Rektör adayı ilk kez okul dışından olacak

YÖK Başkanı Saraç yeni atama sistemiyle ilgili konuştu. İlk defa rektör seçimlerinde tüm Türkiye’deki insan havuzundan yararlanılacağını belirten Saraç “Eğer başvuran aday kriteri karşılamazsa; Cumhurbaşkanı resen atama yapacak ya da YÖK teklif götürecek” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitelerdeki rektör seçimlerinin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kaldırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rektörlük seçiminin ilk aşaması olan üniversite seçimlerinin kaldırıldığını belirten Saraç, bu seçimlerin üniversitelerde onulmaz yaralar açtığını ifade etti.

YÖK olarak, rektörlük seçimlerinde bugüne kadar hiç fikri sorulmayan asistanlar, idari personel ve öğrenciler dahil olmak üzere üniversitelerin tüm paydaşlarından görüş istediklerini açıklayan Saraç “Adaylarla ilgili görüş sormuyoruz. Bu üniversiteyi yönetecek rektörün, yani bu üniversitenin liderinin profilini bize tarif edin diyoruz” diye konuştu. Yeni seçim sisteminde özellikle aday profile çok önem verdiklerini dile getiren Saraç  “Rektör aday adaylığı başvuruları için yaklaşık 400 müracaat aldık. Arkadaşlarımız mükakat yöntemiyle aday adaylarını değerlendiriyor. Elimizdeki profilleri üniversitelerin taleplerine göre tespit etmeye çalışıyoruz. Her il için farklı bir profil. Daha sonra seçim yaparak üçe indireceğiz.

Cumhurbaşkanımız da tabii ki bir seçim yapacak ve rektörlük süreci tamamlanacak” ifadelerini kullandı. Seçilen rektörün performans değerlendirmesinin artık 2 yıldan sonra yapılacağını belirten Saraç şunları kaydetti: “Biz istiyoruz ki artık ikinci yılın sonunda rektörlerimizi çağıralım ‘Koyduğunuz hedefler nelerdir, onların ne kadarını gerçekleştirdiniz, gerçekleştiremeyişinizin sebepleri nelerdir?’ diye soralım. Onları raporlandıralım. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu raporu her bir rektörle ilgili müstakil olmak üzere sunalım, arz edelim istiyoruz.”    Saraç, rektörün iki yıllık performansını değerlendirirken, aynı şekilde öğretim üyelerinden, asistanlar ve öğrenciler dahil üniversitenin tüm  bileşenlerinden görüş alacaklarını da  vurguladı.

Üniversite ziyaretlerinde öğrencilerle bir araya geldiğini anlatan Saraç “Öğrencilere ‘Kimi istiyorsunuz?’ gibi bir soru sormuyoruz. ‘Bu üniversitenin sorunları nedir?’, ‘Buraya nasıl bir rektör gerekir?’ diye soruyoruz. Biz, profili tespit ediyoruz. ‘Üniversitenin bileşenleri şöyle bir rektöre ihtiyaç olduğunu tespit etti’ diyoruz. O profile uygun müracaatları ele alıyoruz” diye konuştu. Daha önce uygulanan üniversitelerdeki rektörlük seçimlerinde aksaklıkların bulunduğunu ifade eden Saraç “Eskiden üniversitelerdeki rektörlük seçimleri bir parti yarışına dönüşüyordu. Seçimlerin kaldırılmasında başta rektörler olmak üzere öğretim üyelerimiz çok rahatladı. Biz de yasamaya müteşekkiriz” dedi. Üniversitelerde belirledikleri bir profilin seçime katılmayan bir öğretim üyesine ait olması durumunda YÖK tarafından rektör önerisinde bulunulup bulunulamayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Saraç, bütün bunların hepsinin uygulamayla alakalı olduğunu ifade etti.   Akademide üç yıllık bir tecrübesi bulunan bir kişinin rektör yapılmaması için herhangi bir engel olmadığını dile getiren Saraç şöyle devam etti:      

“Bir önceki sistemden bu aşamaya geçişin yumuşak geçiş olması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni YÖK olarak anahtar kavramımız hep tedricilik. Yasa diyor ki ‘Önerdiğimiz adaylar arasında tatminkar bir isim bulunmadıysa ve zamanında önerilerimizi yenilemediysek Cumhurbaşkanlığı makamınca resen atama yapılabilir.’ Bu yasanın getirdiği en büyük imkan şu, ilk defa herhangi bir üniversiteye rektör seçimi için bütün Türkiye’deki insan havuzundan istifade etme imkanı doğdu. Bazı üniversitelerde bakıyoruz çok az müracaat oluyor. Mesela 4-5 kişinin müracaat ettiği üniversitemiz var bu aşamada. Onlar da mesela tatminkar bulunmaz ise böyle bir durumda YÖK’ün bir rektörlük teklifi götürmesi de söz konusu olacak.”

DOKTORA BURSLARI İÇİN SON TARİH 9 OCAK

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 100 tematik alanda 2 bin doktora öğrencisine verilecek burslar için devlet üniversitelerine, 9 Ocak’a kadar başvuru yapılabilecek. YÖK’ün sitesinde yer alan duyuruda, yükseköğretim kurumlarının ‘100/2000’ doktora burs programı alanlarına ilişkin başvurularını ‘webuyg.yok.gov.tr/doktora’ adresinden yapabilecekleri bildirildi.  Açıklamada ayrıca burs programı için 9 Ocak 2017’ye kadar ilan edilen öncelikli tematik alanlardan, en fazla 10 alan için başvuru yapabilecekleri kaydedildi.    

ÜNİVERSİTEDE HUZUR BOZAN ÖĞRENCI UZAKLAŞTIRILACAK

Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçlarına  ‘öğrenme ve öğretme hürriyetini engelleyici veya yükseköğretim kurumlarının işleyiş ve huzurunu bozucu eylemlerde bulunmak’ hükmü de eklendi. Yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçları ‘soruşturma ile görevlendirilenleri tehdit etmek hükmü’nü de içerecek şekilde yeniden düzenlendi. Yönetmeliğe eklenen yeni hükümle soruşturma açmaya yetkili amirler, soruşturmayı bizzat yapabilecekleri gibi soruşturmacı veya soruşturmacılar tayini suretiyle de yaptırabilecekler. Savunma yapmak üzere gelen kişi, savunmasını sözlü olarak yapabileceği gibi, yazılı olarak da sunabilecek. Yazılı savunma sunulduktan sonra soruşturmacı öğrenciye ek sorular yöneltebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

YÖK Başkanı Saraç: Açıköğretim sınavlarında 4 yanlışın bir doğruyu götürmesi kaliteyi artıracak
YÖK doktora burs başvuru takvimi açıklandı | Doktora bursuna nasıl başvurulur, kimler başvurabilir?
Üniversite düzenini bozan öğrenciye uzaklaştırma cezası verilecek

Ekonomi Haberleri