Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini içeren BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını Rusya veto etti.
Suriye'de 5,5 yıldır devam eden çatışmalara çözüm bulamaması nedeniyle eleştirilen BMGK, Rusya'nın vetosu nedeniyle bugün bir kez daha bloke edildi.
DAİMİ ÜYE VETOSU
Fransa ve İspanya tarafından hazırlanan ve 40'tan fazla ülkenin destek verdiği tasarı, BMGK'de oylandı.
Halep'te çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçmasını sonlandırmasını ihtiva eden tasarıyı daimi üye Rusya veto etti. 15 üyeden 11'i olumlu oy kullanırken Venezuela ret oyu verdi.
Çin ve Angola ise çekimser kaldı.
HOLLANDE: VETO EDEN SORUMLU OLUR
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin Suriye konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunduğu karar tasarısını veto edecek ülkenin itibarını yitireceğini ve bütün suistimallerin sorumlusu olacağını ifade etmişti.
Tulle kentinde basına konuşan Hollande, BMGK'ya sunulan tasarıya ilişkin, "Bu tasarıyı veto edecek ülke, dünyanın gözünde itibarını yitirir ve devam eden bütün suistimallerin sorumlusu olur." ifadelerini kullanmıştı.
RUSYA'NIN TASARISI
Rusya, gelecek uluslararası tepkileri azaltmak için hamle yaparak son dakikada BMGK'ya karşı tasarı sunmuştu. Bu tasarıda, Halep'te taraflara ateşkes çağrısı yapılıyor ancak hava saldırılarının durdurulması konusuna değinilmiyor.
Rusya'nın Suriye'nin Halep kentindeki El Nusra militanlarının çıkarılması için sunduğu tasarı BM Güvenlik Konseyi tarafından reddedildi.
Tasarı ABD, İngiltere ve Fransa'nın da dahil olduğu BMGK'nın Batılı üyeleri tarafından veto edildi.
5. KEZ KATLİAMI SEÇTİLER
Bu veto ile Rusya, Esed rejiminin illegal eylemlerine son vermesini sağlamak için hazırlanan BMGK tasarılarını 5. kez veto etmiş oldu. Rusya ve Çin 2011'den bu yana Suriye konusundaki 4 tasarıyı veto etmişti. 2014'teki son tasarıda Suriye'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi isteniyordu.
Çin bu konuda ilk kez veto yetkisini kullanmayarak çekimser kalmayı tercih etti.
Rusya tarafından hazırlanan karşı karar tasarısı da bugün Konsey'de oylanacak.
NEW YORK/DHA