Türkiye 16 Nisan günü tarihi karar için sandık başındayken, dünyanın gözü de Türkiye’deydi. Avrupa ve Amerika’da medya kuruluşları, halkoylamasına geniş yer ayırdı. İngiltere’de kamu yayın kuruluşu BBC, referanduma ilişkin sonuçları televizyon kanalında haber bültenlerine taşırken, internet sayfasında manşetten duyurdu. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian, manşetine halk oylamasının sonuçlarını taşıdı, ‘Evet’ destekçilerinin İstanbulda katıldığı kutlamalardan bir fotoğrafı okuyucularıyla paylaştı. Guardianın haberinde halk oylamasıyla Türkiyede 1923ten bu yana en köklü anayasal değişikliğin hayata geçeceği vurgulandı. Times, manşetinde Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın fotoğrafını taşıyan ‘Evet’ destekçilerinin referandum kutlamasına ilişkin bir fotoğrafı yayımladı ve ‘Zafer dalgası’ başlığını kullandı.
Paskalya Bayramı nedeniyle gazetelerin çıkmadığı Almanya’da ise basın kuruluşlarının internet sitelerinde konu aktarıldı. Focus dergisi, Almanyada yaşayan bir Türk vatandaşının “Erdoğan güçlü, bizi de güçlü yapıyor” söylemini başlığa taşıyarak, Türk vatandaşlarının referandum sonucunu kutlamak için sokaklara döküldüğünü yazdı. Fransız basınında Le Figaro, referandumda ‘evet’ oylarının önde çıkmasıyla Türkiye ile AB arasında yeni bir dönemin başladığını yazdı. Le Monde, AB’nin ulusal konsensüs çağrısı yaptığını duyurdu ve halk oylamasının sonuçlarını analiz etti.
Türkiyedeki halk oylaması ABD medyası tarafından da yakından takip edildi. CNN televizyonu, halk oylamasını “Türkiyede referandum: Erdoğanın dengeli bir sonuçla kazandığı görülüyor.” başlığıyla duyurdu. Haberde, “Başbakanı Binali Yıldırım zaferi resmen açıklamadan önce binlerce kişi Ankara sokaklarına çıktı ve AK Parti binasının önünde toplandı” ifadesine yer verildi. New York Times gazetesi halk oylamasını “Erdoğan, cumhurbaşkanına yeni güç verecek seçimlerden galibiyetle çıktı” başlıklı haberini okurlarıyla paylaştı.
‘2019’A KADAR DÜZELTİLMELİ’
İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan analizde, halkoylamasında üç büyük şehirde ‘Hayır’ oyu çıkmasına vurgu yapılarak seçmenin Erdoğan’a bir mesaj verdiği ifade edildi. ‘Evet’ in beklenenden düşük bir oranla çıktığını savunan gazete, Cumhurbaşkanı’nın 2019 seçimlerine kadar düzeltmesi gereken sorunların olduğunu yazdı. Ancak bu durumun yatırımcıların risk algısını etkilemeyeceğini, Türk lirasının da belirsizliğin sona ermesinin ardından yeniden değer kazanacağını yazdı.
‘ÜSKÜDAR’A DİKKAT
İngiliz Times gazetesi, İstanbul’da çoğunlukla muhafazakarların yaşadığı ve AK Parti’nin birinci olduğu Üsküdar ilçesinde, halkoylamasında ‘Hayır’ sonucunun önde çıkmasına dikkat çekti. Büyük şehirlerin çoğundan ‘Hayır’ sonucu çıktığını da hatırlayan gazete, Üsküdar’dan gelen Yüzde 53’lük ‘Hayır’ sonucunun ‘sembolik bir darbe’ olduğunu savundu. Ayrıca halkoylamasını İstanbul’da izleyen Times muhabiri, Kasımpaşa’daki bir vatandaşın “Erdoğan ikinci Fatih Sultan Mehmet” sözlerine de haberinde yer verdi.