Reuters'tan Sinovac iddiası: Etkinlik yüzde 60'ın altında

Reuters haber ajansı iki yetkiliye dayandırdığı haberinde, Çinli Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısının Brezilya'da yapılan denemelerinde, etkinlik oranının yüzde 60'ın altında olduğunu iddia etti.

Reuters'ta yer alan habere göre, Çin merkezli ilaç firması Sinovac'ın geliştirdiği yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) aşısının Brezilya'da yapılan denemelerinde, etkililik oranının daha önce açıklandığı gibi yüzde 65,3 değil yüzde 60'ın altında olduğu ileri sürüldü.

Dün Endonezya’nın gıda ve ilaç kurumu BPOM, Türkiye’de de test edilen Çin’in SinoVac Biotech isimli şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısına acil durum onayı vermişti.

"YÜZDE 65.3 ETKİLİ"

İnsanlar üzerinde denemelerin yapıldığı son aşamadan gelen ilk sonuçlara göre aşının etkili olduğunu açıklayan BPOM’un Başkanı Penny K. Lukito, “Aşı insan üzerindeki son denemelere göre yüzde 65.3 oranında etkili” dedi.

Reuters haber ajansı ise Sinovac Biotech tarafından geliştirilen CoronaVac COVID-19 aşısının etkinlik oranına ilişkin yeni bir iddiayı paylaştı.

ETKİNLİK ORANI YÜZDE 60'IN ALTINDA

UOL haber portalının çalışma sonuçlarını gören iki kaynağına dayandırdığı haberde, pazartesi günü açıklanan sonuçlara göre, CoronaVac aşısının Brezilya'daki klinik denemesinde etkinlik oranı yüzde 60'ın altında çıktı.

Brezilya'da aşı üretmek için Sinovac ile ortak çalışan Sao Paulo Butantan biyomedikal merkezi, bugün genel etkinlik sonuçlarını yayınlamayı planlıyor. Sao Paulo Butantan biyomedikal merkezi yetkilileri rapora ilişkin "tamamen spekülatif" yorumunda bulundu.

Türkiye, Sinovac aşısının etkinliğinin yüzde 91,25 olduğunu duyurması ardından Brezilya da aşının etkinliğinin yüzde 78 olarak hesaplandığını duyurmuştu.

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, 7 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Brezilya’daki yüzde 78’lik etkinlik oranının hafif vakalara ait olduğunu, aşının orta ve ağır vakalarda ise yüzde 100 etkinlik sağladığını öne sürdü.

Son olarak dün ise Endonezye, aşının etkinlik oranının yüzde 65,3 olduğunu açıklamıştı.

Brezilya'daki aşı çalışmalarına 13 bin, Türkiye'de 7 bin, Endonezya'da ise bin 600 gönüllü katılmıştı.

BREZİLYA: ONAY İÇİN YETERLİ VERİ YOK

Çin aşısı CoronaVac’ın denemelerinin yapıldığı Brezilya’da aşıya dair tartışma dinmiyor. Brezilya, aşının yüzde 78 oranında koruma sağladığını açıklarken, ülkenin ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa acil kullanım başvurusunda yer alan verileri yetersiz buldu.

Türkiye’nin de kullanmaya hazırlandığı Çin firması Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısının Brezilya’daki denemelerini, São Paulo eyaletinin sağlık kurumu olan Butantan Enstitüsü yürüttü. Ensitütü’den yapılan açıklamada aşının Faz-3 denemelerinde yüzde 78 oranında koruma sağladığı bildirildi ve Anvisa’ya acil kullanım onayı için başvuru yapıldı.

Anvisa’dan yapılan açıklamada, onay öncesi analiz için gerekli bilgilerin bazılarının eksik olduğu belirtildi. Anvisa, Butantan’ın başvurusunda aşının denemelerine katılanlar yaş, cinsiyet veya komorbidite bilgilerinin verilmediğini duyurdu.  Açıklamaya göre, başvuruda Faz-3 denemelerinde elde edilen immunojenesite (bağışıklık sağlayıcılık) ve gönüllü sayısına dair bazı ayrıntılar da eksik bulundu.

Anvisa Butantan, bu ayrıntıları da kendilerine vermesini talep etti. Anvisa, İngiliz firması AstraZeneca’nı aşısı için yapılan acil kullanım başvurusunun ise eksiksiz olduğunu duyurdu. Sinovac aşısı Brezilya’da siyasi bir krize dönüşmüş durumda. Aşının ülkedeki kullanımını savunan ve denemeler için Sinovac ile anlaşma yapan São Paulo Valisi João Doria’nın, 2022 seçimlerinde Bolsonaro’ya rakip çıkması bekleniyor. Çin karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken Bolsonaro ise bu aşıya açıkça karşı. Ülkenin merkezi ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa da, Bolsonaro tarafından yapılan siyasi atamalarla merkezi hükümetin politikalarını destekler hale gelmekle suçlanıyor.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Aşıla nedir, nasıl indirilir? Sağlık çalışanları için aşı takvimi uygulaması
Brezilya'daki düşük çıkan sonuçların ardından Sinovac CEO’sundan açıklama
Koronavirüs aşısı ne zaman ve nasıl yapılacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarih verdi!

Koronavirüs Haberleri