Amerikan Washington Post gazetesine göre, hafta sonunda kuzeydeki Cisr eş-Şugur kasabasının birkaç günlük çatışmanın ardından direnişçilerin eline geçmesi ve hükümet birliklerinin çabuk dağılması Suriye'de yeni gelişmelere işaret ediyor.
Ülkenin güneyinde de direnişçilerin hakimiyet alanlarının genişlediğini ve Şam'dan iktidar çatışması haberlerinin geldiğini vurgulayan gazete, Suriye'de güç dengesi değişirse Washington'un Suriye'ye bakış açısını değiştirmek zorunda kalacağını ileri sürdü.
Muhaliflerin ittifakı başarılı oldu
ABD halen IŞİD'le mücadele ve İran ile nükleer görüşmelere odaklandığı için Şam'da rejim değişikliği öncelikleri arasında bulunmuyor.
Öte yandan Suriyeli direnişçilerin kuzeyde oluşturdukları yeni ittifakın, sanılandan başarılı olduğu belirtildi. "Fetih Ordusu" adlı bu ittifakta Nusra cephesi yanında bazı radikal ve ılımlı gruplar da var. Direnişçilerin hedefinde Hama, Humus ve Lazkiye bulunuyor.
Rejim içinde çatışma
Şam'daki Esad gücünün hemen çökmesi beklenmiyor. Ancak rejimin arazi kontrolünün azalması ve ikmal yollarının tıkanması ihtimali artıyor. Direnişçilere karşı toprak kaybeden Şam'ın IŞİD ile mücadele kartının güçlü olmayacağı vurgulanıyor.
Rejimin istihbarat teşkilatının etkili komutanı Rüstem Gazali'nin tasfiye edilmesi de iç çatışma ve başarısızlık yorumlarını artırdı.
Şam'ın geleceği İran'ın ayıracağı kaynağa bağlı
Şam rejiminin dayanmasında iran'ın önemli desteği olduğunu vurgulayan Washıngton Post, Esad'ın geleceğinin Tahran'ın kaynak ayırma gücüne bağlı olduğunu da belirtti.
gazete, direnişçilerin yeni insiyatif almasında suudi arabistan türkiye ve katar işbirliğinin etkili olduğunu, suudi arabistan'ın yemen dahil bölgede iran etkisine karşı mücadeleyi öne çıkarttığını kaydetti.