Rus bilim adamları, kanser hastalarının ilaca 3-4 yıl içerisinde ulaşabileceğini açıkladı. Rusya Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) Bilimsel Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Profesör Andrey Simbirtsev bu buluşun, habis tümörleri tedavi edebilen biyoteknolojiler yardımı ile üretilen tam anlamıyla yeni bir ilaç olduğunu açıkladı. Bu başarı uzayda yapılan deney sonucunda elde edildi. Enstitü böylece kansere karşı mücadelede bir devrim yapabilecek ilacın testlerini bitirdi.
"BAKTERİ HÜCRESİ İNSANA NAKLEDİLDİ"
Simbirtsev, "İlacın ana aktif maddesi ‘ısı şoku proteini. Bilim adamları bunu uzun yıllardır araştırıyor. Başlangıçta proteinin, hücreleri sadece zarardan koruyabildiği biliniyordu. Daha sonra proteinin bağışıklık sisteminin kendi tümör antijenlerini hücreye göstermeye yardım etmede eşsiz bir özelliğe sahip olduğu görüldü. Protein üretimi için sorumlu olan insan hücre genini oluşturup sonra klonlandık. Ardından üreten suş (producing strain) oluşturup bakteri hücresine insan proteini sentezlettik. Sonra bu tür hücreler çoğaldı, proteini sınırsız miktarda almamızı sağladı" dedi.
FARELER VE SIÇANLARI ÜZERİNDE DENEY
Simbirtsev, devamında “Federal Biyomedikal Ajansı’nın araştırmacıları protein yapısını inceleyip, moleküler düzeyde antitümör etki mekanizmasını deşifre ettiler. FMBA’nın uzay programlarını kullanarak tıbbi araştırma yaptılar. Protein yapısının X ısı analizi için proteinden ultra saf kristal oluşturmak gerekiyordu. Ancak, dünyanın yerçekimi koşullarında bunu elde etmek mümkün değildir ve protein kristalleri dengesiz bir şekilde büyür. Biz kristalleri uzayda üretme fikrimize dayanarak 2015 yılında bir deney gerçekleştirdik. Ultra saf proteini kılcal tüplerin içine koyup Uluslararası Uzay istasyonuna gönderdik. Daha sonra ilacı sıçanlar ve fareler üzerinde test ettik. İlacın sürekli alınmasıyla birlikte hastalığın son aşamasında olunmasına rağmen tam bir iyileşme sağlandı. Böylece protein, kanser tedavisi için arzu edilen biyolojik aktiviteye sahip bir ilaç olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
İHA