Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumuyla ilgili hukuki, ve idari işlemlerin devam ettiğini söyledi. Kaşıkçı’nın çıkıp çıkmadığını Suudi konsolosluk yetkililerinin ispat etmesi gerektiğini belirten Erdoğan, “Başkonsolosluk yetkileri ‘Buradan çıktı’ diye kurtulamazlar; eğer çıktıysa bunu ispat etmek durumundasınız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’da Başbakan Viktor Orban ile ortak basın toplantısı düzenledi. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda kaybolan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili konuşan Erdoğan, “Bu süreci takip etmek bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Bunu kendi haline bırakamayız.” derken, “Yazılı ve görsel basında çok çok farklı haberler çıkıyor. Bunlar bizi düşündüren hadiseler. Başkonsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ diyerek kendilerini kurtaramaz. Çıkmışsa, bunu görüntülerle de olsa ispat etmek durumundasınız, ispat edeceksiniz. Türk makamına ‘nerede bu’ diye soranlar önce ‘Bu nasıl oldu’ diye sormalı.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan iki gün sürecek Macaristan ziyaretinin ilk gününde Macar Başbakanı ile başbaşa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Daha sonra Orban ile birlikte ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçen Erdoğan Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolan gazeteci Cemal kaşıkçı ve AB süreci ile ilgili önemli açıklamalarda Macaristan’a 5 yıl aradan sonra bu defa Cumhurbaşkanı sıfatıyla geldiğini hatırlatan Erdoğan “Bütün alanlarda neredeydik nereye geldik, bunları masaya yatırarak çalışmalarımızı sürdürdük. Macar dostlarımızın 1. Dünya savaşında Mehmetçik ile aynı saflarda çarpışmış olmalarını unutmak mümkün değildir. Galiçya’da şehit düşen askerlerimizi yarın şehitliğe yapacağım ziyaret ile yad edeceğiz. Her alanda mükemmel ilişkilerimiz var” dedi.
Erdoğan Macar bir gazetecinin Türkiye’deki mültecilerle ilgili sorusu üzerine de şu açıklamayı yaptı: Şu an Türkiye’de Suriyeli olarak 3.5 milyon, Iraklı olarak da 500 bin mülteci var. Afganistan ve Pakistan’dan da gelip geçen mülteciler oluyor. Biz yakalananları Afganistan’a Pakistan’a geri gönderiyoruz. Geri iade yerlerimiz var, orada tutup uygun şartlarda geri gönderiyoruz. Afrin ve Cerablus, El Bab burada 250-260 bin Suriyeli geri döndü. İdlib’de bir iltica durumuyla karşı karşıyaydık. Orada da 60 bin mülteci olma durumundaki mülteciler İdlib merkezine geri döndüler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda ortadan kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayındaki son durum da soruldu. Erdoğan konunun peşini bırakmayacaklarını vurgulayarak şunları söyledi: Bu olayın ülkemizde özellikle de İstanbul’daki Suudi Arabistan başkonsolosluğunda cerayan etmesi bizim için çok önemli. Bu süreci takip etmek bizim hem siyasi hem insani görevimizdir. Bunu kendi haline bırakamayız. Bunun uluslararası camiadaki akışı nedir bunu az çok biliyoruz. Bu kişi bir gazeteci. Orada nikah ile işlemlerini yapacakken nişanlısı içeri alınmıyor, kendisi içeri alınıyor. Bir insanın içeri girip dışarı çıkıp çıkmamasını kim ispat edebilir? Kameralarınız var... İspat etmelisiniz. Ayın 2’sinden bu yana şu anda elde herhangi bir belge bulgu yok. Bize müracaat edildiği andan itibaren, gerek Emniyet teşkilatımız gerekse istihbarat teşkilatımız bununla ilgili seferber olmuş durumda. İlk andan itibaren Adalet Bakanlığı’na verdiğimiz talimatla İstanbul Başsavcılığımız hemen teyakkuza geçmiş ve bununla ilgili işin hem hukuki hem adli hem de idari çalışmalar devam ederken neticeye ulaşabilmek hedefindeyiz. Yazılı ve görsel basında çok çok farklı haberler çıkıyor. Bunlar bizi düşündüren hadiseler. Başkonsolosluk yetkilileri ‘Buradan çıktı’ diyerek kendilerini kurtaramaz. Çıktıysa, bunu görüntülerle ispat etmek zorundasınız. Türk makamına ‘nerede’ diye soranlar önce ‘Bu nasıl oldu’ diye sormalı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye’nin AB tam üyelik süreci de soruldu. Erdoğan şunları söyledi: Sene 1963, sene 2018. 1963’ten beri oyalanan bir Türkiye var. Hiçbir AB ülkesi adayına böyle bir zulüm yapılmadı. Bize net bir cevap verilsin istiyoru. Ne evet ne hayır. Evetse ‘evet’ deyin veya bunun sinyalini verin , hayırsa ‘hayır’ deyin bize. Samimi olmak lazım. Ne bizi yorun, ne biz sizi yoralım. Bu kadar açık ve net olmak lazım. Ben siyasette açıklığı, netliği, dürüstlüğü severim. Bu adımı da buna göre atmalıyız. Şu anda sabır noktasındayız. Sonu hayır olur diyorum.