi bir kara harekatında yer almayacağını açıkladı. Ürdün'ün başkenti Amman'da bu ülkedeki mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Matviyenko, Rusya'nın bir kara harekatı planmalamadığını ve herhangi bir kara harekatının içinde yer almayı düşünmediğini açıkladı.

Öte yandan Kremlin’den üst düzey bir savunma yetkilisi pazartesi günü Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada Ukrayna’nın doğusunda savaşan tecrübeli askerlerin Suriye’ye “gönüllü” kara güçleri olarak gitmeye başlamasının muhtemel olduğunu belirtti.

Rusya Parlamentosunda silahlı kuvvetler komitesinin başında bulunan Amiral Vladimir Komoyedov’un yaptığı açıklamada, bu gibi gönüllülerin “durdurulamayacağı” öne sürüldü.

"Ukrayna modeli"

Amiral Komoyedov’un açıklaması, şimdiye kadar Rusya’nın amaçlarına ilişkin en güçlü işaret oldu. Açıklama, geçen yıl başka ihtilaflarda Rusya’nın gölge kara güçlerini kullanmasını hatırlattı. Bu ihtilafların en önemli örneği Mart 2014’te Rusya'nın Ukrayna’dan Kırım’ı alması ve doğu Ukrayna’da asilere yardım etmesi.

Türkiye ve Batı güvenli bölge oluşturulmasını istiyor

Öte yandan Rusya, Suriye'de uçuşa yasak bölgeler oluşturulmasına karşı olduğunu açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı ve Rusya'nın Orta Doğu heyetinin başkanı Mihail Bogdanov, Rus Interfax'a verdiği mülakatta Rusya'nın "ülkelerin egemenliğine saygı duyduğu" gerekçesiyle Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulmasına kabul etmediklerini söyledi.

Türkiye ve Batılı devletler, Suriye'de ılımlı muhaliflerin Esad rejimi ve IŞİD'den arındırılmış güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini savunuyor. Rusya ise bu plana karşı çıkarak Esad'ı desteklemekten taviz vermeyeceğini göstermiş oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rusya'dan yeni sınır ihlali açıklaması
İbrahim Kalın, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini değerlendirdi

Dünya Haberleri