Rusya 2008'de savaştığı Gürcistan'ı adeta 'çaktırmadan' işgal ediyor

Rusya, 2008'de Güney Osetya nedeniyle savaştığı Gürcistan'ı adeta 'çaktırmadan' işgal ediyor. Rus ve Oset askerleri, sınırdaki tel örgüleri sürekli daha ileriye taşıyor. Bölgedeki topraklarını ve evlerini kaybeden Gürcü halkı ise çaresiz.

Rusya'nın 2008'de Gürcistan'la yaşanan savaştan sonra bu ülkenin kuzeyinde ilan ettiği, fakat dört ülke dışında uluslararası toplum tarafından tanınmayan Güney Osetya Cumhuriyeti'nin sınırlarını sürekli olarak genişlettiği ortaya çıktı. Gürcü gazeteciler Marita Tevzadze ve Ana Jegnaradze, Amerikan Politico dergisi için hazırladıkları haberde bölgeye giderek halkla görüşmeler yaptı.

Bölgede tarımla Gürcü halkı, Güney Osetya ve Rusya askerlerinin sınırın herhangi bir yerinde aniden ortaya çıkıp kendilerini ekinlerini toplamalaır konusunda uyardığını, iki üç gün sonra da dikenli teller ve direklerle gelerek sınırı genişlettiğini söylüyor.

Levan Kipşidze adlı bir çiftçi, Gürcistan güvenlik güçlerinin bu durum karşısında çaresiz olduklarını söyleyerek "Bu herhangi bir yerde herhangi bir zamanda olabilir. Kimsenin buna karşı yapacağı bir şey yok" diyor.

EVLERİNİ TELLE ÇEVİRDİLER, ELEKTRİKLERİNİ KESTİLER

Güney Osetya'nın sürekli genişleyen sınırları içinde kalan Gürcüler evlerini terk etmek zorunda kalırken, bunu reddeden yaşlı bir çiftin evi tel örgüyle çevrelenmiş ve elektrikleri kesilmiş. Halk, sınırın öte tarafından kablo uzatarak çifte elektrik vermiş. Savaştan sonraki sekiz yıl boyunca 800'den fazla Gürcü vatandaşı, Güney Osetya sınırlarında kalan tarla ve otlaklarına girdikleri için gözaltına alınmış.

21'İNCİ YÜZYILIN İLK AVRUPA SAVAŞI

Gürcistan'ın 1991 yılında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan etmesinin ardından bu ülkedeki Güney Osetya Özerk Oblastı da bağımsızlık ilanında bulunarak Güney Osetya Cumhuriyeti adını aldı. Rusya tarafından desteklenen ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan cumhuriyet ile Gürcistan güçleri arasında 1 Ağustos 2008'de çatışma başladı. Güney Osetya'dan gelen top atışı üzerine bölgeye operasyon düzenleyen Gürcü güçlerine karşılık Rusya'dan geldi. Bir hafta süren savaş sonunda Rusya ve Güney Osetya güçleri bölgenin tamamını ele geçirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Rus sözcü: Türkiye ile ilişkiler düzelecek gibi değil
Lavrov, Moğolistan'a kot pantolonla gitti
Rusya, 'gemi krizi' bahanesiyle iki petrol platformunu kaçırdı

Dünya Haberleri